Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Életmód » Lúgosítás - tényleg csoda?

Lúgosítás - tényleg csoda?

Az utóbbi évek egészségügyi divatirányzata, a lúgosítás, nem kis médianyilvánosságának köszönhetően, igen sok emberhez eljutott. A lúgosító életmód magyarországi elterjedését Dr. Robert Young amerikai sejtbiológus A pH csoda című könyvének megjelenése indította útjára, melynek hatására Magyarországon ma szinte minden utcasarkon vásárolhatók lúgosító termékek.
Életmód 2010. augusztus 23., hétfő 06:32
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék

Dr. Robert Young könyvében a mintegy harminc évet felölelő kutatásait két mondatban foglalja össze. Az első mondat így hangzik: „Az emberi test eredetileg lúgos természetű.” Ezzel nem lehet vitába szállni, mert a magzatok erősen lúgos, 8,5 pH-értékű magzatvízben növekednek, és az anyatejnek is 8,4 a pH-értéke. Azonban már gyermekkorban elkezdődik az emberi szervezet savasodása, melynek nagyrészt a helytelen életmód, elsősorban a helytelen táplálkozás az oka. Dr. Robert Young második állítása így hangzik: „A test összes funkciója savas.” A gondolkodás, a mozgás, az energiatermelésünk savasít, de leginkább a táplálkozásunk, amelyhez nagyban hozzájárul a felületes légzés, az elégtelen vízfogyasztás és a mozgáshiány is.

A táplálkozás hatása a szervezet savbázisára

A teremtéstörténet leírásában azt olvashatjuk, hogy az ember eredeti tápláléka gabonafélékből, gyümölcsökből és olajos magvakból állt. „És mondta Isten: Ímé néktek adok minden maghozó füvet az egész föld színén, és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van, az legyen néktek eledelül” (1Móz 1,29). Ezek a növények frissítő, energizáló tápanyagokat tartalmaznak. Csak a bűnesetet követően, a betegségek megjelenését követően olvashatunk arról, hogy Isten a zöldségféléket, gyökérféléket és a gyógynövényeket is az étrend részévé tette, melyek feladata a test gyógyulásának, regenerációjának segítése, a káros folyamatok lassítása, visszafordítása. Például, amikor egy rákos beteg intenzív léböjt-kúrába kezd, cékla-, sárgarépa-, káposzta- illetve búzafűlét fogyaszt, sokszor látványosan visszafordulnak a káros folyamatok. A modern, civilizált ember táplálkozása nagyon eltér a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozástól. Az emberek többsége szívesebben fogyaszt kifejezetten erősen savasító hatású ételeket, úgymint hús- és tejtermékeket, tojást, fehérlisztet, tésztákat, süteményeket, szénsavas italokat, üdítőket, fagylaltot, jégkrémet, kakaót, csokoládét, kólát, kávét, koffeintartalmú teákat stb. Ezek súlyos terhet jelentenek a szervezet egészére, mert leterhelik az emésztőrendszerünket és rendkívül nagy mennyiségű energiát használnak fel. A kiválasztó szervek megpróbálnak a szervezetet leterhelő savaktól megszabadulni, de a vese csak 4,8 pH-érték felett tudja kiválasztani a savakat. (A kávénak pl. 4,3, a kólának 2,3 a pH-értéke.) Amit a kiválasztó szervek nem tudnak feldolgozni, az bekerül a véráramba, így a szervezet tovább keresi a megoldást a vér semlegesítésére a különböző bázikus anyagokkal, például kalciummal, káliummal, magnéziummal, szódabikarbónával és más vegyületekkel. Azonban, ha a bázisanyagok csökkennek, mert a táplálkozással nem viszünk be megfelelő mennyiséget, a szervezet elkezdi lepakolni különböző területekre, úgymint a kötőszövetekbe, az ízületekbe, a hasnyálmirigybe, a pajzsmirigybe, és a szervezet védekezésképpen tárolókapacitást hoz létre a zsírszövetek felhalmozásával. Minden embernek más és más a gyenge pontja, és a szervezet oda pakolja a savakat, ahol a leggyengébb. A testünkben minden fájdalom a savakból ered, és minden sav fájdalmat okoz. Ezért hogy visszafordítsuk a fájdalmat, lúgosítani kell a szervezetet.

Miről állapíthatjuk meg, hogy elsavasodott a szervezetünk?

Ennek a betegségnek hét tünete van.
1./ Energiahiány, fáradtság, levertség
Ha a savak nem tudnak a vesén keresztül a vizelettel távozni, akkor a harmadik vesénken, a bőrünkön keresztül fog távozni. Zömmel ez okozza a bőrproblémákat és a testszagokat is.
2./ Érzékenységek különféle dolgokra és az irritációk
Az allergia egyfajta érzékenység. Minden allergia a belső savasságnak a tükröződése. Irritációs bélszindróma, bélgyulladás, reflux, gyomorégés.
3./ A test lúgosító pufferanyagokat bocsát ki magából
A test úgy próbálja megmenteni a szöveteket az elsavasodástól, hogy szódabikarbónát állít elő. Amikor a szódabikarbóna hozzákapcsolódik a savhoz, egy nyákos anyag képződik.
4./ Gyulladás
Például sokízületi gyulladás. Savasság = gyulladás.
5./ A gyulladásos állapot tartóssá válik
A köszvény is egyfajta tartós gyulladásos állapot, melyet az állati fehérjékből keletkező húgysav okoz.
6,/ Fekélyesedés
A szöveti károsodás első fázisa. A szövetek leépülése.
7./ Leépülés, rák
Az elsavasodás végső szakasza, amikor a baktériumok, a vírusok idő előtt elkezdik azt a munkát, amelyet a halálunk után kellene elvégezniük.

Mi a megoldás?

A hatékony salaktalanítás három lépésben történik.
a./ A testben lévő salakok feloldása salaktalanító teával, búzafűlével, zöldturmixszal, tiszta vízzel.
A megfelelő mennyiségű víz bevitele igen fontos. Minimális mennyisége húsz testsúly-kilogrammonként egy liter. Képzeljük el a testünket úgy, mint egy akváriumot, amelyben a halak a mi sejtjeink, belső szerveink, és abban a folyadékban fürdenek, amely a tápanyagokat szállítja, a salakanyagokat pedig eltávolítja. Ha az akváriumban lévő vizet úgy szeretnénk megtisztítani, hogy az alsó részén kiengedünk egy dugót, felülről pedig töltjük a tiszta vizet, mennyi vizet kell az akváriumba engedni, hogy tiszta legyen a vize? Ugye nem is olyan nehéz elfogadni, hogy nagymennyiségű víz elfogyasztására van szükségünk. Vízivási szokásunkat fejleszthetjük, meg kell tanulnunk elegendő mennyiségű vizet inni. Ha növeljük a vízfogyasztásunkat, a szomjúságunk is fokozódni fog, ugyanis a savak feloldása fokozott szomjúságot okoz. Kezdjük a napunkat rögtön az ébredés után hat-nyolc deci meleg vízzel. A meleg víz rendkívül jó hatással van belső szerveinkre. Ha eleinte soknak találjuk ezt a mennyiséget, kezdjük kevesebbel.

b./ Az aktivált savak megbízható semlegesítése bőséges bázisbevitel útján, amit gazdag ásványianyag- és nyomelem-kínálattal biztosíthatunk. Ehhez nagymértékben növelni kell a kevésbé feldolgozott táplálékok és a nyers ételek arányát. Minden étkezést nyers étellel kezdjünk! A gyümölcsök, a zöldségfélék, az olajos magvak, a csírák, a nyers kenyérfélék, valamint az ehető gyomnövények, teljes értékű bázisképző ételek. Több ezer különböző alkotóelem található minden egyes gyümölcsben, melyek közül a modern tudomány eddig csak 141-et tanulmányozott. A nyers és főtt ételek arányára nincs lefektetve tudományos ajánlás, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha 50-80 százalékban nyers ételeket fogyasztunk, látványos javulás áll be egészségi állapotunkban. Azonban itt is a fokozatosság elvét érdemes alkalmazni, lehetőleg mindenki a saját sebessége szerint haladjon!

c./ A semlegesített savak következetes kiválasztása.
A sok víz és lé fogyasztása mellett fürdőkkel is elősegíthetjük a savak kiválasztását és kivezetését. Hetente két-három alkalommal vegyünk két-három óra időtartamú, bázikus hatású fürdőt, melyhez használjunk hajtó hatású leveket. A fürdővízbe tegyünk például gyermekláncfűből és máriatövisből készített főzetet vagy szódabikarbónát. Hasznosak a bázikus hatású bedörzsölések, kéz- és lábfürdők, bázikus beöntések és a colon-hidroterápia, tehát minden, ami erősíti a kiválasztó szerveket: a májat, a belet és a vesét.
A savtalanítás legegyszerűbb és legolcsóbb formája a megfelelő oxigénellátás biztosítása. A légzés életet jelent. Az oxigén valójában egy láthatatlan gyógyszer. Életünk lélegzetvétellel veszi kezdetét és légzéssel ér véget. Ám az, ahogyan e két lélegzetvétel között lélegzünk, életminőségünk, életkedvünk és élettempónk szempontjából egyáltalán nem mellékes. A sekélyes, felszínes, korlátozott légzés fáradtsághoz, kimerüléshez, vérszegénységhez és depresszióhoz vezet. Ülő életmód mellett az ember percenként mintegy 7 liter levegőt vesz fel a légzéssel. Séta közben 15 literre nő a levegőfelvétel, és már lassú futás alatt is kb. 40 literre van szükségünk. A légzés érzésvilágunkra, érzelmeinkre is hatással van. Ha nem lélegzünk helyesen, megrövidítjük az emlékezésünket, az alkotókedvünket és a koncentrálóképességünket. Az elégtelen légzés eltompítja az értelmi tevékenység olyan fontos és érzékeny pontjait, mint az akaraterő, az értékelés és ítéletalkotás. Figyeljük meg, mennyivel jobb az életkedvük azoknak az idős embereknek, akik a szabadban töltik idejük nagy részét sétával, kertészkedéssel, a koruknak megfelelő sporttevékenységgel. Amikor egy embert nagyobb stressz ér, ösztönösen nagy levegőt vesz, mert ez megnyugtatja. Az oxigénnek nyugtató hatása van. Tanuljunk meg helyesen lélegezni, és a jutalom nem marad el!

Mi várható a savtalanítástól?

Aki kitartóan lúgosítja a szervezetét, azt tapasztalhatja, hogy megnő az energiaszintje, kevésbé fárad el és jobb lesz a közérzete. Jobban alszik, megnő a teljesítőképessége, egyre több zöld ételre vágyik és a bőre is pozitív változáson megy keresztül. A testsúly normalizálódik azáltal, hogy a savak leoldódása következtében a zsírszövetek is eltávoznak.

A statisztikák szerint a nők pár évvel tovább élnek, mint a férfiak. Mindez az alapvető élettani különbségeknek tudható be. Egy nő a változókor beálltáig a havi vérzés útján salaktalanítani és savtalanítani tudja szervezetét. A változókor után megszűnik ez a lehetőség, és a nők merőben más helyzetbe kerülnek, amelyre csak lassan tud beállni az anyagcseréjük. A test egy ideig úgynevezett „hőhullámokkal” próbálja semlegesíteni a keletkező és felgyülemlett savakat, majd a szervezetüknek ásványi anyagokkal kell semlegesíteni minden olyan savat, amely eddig csak a havi vérzésig tartózkodott a szervezetben. Így a nők rövid időn belül értékes tartalékokat veszítenek el, és ha ezeket nem pótolják időben, reuma, csontritkulás, visszerek és hajhullás formájában tapasztalják majd a következményeket. A test elsavasodása okozza a túlsúlyt, a meddőséget, a cellulitist, az összes bőrbetegséget, a gombás fertőzéseket, az érelmeszesedést, az emésztési zavarokat, a cukorbetegséget, az allergiákat, a sokízületi gyulladást, a csontritkulást, a hátfájást, a depressziót, a fejfájást, a migrént, a hajhullást, a köszvényt, a rákot, a szívinfarktust, a sclerosis multiplexet és a vesebetegséget, de még a lelki betegségeink többségét is. Kezdjünk el tudatosabban élni, odafigyelni a táplálkozásunkra, a vízfogyasztásunkra, a légzésünkre, a mozgásra, a pihenésre. Tanuljunk meg mindenben mértékletesnek lenni és élni a napfény gyógyító erejével.

Forrás:
Robert O. Young: A pH csoda. MG Europa Kft., Budapest, 2007.
Kurt Tepperwein: Savtalanítás a fiatalság forrása. M-érték Kiadó Kft., Budapest, 2004.
Vernon W. Foster, M.D: Új kezdet. Bibliaiskolák Közössége, Budapest, 1994.
Ellen G. White: A nagy orvos lábnyomán. Advent Kiadó, Budapest, 2001.

Folytatás a magazin július-augusztusi számában olvasható.


Gardalits János
Életmód 2010. augusztus 23., hétfő 06:32
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Lúgosítás - tényleg csoda?

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés