Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Egymásra hangolva » A házasság "alkotmánya" (I.)

A házasság "alkotmánya" (I.)

A boldog házasság hét "törvénye"

A boldog házasság hét "törvénye" „Kár, hogy nem hallottam erről tíz (húsz, harminc, negyven) évvel ezelőtt! Elkerülhettem volna néhány válást, illetve boldogabb házasságban élhetnék…” – panaszkodtak sokan azok közül, akiknek csak elmondhattam, továbbadhattam a Biblia első lapjain olvasható, Isten által adott „házassági alapító okiratot”. Mert a legtöbben együtt szeretnének megöregedni, egy egész életet boldogan, szeretetben, békességben leélni párjukkal. De minek alapján is kötünk házasságot?
Egymásra hangolva 2019. június 10., hétfő 19:07
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

 De minek alapján is kötünk házasságot, illetve választunk – ha egyáltalán választunk, és nem csak úgy „beleesünk” – magunknak házastársat?

Külső megjelenés, a média kínálta divat, testi vágyak, anyagi, szociális biztonság utáni sóvárgásunk alapján? A tapasztalat azt bizonyítja, a legtöbben egyszerűen érzelmi alapon hoznak döntést életük legnagyobb és legmeghatározóbb kérdésében. Kevesen ismerik és gondolják azt, hogy mind a párválasztásnak, mind a jó házasságnak léteznek Isten által adott, biztos „fundamentumai”, alapelvei, melyekre építve nemcsak időtálló lehet a „ház”-asság, hanem még boldog is! De mi is ez a hét „alapkő”, két mondatban, amelyeket – ha tökéletes garanciát nem is jelentenek a boldogsághoz, mivel az ember mindent képes elrontani – legalább a házasság „tervezésénél, majd kivitelezésénél” érdemes figyelembe venni.
Nem jó az embernek egyedül…”
A fenti tétel igazságát tán még azok sem vonják kétségbe, akik nem is akarnak házasodni – akik valamilyen okból az egyedüllétet választották, illetve „szingliként” kívánnak élni. Azonban a házasság előtt állók, vagy az arra készülők számára épp a mondat első részének megállapítása segít annak felismerésében, hogy mikor is jött el az ideje, kortól, nemtől függetlenül, a párválasztásnak. Ez pedig így szól: „nem jó már egyedül”! Azért nem, mert a baráti kapcsolatok immár nem tudják teljesen kielégíteni társ iránti igényünket! Nem is elsősorban a nemi vágyaknak keresünk mielőbbi kielégülést. Nem is az a baj, hogy ne találnánk számtalan értelmes és hasznos „elfoglaltságot” az életben – tanulás, munka, sport és egyebek… –, amelyek ne tennék önmagában is boldoggá életünket… Nem, ennél sokkal többről van szó! A teremtés hajnalán Ádám lába előtt is ott hevert a tökéletes, „bűntől mentes” édeni otthon, csodálatosabbnál csodálatosabb élőlényekkel (Gen 1–2 fej.). Isten mégis ezt mondta neki: „Nem jó neked egyedül!” Mert nemcsak társas lényeknek teremtett minket, hanem olyan embereknek is, akik segítőtársra, kiegészítésre, ragaszkodásra, egyetlen „más neművel” (!) való, teljes testi-lelki eggyé olvadásra lettünk megalkotva. Aki már elemi erővel éli át, hogy egy igaz társsal végképp szeretné összekötni az életét, annak nagy valószínűséggel eljött a felelősségteljes párválasztás ideje. Bár addig nem valószínű…
„Szerzek néki…” Ígéret, figyelmeztetés és csoda két szóban! Azonban Biblia- és Isten- ismeret híján mégis ez az, amire sokan egyáltalán nem gondolnak, nemhogy még hinnének is benne: „Isten szerez nekem társat”. Ugyanis az Isten szerinti „igazit” nem nekünk kell „megszereznünk” – nem is
tudnánk! Amikor „mi szerzünk”, illetve hódítunk meg magunknak valakit, arról gyakran később kiderül – sokszor előbb, mint gondolnánk –,közelebbről megismerve nem is olyan, amilyennek „első látásra” gondoltuk. Persze párunk választását ekkor sem bízhatjuk másra – se szülőkre, se jóakarókra, se a vak véletlenre vagy akár a jószerencsére… Ennek ellenére sem tanácsos pusztán a magunk kezébe venni a párválasztást, és főként nem az egyre népszerűbb társkereső blogokat, illetve a Facebook kínálta lehetőségeket előnyben részesíteni. De legfőképp nem tanácsos a magunk megérzésére, ösztöneire, kívánságaira hallgatni. Minden józanságunk és érzelmi nyitottságunk mellett is engedjük meg Istennek, hogy ígéretét akkor és úgy teljesíthesse életünkben, hogy az Ő különleges bölcsességét és szeretetét ismerhessük fel ebben is, ahogyan erre a következő Biblia-vers is utal: „E három megfoghatatlan előttem, és e négy dolgot nem tudom: A keselyűnek útját az égben, a kígyónak útját a kősziklán, a hajónak nyomát a mély tengerben, és a férfiúnak útját a leányzóval.” (Péld 30,18–19)
De miről ismerhetjük fel a számtalan választási lehetőség közül az „igazit”, az „egyetlent”, ahogy a költő is fogalmaz: „Kit kétezer millió embernek sokaságából kiszemelnek, te egyetlen…”(József Attila: Óda – részlet)
 
 
Egymásra hangolva 2019. június 10., hétfő 19:07
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A házasság "alkotmánya" (I.)

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés