Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Létkérdések » EXITUS

EXITUS

Miért nem jöhet létre tartós politikai egység?

Nagy-Britanniából nézve a kontinens országai ismét tengerentúliak (oversees) lettek. Ezzel a tartós európai egység erősödéséről sző álmok szertefoszlani látszanak.Jó néhány uniós tagország sokkal inkább a széthúzást,és nem az összefogást munkálja. A politikailag és gazdaságilag egységes Európa monstruma egyre gyengébb lábakon áll.Hasonló ahhoz a szoborhoz, amelyet mintegy két és félezer évvel ezelőtt az Újbabiloni Birodalom hatalmas uralkodója, Nabukodonozor látott álmában: A közel 30 méter magas,arany fejjel, ezüst karokkal, bronz mellkassal, valamint vasból való derékkal és lábakkal bíró szobor vas és agyag keverékéből alkotott lábfejen állt. De vajon meddig? (A cikk az előző számunkban megjelent Brrr…exit c. írásunk folytatása.)
Létkérdések 2016. december 28., szerda 15:58
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

 Az álombeli szobor az emberiség történelmét szimbolizálta, ami háborúk és szenvedések története. Ezt fejezete ki e szobor rettenetes ábrázata. Ugyanakkor felépítése a világ történetét szellemi értelemben alapvetően befolyásoló birodalmakat mutatta be. Az Újbabiloni Birodalomban meghonosított szoborkultusztól és papi körmenetektől, a Méd–perzsa Birodalom miszticizmusán és a Görög Birodalom demokráciaimportján át egészen a mindent magába olvasztó római birodalomig, amelynek jogrendszere a mai napig alapvetően határozza meg az emberek egymás közötti viszonyait. Az arany fejet kifejező vallásszabadságtól egészen addig, amíg az ember vasként állt Isten helyébe. A vas korszaka egészen napjainkig tart. Róma örök. Annak a felvetésnek a jelenkori valóságtartalmát, miszerint Európa a fenti szoborlátomásban is megjelenő sokféleség egységesülését mutatja, leginkább a volt amerikai külügyminiszter, Henry Kissinger mára legendássá vált mondását szokták idézni: Tessék mondani, ha Európával akarok beszélni, akkor kit kell felhívnom? Ez az ironikus kérdés meglehetősen szkeptikus képet sugall az öreg kontinens állapotáról.
Arról az Európáról, amelyet a történelemsorán időről időre mindig valamiféle egységesülés felé hajtott a hatalomvágy szele. A politikai egység létrehozására irányuló, újra és újra megújuló elhatározások azonban sorra kudarcot vallottak, legyen szó a frank uralkodó, Nagy Károly, a német–római császárok vagy éppen Napóleon ez irányú törekvéseiről. A hatalomgyakorlásnak ugyanakkor sokáig volt egyetlen közös nevezője, ez pedig a szellemi háttér, amely a Római Birodalom bukása után már három évszázaddal eszmeileg egységessé tette Európát.
A vas és agyag elegye...

Létkérdések 2016. december 28., szerda 15:58
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
EXITUS

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés