Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Kultúra » A világ fotósszemmel 2. rész - Kömöz Gergely

A világ fotósszemmel 2. rész - Kömöz Gergely

A fotózás komolyabban négy éve, 2006 tavaszán érintett meg, amikor vásároltam egy „bridge” kamerát. Ennek a készüléknek a határait nagyon hamar megéreztem, így 2007-ben már jött is a váltás, amikor beszereztem egy tükörreflexes vázat.
Kultúra 2010. április 27., kedd 22:55    |   
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

– Mikor kezdtél el fotózni, és mi motivált az indulásnál?
– A fotózás komolyabban négy éve, 2006 tavaszán érintett meg, amikor vásároltam egy „bridge” kamerát. Ennek a készüléknek a határait nagyon hamar megéreztem, így 2007-ben már jött is a váltás, amikor beszereztem egy tükörreflexes vázat. Ekkortól foglalkozom komolyabban a fotózással. Azóta számos hazai és nemzetközi kiállításon, pályázaton szerepeltek képeim, nyertem díjakat, amelyek közül kettőre vagyok a legbüszkébb: a Sajtófotó 2008 és az EISA MAESTRO 2009 pályázaton elért első helyezésemre. A kezdetekben az indított el ezen a pályán, hogy olyan képeket készítsek egy-egy nyaralásról, kirándulásról, amelyeket büszkén megmutathatok másoknak. Most pedig az motivál, hogy a saját látásmódomat, gondolataimat tudjam megmutatni a fotók által.
– Sokféle témában fotózol. Mi az, ami igazán foglalkoztat?
– Hogy mi érdekel, az folyamatosan változik. Vallom, hogy nem szabad leragadni egy témánál, egy stílusnál, mert akkor sablonossá válik az ember. A leggyakrabban tájképeket készítek, bár mostanában egyre többször foglalkoztat az emberábrázolás és az utcai életképek megörökítése is. Ami technikailag nagy kedvencem, és már az első felvételeknél is használtam – függetlenül a kép témájától –, azok a hosszú záridős felvételek. Szeretek így lendületet, dinamikát vinni a képeimbe, érzékeltetni az idő múlását vagy a mozgást.
– A képeiden, akár a Művészetek Palotájáról készült sorozatot, akár a tájképeidet nézzük, különleges módon jelenik meg a térbeliség és az idő távlatai is. Olyan, mintha egy hologramot vagy mozgóképet szeretnél készíteni állókép segítségével. Nem gondoltál még a filmezésre, vagy inkább csak a fotózás határait szeretnéd kitolni?


Kattintson a képre a kapcsolódó galéria megtekintéséhez!

– A Művészetek Palotájáról készült sorozat egy hirtelen ötlet volt. Soha nem csináltam, úgynevezett „multiexpo” képeket. Egy pályázatra készültem, és hogy érdekesebbé tegyem a témát, kipróbáltam ezt a technikát, és nagyon megtetszett az eredmény. Ha ezekre a képekre ránéz az ember, mindig talál valami újat, valami olyat, amit az előző megtekintés alkalmával nem vett észre. Az idő múlásának bemutatása a már említett hosszú záridős felvételekkel lehetséges, így próbálok valami szokatlant vinni a képekbe. A filmezés soha nem foglalkoztatott igazán, ezt a műfajt nem érzem sajátomnak. Inkább fotók segítségével próbálok megmutatni minél többet abból, amit a kép készítése közben átéltem, láttam.

– Ha maradsz a fotózásnál, akkor milyen közelebbi és távolabbi terveid vannak?
– A fotózás egyelőre egy komoly hobbi nálam. Ha van szabadidőm és kedvem, megyek, ha nincsen, akkor maradok otthon. Folyamatosan keresem a lehetőséget, hogy pályázatokon indulhassak, az eseti felkéréseknek eleget teszek. Félek attól, hogy ha teljesen a hivatásommá válna, akkor elvesztené a varázsát. Amit muszájból kell csinálni, azt sokszor nem élvezi annyira az ember. Ami a napok újdonsága nálam, az a filmre való fotózás. Az analóg fotózásnak megvan az a varázsa, ami a digitális technikából hiányzik. Az izgalom, hogy mit alkotott az ember, a várakozás, hogy milyenek lettek a képek, csak sokkal a fotózás után derül ki. Ez a technika jóval nagyobb odafigyelést, koncentrációt igényel, hiszen egy rontott képet utólag nem lehet korrigálni.

Dankóné R. Magdolna
Kultúra 2010. április 27., kedd 22:55    |   
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A világ fotósszemmel 2. rész - Kömöz Gergely

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés