Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Egymásra hangolva » A különféle házasságtípusok

A különféle házasságtípusok

Min múlik a jó házasság?

működőképes, jó házasság elengedhetetlen eleme a jó beszélgetés. A legtöbb házasság a kommunikáció elakadásától válik egyre kényelmetlenebbé,s észre sem vesszük, milyen apróságokon múlik a hajszálrepedések megjelenése. Sokszor jelentéktelennek vagy igazságosnak tűnő kifejezések fagyasztják be a légkört és teszik egymás iránt bezárulkozóvá, megközelíthetetlenné a párokat.
Egymásra hangolva 2018. február 19., hétfő 17:02
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

 John Gottman amerikai professzorról és feleségéről úgy tartják, kilencvennégy százalékos pontossággal képesek megjósolni, mely párok fognak elválni, illetve kik maradnak együtt. A kiemelkedő párkapcsolati szakértők felismeréseit alapul véve a házaspárok közötti kommunikációt az alábbi négy dolog teszi lehetetlenné: a kritika, a megvetés, a védekezés és a visszavonulás. E négy dolog ebben a sorrendben egymásra épül, egymásból következik.
Kutatásaik során a házasságokat a párok viselkedése, a konfliktushelyzetekhez való viszonyulásuk alapján három csoportba sorolták: elfogadó, lobbanékony és elkerülő típusokra.
Első hallásra azt gondolnánk, hogy csak az elfogadó típusú házasságok életképesek, ám érdekes, mindhárom típus esetében – még ha nem is ideális módon – működhet a házasság, a saját szabályaikkal azonosulva, még a lobbanékonyak esetében is. John Gottman szerint félrevezető, megrögzött tévhiteink vannak afelől, mitől esik szét egy házasság. Meglepő módon, léteznek párok, akik rendszeresen dobhártyarepesztő módon veszekednek, és mégis boldog, tartós házasságban élnek, mert kellő derűvel és humorral kezelik a konfliktusaikat.
A rossznak aposztrofált, elkerülő típusú házaspárok esetében is elkerülhető a válás. Ők azok, akik a problémáik megoldása helyett inkább a konfliktus minimalizálására törekszenek, vagyis igyekeznek a gondjaikat könnyedén felfogni, bagatellizálni. Mindketten elmondják a gondjaikat, de egyik fél sem
próbálja a másikat meggyőzni. Legfeljebb megállapítják, hogy ez nem olyan jelentős probléma, amin dolgozniuk kellene, s hagyják, hogy az idő oldja meg a gondjaikat (pl. a gyermeknevelés terén). Egymással együttműködve térnek ki a problémák elől.
Az elfogadó típusba tartozók, mondhatni, a kommunikáció virtuózai. Még a legkényesebb témákat is képesek könnyedén és higgadtan megbeszélni, és ami a legfontosabb, nagy tehetségük van a másik meghallgatásához. Az elfogadás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a partner egyetért. Inkább azt üzeni vele: „Érdekelnek az érzéseid, szeretném meghallgatni őket.” A fellobbanásaik inkább problémamegbeszélések, mint ellenséges csatakiáltások. Miután mindketten úgy érzik, hangot adhattak a véleményüknek, megpróbálják meggyőzni a másikat a saját álláspontjuk helyességéről. Nem próbálják nyomásgyakorlással meggyőzni egymást, és nem hangoztatják minduntalan, hogy a csak a saját álláspontjuk a helyes. Képesek arra, hogy egy mindkettőjük számára elfogadható kompromisszumot dolgozzanak ki, amellyel együtt tudnak élni.
Bár az utóbbi tekinthető a legideálisabb házasságmodellnek, mindhárom házasságtípusból lehetséges stabil házasságot kiépíteni, feltéve, ha a házasság alapvető tápanyagai – a szeretet és a tisztelet – nem hiányoznak.
Melyik házasságtípushoz tartozunk?...

 
Egymásra hangolva 2018. február 19., hétfő 17:02
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A különféle házasságtípusok

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés