Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Egymásra hangolva » Az előítélet-keltés művészete...

Az előítélet-keltés művészete...

- avagy „mi a helyzet a veréssel?”

A közelmúltban hazafelé autózva megdöbbenve hallottam az egyik kereskedelmi csatorna hírei között, hogy egy internetes újság cikkezett arról, mely szerint Magyarországon egy vallási kiadó olyan gyereknevelési könyvet terjeszt, melyben gyermekeik bántalmazására bátorítja a szülőket. Háromgyerekes szülő lévén, ambivalens érzéseket keltett bennem a hír:vajon ki adhat ki ártatlan gyermekek elleni agresszióra uszító könyvet – nincs ebből elég biztatás nélkül is? Ez komoly? Vagy lehet, hogy ez a hír is csak a kereskedelmi médiák izgalmakra, botrányokra hajazó, tömegigényeket kiszolgáló próbálkozása? Bármi legyen is – különösen annak hátterén, hogy keresztény kiadó könyvéről van szó –, gondoltam, ennek utána kell járni.
Egymásra hangolva 2017. június 16., péntek 14:36
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

Mihelyst hazaértem, kíváncsian kerestem rá a hírportálra. Hogy milyen nagy felháborodást váltott ki a téma, azt azonnal érzékeltették a felzaklató levélváltások és az ingerült kommentek a neten. Egy-két napon belül beszereztem egyet az ominózus, állítólagosan verésre biztató könyvből, hogy meggyőződjem, valóban „nemzetbiztonsági” veszélyt jelent-e a magyar gyerekekre nézve, mint ahogy azt a 444.hu újságírója, Szily László állította.

Gyermeknevelésről– bulvármódra
„Vallási kiadók terjesztenek egy könyvet, amiben technikai tanácsok vannak arra, hogyan verd meg a kisgyereked” – állítja az említett bulvárújságíró.
A könyvet kézbe véve szembeötlő az első pontatlan állítás: A könyv nem vallási kiadó gondozásában jelent meg, hanem a Nyolc lépés elnevezésű egyészségügyi alapítvány kiadványa. Az említett „újságíró” a 650 oldalas könyv egyetlen fejezetéből egy-egy mondatot kiragadva először a gúnyolódás eszközével próbál „kedvet csinálni” írásához, amikor így kezdi: „Miután imádsággal átgondoltunk minden más lehetőséget, s ha úgy érezzük, csak a verés lenne célravezető, imádkozzunk gyermekünkkel együtt! Beszéljük meg a probléma súlyosságát, és hogy mit szeretnénk, mit tanuljon meg a verés által. Csak ezután verjük meg… Ez a tanács Kay Kuzma amerikai szerző Az első 7 év című gyermeknevelési tanácsadó kötetének a gyerekveréssel foglalkozó fejezetében olvasható. Csakúgy, mint egy rakás további pontokba szedett tanács arra vonatkozóan, hogyan és mikor érdemes hatékonyan megvernünk a kisgyerekünket…”
Miután az újságíró az olvasóban nemcsak előítéletet, hanem jó nagy adag ellenszenvet is ébresztett, kíváncsiak vagyunk, miféle vérfürdőre is bátorít ez a könyv…? „A hátborzongató könyvfejezetről Zsuzsisue felhasználó Tumblr-blogján olvastam először… Itt nem a makarenkói pofonról van szó, hanem a hidegvérrel, józan fejjel kivitelezett gyerekbántalmazásról, a VERÉS-ről.”
A lejáratás, a „csúsztatás” eszközeivel továbbra sem fukarkodik szerzőnk, mikor a következőket fűzi a könyvhöz: „A legperverzebb tanács talán az, hogy minden verés után azonnal részesítsük szeretetélményben az áldozatot. Bár bakanccsal is ki lehetne rúgni a fogukat vagy ököllel eltörni az állkapcsukat, puhány szerzőnk mégis egyértelműen az elfenekelés mellett teszi le a garast…” Szily László, miután Zsuzsisue blogjából informálódott a mintegy 60 mm gerincvastagságú, tehát igen terjedelmes könyvről, néhány, ugyancsak Zsuzsisue által kikopizott könyvlappal nyakába veszi a várost, és „oknyomozásba” kezd. „Miután elolvastam a blogposztot illusztráló, kifotózott könyvfejezetet, igazán kíváncsi lettem, hogy ki és miért ad
ki ma Magyarországon olyan könyvet, amiben ilyen embertelen tanácsokat adnak. Különös tekintettel arra, hogy egy kisgyerek megverése – függetlenül az okozott fizikai sérülésektől – Magyarországon bűncselekmény, kiskorú veszélyeztetése néven.”
Sajnáljuk, hogy Szily László a könyv terjesztőit elérve és immár a 650 oldalas vaskos könyvet beszerezve nem szánt időt arra, hogy legalább a mindössze tizenhárom oldalnyi, általa önkényesen kiollózott fejezetet alaposan átolvassa. De ha csak belelapozott volna a többi 51 fejezetbe, akkor nemcsak a gyermeknevelésről való szánalmas tudatlansága lelepleződését, hanem sok-sok jóhiszemű olvasó félretájékoztatását is elkerülhette volna. Ha ez a könyv valóban az otthoni brutális gyermekbántalmazásra bátorítana, akkor egyetérthetnénk felháborodásával.
De lássuk, ténylegesen miről is szól Kay Kuzma: Az első 7 év című könyve, amelynek már az alcíme is beszédes: Gyermeknevelés szilárd értékekkel és szeretetteljes gyengédséggel. Még Magyarországon is közismert, hogy dr. Kay Kuzma ezen könyve szakmai szempontból összevetve dr. Spock Csecsemőgondozás című könyvének keresztény szemléletű változata Amerikában. Vagyis a bulvárújságíró nem kisebb szerzőnek megy neki tudatlaságában, mint az USA egyik legelismertebb gyereknevelési szakemberének.
No de térjünk a tárgyra: Szily László azt a szülőt próbálja kikarikírozni, aki higgadt fegyelmezésre törekszik, és nem ragadják el az indulatok. Véleményem szerint, aki megmagyarázza gyermekének, miért érdemel büntetést, korántsem kegyetlen, hanem olyan, aki képes úrrá lenni az indulatain. Mert mitől is olyan rettenetes a verés? Ha nem is tudja,a gyerek, miért kap ki. Ha a szülő nemhogy előre, de még utólag sem mondja el a gyermekének, milyen nagy hibát követett el, ami miatt szerinte ezt érdemli. A verést éppen az indulatok teszik félelmetessé és határtalanná, olyan kegyetlen élménnyé, ami életre szóló, feledhetetlen sebet okozhat. Cinizmust vált ki Szilyből, ha még azt is megmondja a kikapás előtt gyermekének a szülő, hogy hány suhintást fog kapni a popsijára. Holott ezzel inkább enyhíti a büntetést, hiszen így a szülőt sem ragadhatja el az indulat, s a gyermek is érzékelheti a józanságot. Azzal, hogy Kay Kuzma józanságra inti a szülőket, nem a hidegvérű, kitervelt gyerekbántalmazás mellett voksol, hanem éppen ellene.
Mi a helyzet a veréssel?...
 
Egymásra hangolva 2017. június 16., péntek 14:36
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Az előítélet-keltés művészete...

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés