Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Életmód » A depresszió és a homloklebeny

A depresszió és a homloklebeny

Részletek dr. Neil Nedley Kivezető út a depresszióból című, a közelmúltban megjelent könyvéből, Az agy homloklebenye c. fejezetből.

A homloklebenynek kulcsfontosságú szerepe van a depresszió kialakulásában, azonban ezt csak nemrég ismerték fel.
Életmód 2009. december 07., hétfő 10:08
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

Régebben a depresszióval foglalkozó ideggyógyászok az agy emocionális területére összpontosítottak, nevezetesen a limbikus rendszerre, az amygdalára és más, alacsonyabb agyi struktúrákra. A homloklebenyt az agy elemző, irányító-ellenőrző központjának tekintették, az emóciókban betöltött jelentős szerep nélkül. Az 1990-es években és napjainkban ez az értelmezés kezdett megváltozni, amint a kutatók felismerték, hogy az agy homloklebenye nem csupán ellenőrző központ, hanem ennél sokkal több. Nagy szerepe van emocionális állapotunkban, érzelmi életünk alakulásában.

Ha kevés vér jut a homloklebenyhez

Bizonyított tény, hogy minden depressziós beteg egyik fő jellemzője – a háttérben meghúzódó októl függetlenül – a homloklebeny vérellátásának és aktivitásának jelentős csökkenése. A csökkent aktivitás a homloklebeny legelső részében jelentkezik. Ezt hívják prefrontális kéregnek. Ez az agyi terület valóban az agy irányító központja, de még ennél is több. Mostanában derült ki, hogy ez a viselkedés, magatartás-tervezés, döntéshozatal, emocionális ellenőrzés, irányítás, öntudat és önállóság helye: egész lényünk ellenőrző központja.

Néhány tudós úgy hivatkozik a homloklebenyre, mint az agy „koronájára”. A vizsgálatok szerint ez az úgynevezett korona életfontosságú funkciók sokaságát végzi. Ezek közül sorolunk fel néhányat a következő ábra segítségével.

A homloklebeny egészsége meghatározza jellemünket és életminőségünket

Az egészségügyi kutatás meggyőzően bemutatta a homloklebeny életbevágóan fontos szerepét jellemünk meghatározásában. A károsodott homloklebeny megromlott jellemet von maga után. Az önuralom, hitelesség, megbízhatóság, komoly olvasmányok, elvont gondolkodás és emberek közötti kapcsolatok összetett tevékenységek, amelyek a jól működő homloklebenytől függenek. Egy nőtől, mielőtt homloklebeny-eltávolító műtéten esett volna át, megkérdezték: „Mit tenne, ha elvesztené azt az órát, amit kölcsönkapott?” Azt felelte: „Ki kellene fizetnem az órát, vagy vennem kellene egy másikat, és vissza kellene adnom.” A műtét utáni felépülést követően ismét feltették neki ugyanazt a kérdést. Ekkor így válaszolt: „Kölcsön kellene kérnem egy másik órát.”

A baleset vagy sebészeti beavatkozás miatt bekövetkező homloklebeny-károsodáson kívül a homloklebeny sérülése egészségtelen életvitelünkből is eredhet. A károsodás legáltalánosabb okai ma nem a sebészeti beavatkozások, alkalmi sérülések vagy más traumák. A megromlott homloklebeny-funkció egyik fő oka a káros életmódbeli szokásokban keresendő.

A depresszió oka

Létfontosságú, hogy felismerjük: a depresszió a homloklebenyben gyökerezik. A homloklebeny sokféle módon károsodhat. Sok dédelgetett szokásunk nyújthat rövid távú örömöket, miközben csendben megfoszt bennünket attól, ami felbecsülhetetlen érték: homloklebenyünk megfelelő működésétől. És amikor agyunk legmagasabb rendű része károsodik, ez nemcsak az érzelmi stabilitásunkra hat, hanem arra, akik valójában vagyunk.

Az életmód és a táplálkozás homloklebenyünkre gyakorolt hatásai – véleményem szerint – jóval fontosabbak a szívbetegségre, rákra, csontritkulásra, veseelégtelenségre és az összes többi degeneratív betegségre gyakorolt együttes hatásainál. Fontos, hogy figyeljünk agyunk védelmére, mert ez határozza meg életünk minőségét.

Az életmódbeli választások, amelyek védik a homloklebeny egészségét, megkönnyítik számunkra, hogy helyes döntéseket hozzunk. Ez azt jelenti, hogy amíg egészségesebb döntéseket hozunk, a homloklebenyünk teljesítménye is javul. És még könnyebbé teszi az életmód-változtatásokat. Talán egyetlen homloklebeny-funkció sem olyan létfontosságú, ami könnyebbé teszi az életmód-változtatásokat, mint az akarat ereje. Az akaraterő talán nem tűnik a legfontosabbnak mindennapi életünkben, de valójában nélkülözhetetlen. Sok páciensem a gyenge akaratereje miatt halt meg. Nem azokról beszélek, akik elvesztették élni akarásukat, hanem annak a sok ezer embernek az esetére utalok, akik azért haltak meg, mert úgy érezték, nincs akaraterejük ahhoz, hogy változtassanak életmódjukon, mielőtt túl késő lenne

A gyenge akaraterő

Ma ezrek és ezrek szenvednek és fekszenek halálos ágyukon az akaraterő hiánya miatt. Cukorbetegek haldokolnak utolsó stádiumú szívbetegségben és vesebetegségben, de szenvedésük oka tulajdonképpen az akaraterő hiánya. Nem mozogtak, nem ellenőrizték és nem uralták a vércukorszintjüket. Dohányosok várják a halált rák és szívbetegség miatt, mert nem volt akaraterejük, hogy szakítsanak a szokással. Sokan kaptak agyvérzést a magas vérnyomás miatt, mert nem volt akaraterejük ellenőrzés alatt tartani a vérnyomásukat.

Miközben írom ezt a könyvet, a legnagyobb aggodalommal tölt el, hogy az életet megváltoztató fontos lehetőségek sok olvasó életében nem tudnak megvalósulni az akaraterő hiánya miatt.

A károsodott homloklebeny és a gyenge akarat

A homloklebeny létfontosságú funkciója az akarat. A tudósok már bizonyították, hogy amit mi „akaraterőnek” hívunk, annak székhelye a homloklebenyben van. Dr. Bernell Baldwin neurofiziológus, a georgiai Wildwood Életmódközpont és Kórház munkatársa összefoglalt néhány fontos irodalmi művet az akaratról. Az első világháborúban srapneltől agyi sebesüléseket szenvedett veteránok körében végzett kutatás például az akaraterőben megmutatkozó gyengeségeket tett nyilvánvalóvá azoknál, akik agyuk első részén sérültek meg. Azoknál, akik a fejük hátoldalán sebesültek meg, semmilyen akaraterő-gyengülés nem volt tapasztalható.

Talán ez az, amiért a depresszió ilyen gyakran jelent ördögi kört. A betegség előrehaladása az agynak éppen azt a részét rombolja, amelynek igen aktívnak kellene lennie az értelmet gyógyító választásokban: a homloklebenyt.

Az akaraterővel szoros kapcsolatban van az a képességünk, hogy észrevegyük a létfontosságú kérdéseket, amelyek győzelmet jelenthetnek valamilyen nehéz helyzetben. Ha nem látjuk világosan ezeket az eseteket, akkor valószínűleg nem ismerjük fel, hogy szükség van az akaraterőnk gyakorlására, amellyel felülkerekedhetünk a kihíváson. Ennek szemléltetésére dr. Baldwin idézte az orosz tudós, A. R. Luria kutatását. Luria megállapította, hogy akiknek a homloklebenye normálisan működik, azoknak megvan a képességük, hogy gyors következtetéseket vonjanak le bizonyos képek jelentéséről. A homloklebeny-károsodást szenvedett emberek is pontosan le tudják írni a kép összetevőit, de rendszerint nem látják meg, nem veszik észre a „nagy képet”, a részletek mögött meghúzódó tágabb értelmet.

A depresszió ördögi köre

Ez igen lényeges az életmód-változtatás szempontjából. A meglátás, megértés hiányosságai miatt nem vesszük észre, hogy az életmód kulcsfogalmai mennyire vonatkoznak a mi életünkre. Az akaraterő hiánya másrészt hajlamossá tesz minket a kudarcra még azokon a területeken is, ahol világosan felismerjük, milyen problémánk van. Röviden, a meglátás és az akarat homloklebeny-ikerfunkciója elengedhetetlen a sikeres életmód-változtatáshoz, amelyről ebben a könyvben szólok. Sajnos lehetséges, hogy akik kedélybetegek vagy a homloklebenyük károsodást szenvedett, alábecsülik az egyes változtatások fontosságát. S még ha fel is ismerik, hogy életmódváltozásra van szükségük, küszködő homloklebenyük talán azt sugallja nekik: erőtlenek az efféle változások véghezviteléhez…

Megdöbbentő, hogy sok mentális egészségügyi szakember nincs tudatában, hogy pácienseik jelenlegi életmódbeli szokásai hozzájárulhatnak pszichológiai betegségeikhez. A szokásos kezelések – például gyógyszerek, pszichológiai tanácsadás, viselkedésterápia – népszerűek és néha jótékonyak lehetnek a depresszió kezelésének különböző állomásain. De ha azok, akik szükségét érzik a tanácsnak, elfogadnának és gyakorolnának egy igazán egészséges életmódot, amelyet e könyvben részletezünk, rövidebb időn belül észlelhetnék mentális egészségük nagyobb javulását.

Életmód 2009. december 07., hétfő 10:08
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A depresszió és a homloklebeny

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés