Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Kultúra » A világ fotósszemmel 1. rész - Erdélyi Gábor

A világ fotósszemmel 1. rész - Erdélyi Gábor

Interjú Erdélyi Gábor fotóművésszel - több mint 30 nemzetközi és magyar díj 5 év alatt.
Kultúra 2010. március 07., vasárnap 12:55
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

– Mióta foglalkozol fotózással?
– 2005-ben, kisfiam születésekor vettem az első, 3 megapixeles kompakt gépemet. Akkor kezdtem utánaolvasni a fotós alapkifejezéseknek.

– Mi indított arra, hogy a fotóművészet segítségével közvetítsd az általad fontosnak tartott gondolatokat a világgal?
– Leginkább a türelmetlenségem. Gyerekkorom óta rajzolok. Próbálkoztam is annak idején a Képzőművészeti Egyetemmel, de sikertelenül. Mindig képekben láttam a világot, egy ideig rajzban próbáltam ezt bemutatni. Később rájöttem, hogy a fotózással gyorsabban és erőteljesebb képi világgal vagyok képes megjeleníteni a gondolataimat.

– A honlapodról (www.erdelyifoto.hu) kiderül, hogy igen hosszú az általad megnyert pályázatoknak, díjaknak a listája. Melyik díjadat tekinted mérföldkőnek, legfontosabbnak, és miért?
– A kezdetekkor nagyon fontosnak tartottam a pályázatokat. Az egyetlen lehetőségnek éreztem arra, hogy megmutassam, mit tudok. Mindenki bizonytalan az első lépéseknél. Bennem a sok helyezés, a kiállításokon falra kerülés megerősítette, hogy érdemes a fényképezéssel foglalkoznom. Számomra a legtöbbet 2008-ban a „Canon – A megbízás” című nemzetközi fotópályázat tájkép-kategóriájának megnyerése jelentette. Hihetetlennek érzem még most is, hogy egy erős mezőnyből végül az én fotóm került az első helyre. Azonkívül, hogy nyertem egy komoly fényképezőgépet, az igazi változást az hozta az életemben, hogy a díj átvételét követően nem sokkal kért fel Ákos, zeneszerző, dalszerző az első közös munkára, majd Sas Tamás filmrendező az első filmes fotózásra.

– Van olyan téma, amely a pályád elejétől foglalkoztat?
– Szerencsére nem csak egy téma érdekel. A kedvenc témám mégis az ember, bármilyen környezetben, helyzetben.

– Sokszor találkozni fotós körökben azzal az állásponttal, hogy az igazán jó fotó fejben születik. Tényleg ekkora jelentősége van a beállításnak, vagy inkább jó szemre van szüksége a fotósnak?
– Számomra az igazán jó fotó a valódi, megismételhetetlen, elkapott pillanat. Szeretem, ha egy kép mesél, mindenfajta magyarázat nélkül. Ettől függetlenül sokra becsülöm azokat a fotósokat, akik képesek aprólékos, precíz munkával tökéletes képi világot létrehozni.

– A technika fejlődésével borzasztóan megnövekedett a számítógépes utómunka jelentősége. Te hogy látod egy fotó minőségét technikai szempontból: inkább a gép és a felszerelés minősége határozza meg, vagy ma már tényleg minden ki- és feljavítható a grafikai programok segítségével?
– Sokan „technikai sportnak” tekintik a fotózást. Mindenből a legújabbat és a legdrágábbat keresik. Ezt én nem szeretem. Meggyőződésem, hogy a látásmód számít, nem a technikai paraméterek. Ennek ellenére kétségtelen, hogy a mai, hihetetlenül fejlett digitális gépeknél szükséges a számítógépes utómunka. Én mindig úgy tekintek a digitális fotók feldolgozására, mintha előhívnám a nyers képet. A rengeteg változtatási lehetőség új fajta képi látásmódot enged meg az alkotóknak. Fantasztikus a lehetőségek végtelen tárháza. Önmagában hiábavaló a technikai tudás, a képszerkesztő programokkal történő varázslat, ha nincsen koncepció és képi látásmód. A kettő együtt viszont csodákra képes.

– Milyen célokat szeretnél elérni még ezen a pályán?
– Még sehol nem tartok. Rengeteg minden van a fejemben. Jelenleg szeretnék elkészíteni egy nagy portrésorozatot kortárs művészekről: zenészekről, színészekről, alkotó személyiségekről.

Dankóné R. Magdolna
Kultúra 2010. március 07., vasárnap 12:55
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A világ fotósszemmel 1. rész - Erdélyi Gábor

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés