Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » 24. óra » A tornádó szívében

A tornádó szívében

A világ 2008 második felére eljutott oda, hogy a mesterségesen képzett látszattőke már mintegy két és félszer meghaladta a reálgazdaság méretét! Eközben a lakosság rendületlenül növelte a fogyasztását.
24. óra 2009. december 07., hétfő 10:08
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

A világ 2008 második felére eljutott oda, hogy a mesterségesen képzett látszattőke már mintegy két és félszer meghaladta a reálgazdaság méretét! Eközben a lakosság rendületlenül növelte a fogyasztását. Háromévente autót cserélt, hegyeket halmozott fel haszontalan kacatokból, a néhány éves „ósdi” kütyüit vadonatújakra cserélte, utazott, szórakozott. Ha nem volt hozzá jövedelme, hát – hallgatva a korszellemre – bátran eladósodott.
A folyamatot látták a bankárok, de nem akartak kimaradni a hitelboomból. Látták a politikusok, de a mesterségesen felpörgetett fogyasztással vásárolták meg a szavazatokat. Látták a nagyvállalatok vezetői, de a csillagászati bónuszuk az év végi eredménytől függött. Látták a tőkések, de élvezték a befektetéseik extra hozamát. A fogyasztók pedig abban a hamis illúzióban ringatták magukat, hogy ez a jóléti aranykor örökké tart majd.Ez a világgazdasági rendszer omlott össze az elmúlt hónapokban!
Hallgathatjuk még egy darabig a hírekben, hogy késik a fellendülés, meg a válság miatt valamely mutató már megint kedvezőtlenebb a vártnál, de jobb lenne végre tudomásul venni: minden kísérlet (likviditásbővítő, fogyasztásélénkítő, munkahelymegőrző stb.), ami ezt a talajt vesztett, „látszatpénzből túlfogyasztó” rendszert szeretné életben tartani: kudarcra van ítélve!
A probléma megoldásának kulcsa egy alacsonyabb szintű fogyasztásra alapozott, a lokális tevékenységekre erősebben építő világgazdasági struktúra kialakítása, valamint ezzel egyidejűleg egy új globális pénzügyi rendszer kiépítése, amely magakadályozza a látszattőke újratermelődését. Újra kell szabályozni a pénzügyi rendszert.


A válság második szakasza fájdalmasabb lesz

A túlfogyasztási rendszer fenntarthatatlanságának elfogadása nélkül a nemzetállamok válságkezelési kísérletei mind eredménytelenek lesznek. A nagy akarásnak, a sok adófizetői pénz elköltésének átmeneti látszateredményei lehetnek ugyan, de maga a rendszer nem gyógyul meg tőle. A válság első leépülési fázisa a túlfogyasztás által életre hívott többletkapacitások és látszatjavak leépülése miatt következett be. A második fázis a megalapozatlanul túlfogyasztó gazdasági rendszer fenntarthatatlanságával való szembesülés miatt fog bekövetkezni. Ez lesz a „válságtornádó” támadásának második, fájdalmasabbik szakasza. Az első szakasz közben és után még lehetett remélni, hogy a folyamat megfordítható, a hatása mérsékelhető. A második szakaszt viszont a teljes reményvesztés fogja jellemezni. Olyan tevékenységek, kapacitások, munkahelyek is áldozatul fognak esni a leépülésnek, amelyek egy új világgazdasági struktúrában életképesek lennének, ha túlélnék a nehéz napokat.
Húsz-harminc százalék körüli életszínvonal-romlás, államcsődök, tüntetések, lázadások várhatók, még a gazdaságilag fejlett országokban is, a második összeomlási fázis során.
A világgazdaság várhatóan 2009 folyamán belép a válság második összeomlási fázisába. Az új globális pénzügyi és gazdasági rendszer létrehozását célzó intézkedések hatékonyságától függ, hogy ezt követően a stabilizáció mikor következik be. A válság az új világgazdasági rendszer irányított felépítésével kezelhető lenne mintegy három év alatt, de amennyiben a gazdaság az érdemi válságkezelő intézkedések elmaradása okán magára marad a bajaival, elhúzódó, akár évtizedes vajúdásra is számítanunk kell.


Kifizetetlen externáliák

A globalizáció – általában a kapitalizmus – másik alapvető strukturális problémája, hogy jelenleg túlzottan liberális gazdaságszervezési elvekre épül. Szabad az áruk áramlása, szabad a tőke áramlása, az állam csak a „szükséges mértékben” avatkozik bele az autonóm piaci folyamatokba, a mindennapi életben a pénzben kifejezhető értékekkel bíró dolgoknak van csak becsületük. Ezek az elvek mindenkinek ismerősen csengenek, elvileg jól is hangzanak, de nagyon komoly problémák forrásai.
Az ultraliberális rendszerben azt, aminek az értéke pénzben nem fejezhető ki, vagy amié kifejezhető ugyan, de a termelési folyamattal nem hozható közvetlenül összefüggésbe, a rendszer nem tudja figyelembe venni, nem tudja kezelni (gondoljunk csak a GDP-számítás módszertanára).
A környezeti terhek nem az üzleti vállalkozásoknál jelentkeznek (például a légszennyezés okozta orvosi költségek). A jövő generációkra terhelt költségek nem számítanak (például költségvetési hiány növelése a jelen közszolgáltatásainak finanszírozása érdekében), a közösséget terhelő költségek finanszírozása nincs megoldva (például az önkormányzatoknak kell kezelniük a csomagolóanyagból keletkező szemetet, nem a gyártóknak, kereskedőknek).
Ezeket a hatásokat együttesen externáliáknak nevezzük. Történtek már kísérletek az externáliák számszerűsítésére, és a gazdasági folyamatoknak a velük való korrigálására. Az eredmény lesújtó: a világgazdaság a 70-es évek második felében volt a csúcson, és a 80-as évek közepe óta több externális költséget okoz, mint amennyi számba vett értéket előállít. Az egyenleg egyre rosszabb, ahogy a bolygó újabb és újabb területei aktívan bekapcsolódnak a világgazdaságba.
Az ultraliberális gazdaságszervezés legkárosabb következménye a lokális gazdaság elsorvadása. A globális munkamegosztás következtében a fogyasztási központokban (USA, EU) a termelés jelentős része leépült. A szolgáltatási szektorban, a közigazgatásban folyamatosan növekedett a foglalkoztatottsági létszám, a termelésben viszont csökkent. Ráadásul a megmaradt árutermelés számottevő hányada is a multinacionális cégekhez kötődik, amelyek rendkívül mobilak. Olcsóbb működési környezetet találva lelkiismeret-furdalás nélkül zárják be a gyáraikat, és építik fel néhány hónap múlva egy másik országban.
Egy ilyen gazdasági rendszer nagyon sérülékeny. Amikor egy-egy nagyobb üzem bezár, a munkanélküliség lökésszerű problémaként jelentkezik. Válság esetén pedig tömegével zárnak be a multicégek gyárai, tömegével tűnnek el a fogyasztók, hatványozottan esik vissza a fogyasztás. A munkanélküliség kezelésének gondja, a közszolgáltatások fenntartásának finanszírozási problémája viszont az állam nyakán marad. Ez a költség sem épül be a vállalati termelési költségek közé.

Mészáros László
közgazdász, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola stratégiai igazgatója

A teljes cikk elolvasható a magazinban.

 

24. óra 2009. december 07., hétfő 10:08
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
január
01-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A tornádó szívében

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés