Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Életmód » Tavaszi tisztítókúrák

Tavaszi tisztítókúrák

Már az ókori feljegyzésekben is találkozhatunk a szervezet belső tisztításának gyakorlatával, sőt, még a vallásos szertartásoknak is szerves része volt a testi és lelki böjt. Szinte valamennyi világvallás tanítója felszólítja követőit az ételektől való önmegtartóztatására.
Életmód 2011. május 13., péntek 15:55
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

Jézus Krisztus negyven napig böjtölt a pusztában, Buddha és Gandhi szintén hosszú böjtöket tartottak, Püthagorasz is negyvennapos böjtöt követelt tanítványaitól. Az iszlám vallás hívei a ramadán idején negyven napos böjtöt tartanak. Az ószövetségi zsidó vallásból a kereszténységbe is áthagyományozódott a böjt szokása. A vallási böjtök ideje általában tavaszra esik, mely a téli mozgásszegény időszak után a lelki megtisztulás mellett a szervezet salaktalanítását is szolgálta. Napjainkban ismét a böjt reneszánszát éljük.

Hogyan hat a böjt?

Egy átlagos, egészségesnek vélt ember hihetetlenül nagy mennyiségű méreganyagot cipel magával a szervezetében. Számos betegségnek az az alapja, hogy a szervezet, mivel benn rekednek a káros anyagok egészen a sejtek szintjéig, nem tud megtisztulni. A böjt az egyik legrégebbi gyógymód, mely elősegíti a szervezet megtisztulását, jótékony hatásával elősegíti védekező rendszerének működését. Önmagában semmiféle betegséget nem gyógyít meg, de elősegíti, hogy a szervezet öngyógyító mechanizmusait beindítsa és megfiatalítsa magát. A böjt során szervezetünk pihen, hogy ezt követően teljes erőbedobással gyógyíthassa saját magát. Olyan állapotot teremt a szervezetben, amely mozgósítja teljes életerőnket a felhalmozott mérgek eltávolítására. Hihetetlen csodákra képes az emberi szervezet, ha teljesen megvonják tőle az ételt. Agyondolgoztatott és túlterhelt belső szerveink a böjt során pihennek és regenerálódnak, életerőnk megújul és aktivizálódik, és egész testünk megszabadul az évek során lerakódott káros hulladék anyagoktól és mérgektől. Ilyenkor olyan szervetlen vegyi anyagok távoznak a szervezetből, amelyeket semmilyen más módszerrel nem lehet eltávolítani.
Számos jele lehet annak, hogy a szervezetben túl sok a salakanyag. Gyengének, fáradtnak, erőtlennek érezzük magunkat, fizikai- és szellemi teljesítményünk csökken. A szervezetben lerakódott salakanyag okozhat székrekedést, hasmenést, sőt, bélnyálkahártya-gyulladást, különböző anyagcsere-problémákat is. Tavasszal fokozottan előjöhetnek a tünetek.
A böjtölés pihenést jelent a testnek, mely növeli az életerőnket. Minél nagyobb az életerőnk, annál hatékonyabban tudunk megszabadulni a szervezetet károsító mérgektől.

Hogyan képződnek a salakanyagok?

Meglepő, de még a legegészségesebb életmód mellett is jelentős mennyiségű salakanyag rakódik le a szervezetünkben, mely számos betegség forrása. Elsősorban az egyoldalú étkezés következménye, hogy szervezetünk belső környezete savas irányban tolódik el. Ha sok savasító hatású ételt fogyasztunk, akkor foszfát- és kloridtartalmú köztes anyagcseretermékek keletkeznek a szervezetben. Ezeket a savas anyagokat úgy semlegesíti a szervezet, hogy sókat képez, amelyek lerakódnak a vérben, a szövetekben, így például a bőr alatti kötőszövetben is. Ehhez hozzájárul a folyadékhiány, melynek következtében a szervezetben lerakódott salakanyag, méreganyag nem tud távozni. „A szervezetünkben fokozatosan felhalmozódó salakanyagokra válaszul a szervezet fokozott váladéktermeléssel reagál. Ha már a szervezet annyira telítődött a váladékokkal, hogy a kiválasztó rendszer nem tud velük mit kezdeni, előbb-utóbb valamilyen betegséget fog okozni. Mindezekre a böjt kiváló gyógymódot jelenthet, mely nem kerül pénzbe és nincs semmilyen mellékhatása. A böjt a szervezet legtermészetesebb és legfontosabb karbantartója. A megfelelően végzett böjt kitisztítja és meggyógyítja az embert még akkor is, ha minden más csődöt mondott. A böjt nem éhezés, hanem az ember egyik legősibb orvossága.” (Paul C. és Patricia Bragg: A böjt csodája, Magyar Világ, 1992, 123.o.)

Hogyan szabadulhatunk a mérgektől?

A böjtnek számos változata ismert az egyes ételféleségektől való tartózkodástól a teljes étel- és folyadékmegvonásig. Lelki böjt esetén van, hogy csak a böjtölő számára kedves ételféleségről mond le néhány napra vagy hosszabb időre. Az elsősorban a test megtisztítását célzó böjt esetén azonban nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel, a szervezet átmosása, elsősorban tisztított (desztillált) vízzel. A tisztításra, a megújulásra többféle módszer kínálkozik.

Léböjt-kúra

Az egyik legeredményesebb tisztítókúra a léböjt, mely segít a lerakódott salakanyagokat kimosni a szervezetünkből. Egy-két hetes és negyvennapos változata is ismert. A kúra alatt napi 3-4 liter folyadékot kell inni: desztillált vizet, gyógyteát, frissen préselt zöldség és gyümölcsleveleket, speciális szűrt levest. Azoknál, akiknek a szervezetében kisebb a „baj”, elegendő az egy-, illetve a kéthetes kúra alkalmazása. A kúra célja a szervezet megtisztítása, lúgosítása, a súlytöbblettől való megszabadítása. Ilyen „nagytakarítást” egyébként érdemes félévente végezni. A kúra ideje alatt a szervezet nem emészt, csupán kiválaszt. A beleken megkövesült sár fellazul, a vesék, a máj és a gyomor megtisztulnak, megnyugszanak és regenerálódnak. Szervezett léböjt-kúrák során a résztvevők béltisztítást, máj- és vesetisztítást is végeznek, szakfelügyelet mellett.

Mozgás, bőrön keresztül történő kiválasztás

A naponta végzett kisebb illetve kiadósabb torna, a rendszeres kocogás vagy sétálás, a friss levegőn tartózkodva felgyorsítja az anyagcserét, ezáltal a méreganyagok kiválasztását. Rendszeres mozgásunkat kombináljuk légző gyakorlatokkal. A tiszta, oxigéndús levegő lúgosítja a szervezetet, vitalizál, javítja a sejt-metabolizmust, szerveink, így agyunk működését is. Bőrünk kiválasztó képességét fokozhatjuk szaunázással, különféle hidroterápiás módszerekkel, pl. váltott zuhannyal, illetve dinamikus mozgást igénylő, izzasztó hatású testgyakorlatokkal. A verejtékezés során számottevő méreganyag távozik a szervezetünkből. A bőrünk a legnagyobb felületű méregtelenítő szervünk. A bőrön keresztül kétszer annyi méreganyag jut be a szervezetünkbe, mint a táplálékkal. Ez nem csak betegséget, hanem idő előtti öregedést is okoz. A kemény, szennyezett fürdővíz, a kozmetikumok és tisztítószerek komoly terhelést jelentenek a szervezetnek. Jó hír, hogy a bőrön keresztül igen hatékonyan méregteleníthetjük a szervezetünket.

Milyen gyakorisággal böjtöljünk?

Paul C. Bragg böjtszakértő szerint tanácsos lenne hetente egy-másfél napot böjtölni a szervezet salaktalanítása érdekében, emellett negyedévente egy-egy hét tisztítókúrát végezni. „A rendszeres böjt hatására szervezetünk kitisztul, belső szerveink, gondolkodásunk nagyobb hatékonysággal látják el munkájukat és életerőnk növekszik. Mindez azért, mert létfontosságú szerveinknek immár nem kell küzdeniük a mérgező anyagokkal, melyek eddig óriási terhet jelentettek számára… Ha rendszeresen böjtölünk és szervezetünk kitisztul, mindig csodálatosan fogjuk magunkat érezni.” (Paul C. és Patricia Bragg: i. m., 151.o.)

A böjt hatása a lélekre

„Mivel agyunkat tisztán fizikai folyamatok táplálják, nem nehéz felismerni az összefüggést az elfogyasztott étel és szellemi állapotunk között. Testünket az agy köti össze a lélekkel. Agyunk munkája során válnak gondolataink szavakká, tehát itt fejeződik ki személyiségünk. Egy tisztátalan testnek nem lehetnek tiszták a gondolatai sem.” (Paul C. és Patricia Bragg: i. m., 177-178. o.)
Amiképpen a testünkre, úgy a lelkünkre jótékony és tisztító hatással van a böjt. Ha fáradt a test, akkor a lélek sem szárnyal. De ha a lélek beteg, a testen belül is megjelennek az elváltozások. A pozitív gondolatok építik a testet, „a vidám elme jó orvosságul szolgál”, míg az irigység a stressz, a harag, a bűntudat sorvasztják.
A böjtnek az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásán túlmenően komoly szerepe van az Istennel való kapcsolatra is. Amikor az emésztőrendszer pihen, és pár nap elteltével túl van a nagyobb méregtelenítésen, az elme élesebben működik. Képes lesz befelé figyelni. A belső csend révén tisztul a belső hallás, jobban észre tudja venni a lelkiismeret szavát. A böjt során szerveztünk kitisztul és lelkünk olyan magaslatokba emelkedik, ahol egyre szorosabb kapcsolatba emelkedhet Teremtőjével. A böjt során az embert általában gyötrő és foglalkoztató vágyak, kívánságok lecsendesednek, így az ember, saját magától elvonatkoztatva, a lelki dolgokra is fogékonyabb lesz.

Forrás:
Paul C. és Patricia Bragg: A böjt csodája, Magyar Világ Kiadó, 1992;
Debreceni László: Életet vagy leépülést kínál a mai világ? (tanulmány, 2010, kézirat);
Szabó József: A böjtről (Szakdolgozat, Sola Scriptura Teológiai Főiskola);
www.natursziget.hu

 A teljes cikk elolvasható a magazin nyomtatott 2011. márciusi-április számában, vagy letölthető a digitális magazinok között.

Ferenczy Flóra
Életmód 2011. május 13., péntek 15:55
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Tavaszi tisztítókúrák

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés