Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » A zene szárnyán » „A föld sója” vagy „a föld showja”?

„A föld sója” vagy „a föld showja”?

Gondolatok a Virtuózok című televíziós show-műsor kapcsán

„Korunk a mesterségesen felkorbácsolt érzelmek kora, és következetesebben manipulálnak bennünket, mint a történelem során bármikor. A régi civilizációk szentnek tartották a zenét: valamiféle szépség ideál volt, amelyet futólag megpillanthattunk, amelyre áhítozhattunk. Korunkban szinte teljesen elveszítette ezt a szerepét a zene, áldozatul esett a mindenütt jelenlévő kizsákmányolásnak.” (Yehudi Menuhin)
A zene szárnyán 2017. június 15., csütörtök 14:21
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

 „A reklámnak csináljuk a műsort” – mondta nekem beletörődötten a közszolgálati televízió egyik zenei szerkesztője. Persze, ha nem hallottam volna ezt a fájó mondatot, akkor is látnám, hogy így van. De nemcsak felnőttként lehet átlátni a szitán. Egyik előadásomon megkérdeztem a jelenlévő diákokat, szerintük mi a különbség a zeneipar és a zeneművészet között. Egy kisfi ú ágaskodva jelentkezett, majd ellentmondást nem tűrően bekiabálta: „A pénz.” A szórakoztatóipari termékek – pl. a mai könnyűzenei slágerek – esetében persze megértjük, s valamilyen módon el is fogadjuk, hogy a nézettség, illetve a bevétel a legfontosabb. De mi a helyzet a valódi zeneművészettel? Lehet-e az emberi életet megízesítő „só”-ból – az elmélyült, igazságkereső művészetből – felszínes, harsány show? És hogyan illik a „nézettségre hajtó”, manipulatív világba az őszinte gondolatokat és valódi érzelmeket kifejező komolyzenei alkotás? A válasz egyértelmű: Sehogy. De akkor, miről szól a népszerű „komolyzenei” tehetségkutató műsor?
TANÁCS HALAKNAK
Ne kapjátok be, jó halak,
mit nyújtanak felétek.
Kiderül néhány perc alatt:
halétek vagy csalétek?
(Kálnoky László)

A Virtuózok tv-show esetében is igaz a költői figyelmeztetés: első ránézésre a csalétek itt is haléteknek látszik… Bóta Gábor meglátása a nagyszámú nézőközönség naiv és jóhiszemű véleményét hűen tükrözi: „Ha már a Kodálymódszert inkább alkalmazzák Japánban, mint nálunk, ha az ének-zenei órák alacsony száma erősen vitatható, akkor legalább legyen egy tévéműsor, ami… iparkodik megkedveltetni a klasszikus zenét, és ebben a vetélkedős, show-műsoros formában jelentős nézőszámot is elér, sőt többek számára hazai és külföldi koncertlehetőségeknek is megágyaz.” (Bóta Gábor írásából, Népszava, 2016. aug. 23.)
Több sebből vérzik ez a látszólag igaznak és nemesnek tűnő kezdeményezés, de az azt dicsérő gondolatmenet is. S hogy ne csak „a felszín fecsegjen”, szeretnék néhány elterelő hadműveletre rámutatni.
„A show-nak mennie kell”
Gertler Endre hegedűművész így nyilatkozott a show-biznisz világáról: „Ami pedig a show-t illeti – ahhoz egy nagy művész nem folyamodik.” Tegyük hozzá, hogy nemcsak a nagy művész nem él ezzel az eszközzel, hanem az igazi művészet sem. Teljesen egyértelmű, hogy ahol show-elemeket (színes popzenei színpadképet, folyamatosan változó kameraállásokat, giccses ruhákat, jelmezeketstb.) használnak, ott a közönség figyelmének középpontjában nem a klaszszikus zenei alkotás lesz, hanem a látvány, a show. S persze a virtuóz sztár. Tapasztalhatjuk ezt például Mága Zoltán, Havasi Balázs – és mások – öndicsőítő koncertjein is. „A művészi zene annyira leköti a hallgatót, hogy… nem tűr meg… semmi elszórakoztató, zavaró körülményt… még túlságos fényes világítást sem. Teljes csend, félhomály, áhítatos készség a hallgatóban, ezek a feltételei, hogy a művészi zene eljusson a lélekig.” (Kodály Zoltán)
„A hangszertechnika és a zene művészete”...
Fontos megjegyeznünk azt is, hogy a Virtuózokban az egyébként nagyon sokszínű klaszszikus zeneirodalomnak csak szűk szelete jelenhet meg. Főként csak a hangszertechnikát – a zeneművészet felszínét – csillogtató alkotások szólalhatnak meg, maga a Virtuózok cím is erre utal. Elmélyült művészeti élményt már ezért sem gyakran kaphatunk. No és azért sem, mert a darabok közben a tévések mindenféle „belebeszélésekkel” és képi bevágásokkal zavarják meg a műélvezetet. Természetesen nagyon örülünk, ha a gyermekeknek, fiataloknak gyorsan és ügyesen jár a kezük a hangszereiken, de mélyen egyet kell értenünk Arthur Honegger svájci származású francia zeneszerző gondolataival is: „[Sajnos] nem a mű számít… a mű csak ugródeszkája a virtuozitásnak, a mechanikus készségnek, vagy az előadó színészies magatartásának szolgálatában áll… semmit ne tegyünk a virtuóz sztárok mesterséges tenyésztéséért. Túl sok van belőlük, és a zenének többet ártanak, mint használnak… [mert így] nem muzsikát hallgatni járnak az emberek a hangversenyre, hanem [csak az] előadást megcsodálni…”
„…Az egész zenei tanulásunk átállítása röviden abban állna, hogy az ujjak uralma helyett a lélek vegye át az uralmat.” (Kodály Zoltán)
„A verseny a lovaknak való” (Bartók Béla)...
 
A zene szárnyán 2017. június 15., csütörtök 14:21
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
szeptember
18-én.
A tartalomból:
Újra eljöhet a "háborúk kora"?
Emberi létünk alapja: az önbecsülés
A szeretet iskolája
Orvoslátogatóból a szeméttelep "plébánosa"
Baranyi Ferenccel
Testközelben a halállal
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
„A föld sója” vagy „a föld showja”?

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2018 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés