Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Kultúra » Húsz éve halt meg Borsos Miklós

Húsz éve halt meg Borsos Miklós

A rendszerváltozás zajos napjaiban csendben távozott az élők sorából. Nemsokára követte felesége is. Mivel gyermekük nem volt, a művész emlékének ápolása a szellemi utódokra maradt.
Kultúra 2010. augusztus 23., hétfő 06:23
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!

Azóta hozzá illő csendben a Borsos Miklós-Kéry Ilona Alapítvány ápolja a művészi hagyatékot, melynek egy része az erdélyi szülőföldön, Gyergyócsomafalván, másik része Győrött, ifjúi évei színhelyén, harmadik része a budai Várnegyedben, utolsó otthonában található.

Húsz év múlva…

Mesterember volt. Úgy művész, hogy elsajátította és alkalmazta mesterségének, a szobrászatnak és a grafikának, ezernyi csínját-bínját. Firenze volt kedves városa. Ide, nagy mesterei, Michelangelo és Leonardo közelébe költözött volna a legszívesebben. Felesége tihanyi házuk köré közel hasonló kertet, épületet varázsolt, mint a toszkán táj. A XV–XVI. századi itáliai mesterek nemes egyszerűsége, elmélyülő életismerete volt számára a példa és a tanulság. Az Úri utcai lakásban Leonardo és Rembrandt egy-egy műve függ egymás mellett szobája falán. A legnagyobb, a leghitelesebb példák, kétségkívül. Halála után tett róluk tanúságot igazán. Özvegye különleges rajzsorozatra bukkant az egyik fekvőhely ágyneműtartójában: japán merített papíron, kínai tussal, barna diópáccal készített rajzokat. A rajzsorozatot az 1970-es években folyamatosan készítette-rendezte össze. A bibliai teremtéstörténettől indul, végigvezet az Ó- és Újszövetség számára emlékezetes történetein, megtoldva kedves görög témáival.
Kétségkívül, szobrai a legjelentékenyebb alkotásai. A magyar költőkről – Kassákról, Szabó Lőrincről – és művészekről – Barcsay Jenőről, Egry Józsefről és Lyka Károlyról – készült szoborportréi feledhetetlenek. Idős korában a végsőkig letisztult formák vonzották.

Látogatóban Borsos Miklósnál

1980-ban feleségemmel kapaszkodtunk föl a Borsos házaspár Rómer Flóris utcai lakásához. Nem kis megilletődöttséggel hallgattuk az idős mestert. Igen meglepődött, hogy feleségem értő és meleg hangú cikket közölt az Új Írás egyik számában Levelezőlapot küldött nekünk, amelyben nemcsak megköszönte az írást, hanem otthonukba is invitált. Akkoriban állítottam össze egy folyóirat-számot a zsoltárok és a Passió kapcsolatáról. Rajzot kértem tőle, amit azon nyomban meg is ígért. Pár hét múlva mehettem érte, majd mikor a nyomdai munkálatok végén visszavittem, csodálkozó szemmel nézett rám. Nem értette, hogy miért juttattam vissza szerzőjéhez. Ő ezt nekem szánta. Így lehet ma is birtokomban „A zsoltárokhoz, BM. 1980” aláírással. Ki az ember a mindenségben? Miért törekszik olyan eszelősen függetlenné válni Istentől, mintha az nem is a jó-, hanem a rosszakarója volna? Miért vergődik a kísértések hálójában egész életében? Mi akadályozza felemelkedésében és boldogulásában? Győzhet-e valósággal és a legfőbb ellensége, a halál fölött is?
Ezek Borsos Miklós témái. Ma, holnap és holnapután is megmaradnak időszerűségükben. Mesterember. Mester, de még inkább ember.

Folytatás a magazin július-augusztusi számában olvasható.

 

Kultúra 2010. augusztus 23., hétfő 06:23
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Húsz éve halt meg Borsos Miklós

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés