Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Legfrissebb hírek » A 42. számban Amerikáról megjelent írásunkhoz

A 42. számban Amerikáról megjelent írásunkhoz

Kedves Olvasóink! A legutóbbi 42. számunkban Amerikáról megjelent írásunkhoz összefoglalással elérhetővé teszünk néhány cikket az amerikai médiában megjelent legfrissebb sajtóból, melyek újfent megerősítik a próféciák által is előre jelzett társadalmi-politikai paradigmaváltást az Egyesült Államokban, melyet említett írásunkban részletesen is kifejtettünk:
Legfrissebb hírek 2017. január 13., péntek 15:45
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

 “Mike Pence lesz az amerikai történelem legnagyobb hatalommal bíró keresztény szupremácistája”, fogalmaz az amerikai The Intercept internetes lap Donald Trump megválasztott amerikai elnök alelnökéről, Mike Pence-ről megjelentetett cikkének címe. (“Mike Pence Will Be the Most Powerful Christian Supremacist in US History,”https://theintercept.com/2016/11/15/mike-pence-will-be-the-most-powerful-christian-supremacist-in-us-history/) A keresztény szupremáciát hirdető mozgalom célja “Amerika visszatérítése Krisztushoz”, és az Egyesült Államok keresztény országgá alakítása, amelyet bibliai törvények szerint kormányoznak. Ennek érdekében arra törekszik, hogy a fontosabb állami, gazdasági, közéleti, oktatási pozíciókat a mozgalom tagjaival töltsék be. 

Az említett írás központi mondanivalója Pence kapcsán az, hogy ugyan “Donald Trump megválasztása sokkszerű hullámokat vert a jólelkű, humánus emberekben szerte az országban és a világon,” “minden okunk megvan arra, hogy úgy tekintsünk rá [ti. Pence-re], mint aki ha lehet rémisztőbb a megválasztott elnöknél is.” 

A cikk ezek után így folytatódik: 

“Pence felemelkedése az amerikai kormányzat második legfontosabb pozíciójába a radikális vallásos jobboldal félelmetes puccsának tekinthető. Pence — és keresztény szupremácista militáns bajtársai — önmagukban nem lettek volna képesek a Fehér Ház meghódítására. Donald Trump számukra Isten küldötte volt. … Trump a trójai falova azon ármánykodó fanatikusoknak, akik már régóta sóvárogtak egy extremista keresztény teokrácia iránt, és Pence egyike a legfontosabb harcosaiknak. … ‘Az ellenség számukra a szekularizmus. Isten-vezette kormányzatot akarnak. Ez az egyetlen legitim kormányzat,” idézi a cikk Jeff Sharlet szerzőt, aki a témáról több könyvet is írt. 

Pence vallási háttere kapcsán több írás, illetve elemzés (pl. “The Religious Backgrounds of Mike Pence and Tim Kaine and the 2016 Presidential Election,” http://www.huffingtonpost.com/david-stebenne/the-religious-backgrounds_b_12044966.html) megemlíti az alábbiakat. Pence buzgó katolikus ír családban nevelkedett, ifjúsági tisztséget is betöltött az egyházi közösségben, egy ideig katolikus pap szeretett volna lenni. Később egy evangéliumi keresztény közösséghez csatlakozott, de hangsúlyozza magáról, hogy “evangéliumi katolikusnak” tartja magát. Korábbi politikai karrierje során (Indiana állam kormányzója volt) sikereit annak is köszönhette, hogy egyesítette kampánya támogatása mögött a morálisan tradicionális katolikusokat és az evangéliumi protestánsokat. Ahogy az egyik írás idézi a keresztény jobboldal vezető alakját, Paul Weyrich-et: “a katolikusokat és evangéliumi protestánsokat a polgári jogokkal szembeni küzdelmük egyesíti.” Ugyanez a cikk hívja fel a figyelmet arra is, hogy mire Pence csatlakozott az evangéliumi közösséghez, a katolikusok és evangéliumiak közötti különbségek már inkább stílusbeliek, mint doktrinálisak voltak. (“Mike Pence, Postmodern Evangelical Catholic Conservative,” http://www.thedailybeast.com/articles/2016/10/03/mike-pence-postmodern-evangelical-catholic-conservative.html

Egy másik írás pedig a következőképp fogalmaz Pence megválasztásának jelentősége kapcsán: “Trump jövendő ‘elnöksége’ feletti megannyi kéztördelés és hisztéria ellenére az igazság az, hogy Trump kampánya során világosan értésünkre adták: Mike Pence alelnök lesz a tényleges felelős a ‘kül- és belügyek’ intézéséért. … Mike Pence … a keresztény szupremácisták vezetője, akik az Egyesült Államok kormányzatának megszerzését tűzték ki célul. … Mike Pence és radikális jobboldali társai keresztény teokráciát akarnak létrehozni az Egyesült Államokban. Izgatottan készülnek arra, hogy a Fehér Ház, a Képviselőház és a Szenátus is republikánus ellenőrzés alá kerül és dédelgetett céljuk az, hogy fanatizmusukat a Legfelső Bíróságra kényszerítsék, reményeik szerint évtizedekre szélsőjobboldali irányba terelve annak működését.”  (“Mike Pence Is A Theocrat. His Christian Supremacist Followers Seek To Take Over America. Seriously.”, http://www.dailykos.com/story/2017/1/2/1615825/-Mike-Pence-Is-A-Theocrat-His-Christian-Supremacist-Followers-Seek-To-Take-Over-America-Seriously)

Az amerikai sajtóban több helyen is találkozni olyan véleményekkel is, melyek szerint elképzelhető: Trump előbb-utóbb lemondani kényszerülhet az elnökségről és ez esetben Pence veszi át az elnöki pozíciót. Az sem kizárt, hogy a következő választásokon már Pence indul elnökjelöltként. Mindezen lehetséges jövőbeli verziók mellett ugyanakkor az viszont már most tény, hogy az új elnök jelezte: Pence-re kívánja bízni a napi kormányzás munkáját. Bárhogyan is alakul a helyzet, Pence és a mögötte álló keresztény szupremácista mozgalom jelenlegi hatalomra kerülése reflektorfénybe állítja az állam és egyház politikai összefonódására törekvő csoportok befolyásának rendkívüli megerősödését, illetve a különböző protestáns és katolikus közösségek egyre intenzívebb egymásra találását az Egyesült Államokban. (Trump lakásügyi és városfejlesztési miniszterének például Ben Carson adventista orvost kérte fel, aki örömmel vállalta a pozíciót a kormányban.)


Legfrissebb hírek 2017. január 13., péntek 15:45
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
május
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A 42. számban Amerikáról megjelent írásunkhoz

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2018 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés