Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Létkérdések » Miért félünk megöregedni?

Miért félünk megöregedni?

Hogyan lehetünk százévesen is egészségesek?

Sokunk számára, akik a modern nyugati világban élünk, az öregedés fájdalom és szorongás forrása. Félünk megöregedni. Az általunk ismert idős emberek túlnyomó többsége szenilis, törékeny és boldogtalan – éppen ezért, ahelyett, hogy vidáman néznénk szembe az öregedéssel, rettegünk minden egyes születésnaptól. Ahelyett, hogy idős éveinket az érettség koraként, a gyümölcsök betakarításának időszakaként látnánk, attól félünk, hogy egészségünk megromlása oly mértékben megmérgezi majd a napjainkat, hogy a hosszú élet inkább lesz átok, mint áldás.
Létkérdések 2018. február 19., hétfő 15:38
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

 A neves amerikai szerző, Hunter S. Thomson 2005-ben, 67 éves korában véget vetett az életének. Nem szenvedett gyógyíthatatlan betegségben, gazdag volt, és népszerű, 32 éves felesége szerette. Thomson, végakaratának kezelője szerint „józan döntést hozott… nem kívánta végigszenvedni az öregkor megaláztatásait…” Amikor öregkorunkra gondolunk, a magatehetetlenség és az elkeseredés képei jelennek meg előttünk. Valahogy valóságosabbnak tűnik a jövő szenilisen, leépülve egy szociális otthonban, mintha azt elképzelve, hogy úszunk, kertészkedünk, nevetgélünk szeretteinkkel, örömünket leljük a gyerekekben, a természetben. Fogyasztói kultúránk„ öregségképe” Társadalmunk meglehetősen kevéssé becsüli meg az időseket. A tévéshow-k és filmek gyakran ábrázolják az öregeket gyöngének, haszontalannak, ingerlékenynek és akaratosnak. A reklámok az alkoholtól az autókig mindent szép, fiatal szereplőkkel próbálnak eladni, azt sugallva, hogy az öregek már nem számítanak. Az olyan kifejezések, mint a „tata”, „vén szivar”, „aggszűz”, „mocskos vénember” vagy „vén kecske”, leértékelik az öregeket, és azt a benyomást keltik, hogy az idősek nem méltók a figyelemre, főként nem a pozitív megítélésre. Talán megütközünk ezeken a kifejezéseken, de a korral szembeni előítéletek bennünk vannak. A sztereotípiák stigmatizálják az öregedést, hatással lehetnek az ember életkedvére, és végső soron még az életünket is megrövidíthetik.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság által közzétett tanulmányában dr. Becca Levy, a Yale Közegészségügyi Intézetének professzora arra a megállapításra jut, hogy a társadalmi közeg által közvetített, öregséggel kapcsolatos negatív gondolatok alááshatják az ember egészségét, és végzetes következményekkel járhatnak. Tanulmányában középkorú embereket kérdezett meg, húsz év alatt összesen hat alkalommal, hogy egyetérteneke az olyan típusú állításokkal, mint „minél öregebb leszel, annál használhatatlanabb”. Túlnyomó többségében a válasz igen volt. A leélt évek számát tekintve, meglepő módon, az öregedéshez való viszony fontosabb tényezőnek bizonyult, mint a vérnyomás, a koleszterinszint, a dohányzás vagy a sportolás. Azok az emberek, akiknek pozitív felfogásuk volt az öregedésről, átlagosan hét és fél évvel éltek tovább, mint azok, akiknek negatív képük volt róla.
Személyes viszonyulásunk az öregedéshez...

 
Létkérdések 2018. február 19., hétfő 15:38
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Miért félünk megöregedni?

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés