Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Életmód » Alternatívák a rákgyógyászatban 1.

Alternatívák a rákgyógyászatban 1.

Akinek áttétes, már nem műthető rákos daganata van, annak számtalan döntést kell meghoznia. Barátok, családtagok és háziorvosok egy egész sor lehetséges kezelési módot ajánlanak, amelyek annyira különböznek, amennyire a könyvek, folyóiratok és kutatóintézetek ajánlatai különbözhetnek.
Életmód 2009. december 07., hétfő 10:08
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!

Gyógynövények, levek, böjt, vitaminok versengenek egymással mint „természetes” gyógymódok, míg az allopatikus (nyugati) orvoslás főbb javaslatai a műtét, sugárkezelés és kemoterápia maradnak. Újdonság az eddigiekhez képest egy kezelési mód, amely valójában mégsem új: a hipertermia, vagy ismertebb nevén lázkezelés.

A lázkezelés hatékonyságát a daganat visszaszorításában már több mint száz évvel ezelőtt megfigyelték embereken. Egy amerikai orvos, dr. Coley bakteriális toxinokat alkalmazott, hogy általános lázat idézzen elő, és olyan örökséget hagyott az amerikai orvosokra, amely egyszerre bátorító és kiábrándító. Coley bejelentette, hogy a betegek szándékos Erysiphalesszal való megfertőzése, később pedig a haemolyticus streptococcus és Bacillus prodigiosus baktériumokból származó anyagok (Coley toxinja) befecskendezése által jelentős és hosszan tartó javulást ért el, nem műthető és előrehaladott rosszindulatú daganatok esetén. Bár különböző ráktípusok meglepő gyógyulásáról adtak hírt, lehetetlen volt meghatározni a toxinok pontos természetét, és a hatások is következetlenül jelentkeztek. Nem kevesebb, mint tizenöt különféle preparátum volt használatban különböző gyakorisággal, ami jelentősen megnehezítette a vizsgálódást. A toxin befecskendezése 40 fokos lázat idézett elő, ami általában 4-6 óráig tartott. De az soha nem tisztázódott, hogy a hő, a bakteriális anyagok és a szervezet immunválasza milyen szerepet játszott a daganat visszaszorításában ezeknél a betegeknél.

A hő romboló hatása a sejtekre

1926-ban kiterjedt kutatásokat végeztek, amelyek során a hő alkalmazásának romboló hatásait figyelték meg állati daganatokban, de ez nem váltott ki nagy érdeklődést egy olyan időszakban, amikor az orvosok sebészeti eljárások és újabb sugárkezeléses és kemoterápiás módszerek kifejlesztésén fáradoztak. Azonban az elmúlt tíz évben egyre inkább nyilvánvaló ezeknek a kezeléseknek a korlátozott mivolta, és újra a lázterápia felé fordult a figyelem.
A hő alkalmazása az elsődleges (eredeti) daganat kezelésében az áttétek kialakulásának visszaszorulását okozhatja. A lázkezelésre jól reagáló tumorok között olyan, igen kellemetlen típusok vannak, mint például a melanoma és a végtagok szarkómája. Egyes orvosok a lázterápiát rákellenes gyógyszerekkel kombinálják, arra számítva, hogy a helyi hőkezelés nagyban csökkenti a tumor terjedését. Ezek a sebészek a hőkezelés után ma már rutinszerűen 4-6 héttel elhalasztják az amputációt vagy a helyi műtét alkalmazását. Csontrákban szenvedő betegek 12 tagú csoportját vizsgálva 60 százalékuk öt évvel a hőkezelés után is életben volt, tizenegy visszatérő melanomában szenvedő beteg közül pedig kilenc még legalább öt évet élt.
Az egész testre alkalmazott hőkezelést még mindig kísérleti jellegűnek tekintik. Nagy-Britanniában számos beteg testhőmérsékletét úgy emelték meg, hogy melegített anesztetikus (érzéstelenítő) gázokat alkalmaztak, miközben testüket viasszal vonták be, hogy elkerüljék a hőveszteséget. Ezeket a kezeléseket hetente alkalmazták, tizennyolc hónapig. Harmincnyolc beteg esetében a daganat visszaszorulása mérhető volt, vagy teljesen el is tűnt a tumor. Az Új-mexikói Egyetem kutatói egy átalakított ágymelegítő paplant használtak, enyhe általános érzéstelenítéssel kombinálva, hogy mesterséges lázat idézzenek elő. A létfontosságú testfunkciók, az életjelenségek, az elektrokardiogramm és a vizeletmennyiség gondos monitorozása, továbbá a víz és a kémiai anyagok veszteségének pótlása mellett a betegek kielégítően el tudták viselni a kezeléseket. Az intenzív osztályon egy éjszaka alatt visszanyerték erejüket, majd még néhány napon keresztül alapos megfigyelés alatt álltak.

A fájdalom jelentős enyhülése

Ezeknek a lázkezeléseknek a legbátorítóbb eredménye a fájdalom drámai méretű enyhülése. Az tartják, 42 ºC-os belső testhőmérséklet elérése szükséges a ráksejtek szelektív elpusztításához, az egészséges sejtek megkímélése mellett. Ez kényelmetlenül közel van ahhoz a hőmérséklethez, amely hőgutát okozhat, és gondos ellenőrzést igényel, ami általában a műtőben történik. Az effajta kezeléssel együtt járó nyugtalanság általában megköveteli enyhe nyugtatók vagy általános érzéstelenítés alkalmazását.
Az Új-Mexikóban kezelt 72 beteg közül a legtöbbnek olyan előrehaladott, nagyméretű rákos daganata volt, amely megmaradt az előzetes műtét, sugárkezelés és kemoterápia után is. Harminchat esetben a javulás mérhető volt. További tizenegy beteg fájdalma enyhült. Volt néhány komplikáció is, mint például hólyagok a bőrön, tüdőödéma (folyadék a tüdőben), sőt még izomgörcs, szabálytalan szívverés, kiütések, kimerültség és hasmenés, de ezek mindeddig elkerülhetetlennek bizonyultnak.

Eredmények a helyi tumorok kezelésében is

A hipertermia egy másik típusát a helyi tumorok kezelésére használják. Ultrahangot és mikrohullámú sugarakat, továbbá egy rádiófrekvenciát szolgáltató generátort alkalmaztak bőrrák (melanoma) kezelésére. Érdekes megfigyelni, mennyire drasztikusan megváltozott az orvostudomány az elmúlt néhány évben, hiszen egy évtizeddel ezelőtt a hő alkalmazását még ellenjavalltnak tekintették rákos daganat esetében.
Wildwoodi klinikánkon számos beteget kezeltünk lázterápiával, amelynek során forró vizes fürdőt alkalmaztunk a víz állandó keringetése mellett, állandó megfigyelés alatt tartva a beteget. Megfigyeltük a fájdalom bizonyos mértékű enyhülését, és láttuk a daganat visszahúzódásának bizonyítékait. Hisszük, hogy az összes többi racionális kezeléssel együtt a lázterápia segíthet némely előrehaladott rákos daganat kezelésében.

Dr. Richard A. Hansen,
Wildwood Lifestyle Center and Hospital,
Georgia, USA
(Somogyi Lehel fordítása)

 

Életmód 2009. december 07., hétfő 10:08
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Alternatívák a rákgyógyászatban 1.

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés