Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Kultúra » A világ fotósszemmel 3. rész - Dvornik Gábor

A világ fotósszemmel 3. rész - Dvornik Gábor

Még gimnazista koromban kezdtem fotózni. Emlékszem, egy remek Practica gépem volt, amit a mai napig sajnálok, hogy időközben eladtam.
Kultúra 2010. július 19., hétfő 22:19    |   
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

Mikor ragadtál először fényképezőgépet?

– Még gimnazista koromban. Emlékszem, egy remek Practica gépem volt, amit a mai napig sajnálok, hogy időközben eladtam. Komolyabban csupán öt éve fotózom, most már digitális géppel. Igaz, néha előveszem az analógot is, de már nem a régi filmes vonal jellemző rám.

A legtöbb fotód az utómunka során kapott plusz színek miatt egyfajta mese- vagy álomvilágot mutat be. Ennyire szürkének látod a magyar valóságot?

– Mindennek megvan a létjogosultsága, ha kellő határok között és érzéssel, harmóniával alkalmazzuk. Nyilván egy rossz alapképből semmilyen technikai csodaszerrel nem lesz művészi alkotás. Azért használok digitális utómunkát, mert szerintem a képhez hozzá kell adnom magamat, illetve azt a személyes érzésvilágot, amit esetleg fizikai eszközökkel megörökíteni nem lehet. Mindannyian másként látjuk a dolgokat, és ettől szép vagy szomorú, ettől ezerszínű létünk.

Milyen tendenciákat látsz a fotózás világában akár a technika, akár a témaválasztás tekintetében?

– Nem vagyok főállású fotós. Nem vagyok profi a szó klasszikus értelmében. Szabadúszóként bedolgozok különféle magazinoknak, csinálok portfóliót modelleknek, esküvőkre is eljárok, de nem ez a megélhetési forrásom. Talán jó is, mert nem esem a rutin és az iparszerűség csapdájába, ugyanakkor élvezhetem a változatosságot és az új emberek megismerésének opcióját. A profi fotózás gyengéjének azt látom, hogy sablonokban, futószalagon gyártják a képeket. Azért persze nem ilyen szürke a kép, mert nagyon sok jó fotós is van, de összességében, ahogy a technika egyre fejlődik, a nézőpont és az elkapott pillanat néha lemarad.

Milyen terveid vannak?

– Rengeteg témám van, csak meg kell látnom és élnem. Küzdök a fennmaradásért, igyekszem nyitott szemmel járni. Szeretnék tovább lépni, pályázatokon szerepelni, és távlati terveim egyike híres festmények fotóra való átapplikálása, amihez szponzort kell találnom. De a legfontosabb, hogy képes legyek képeket, alkotásokat létrehozni, és sokáig nyitva tudjam tartani a belső szememet, ráérezni az igazi pillanatokra. S hogy utána legyen módom e világot átadni másoknak is.

Szász Ágnes
Kultúra 2010. július 19., hétfő 22:19    |   
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A világ fotósszemmel 3. rész - Dvornik Gábor

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés