Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Ökológia » Táplálkozási szokásaink hatása az ÖKOSZISZTÉMÁRA

Táplálkozási szokásaink hatása az ÖKOSZISZTÉMÁRA

Amikor egy nemzet életszínvonala megnő, általában a húsfogyasztás mértéke is növekszik. A húsevés mindig is a gazdagság, a jólét mértékegységének számított. Egyre több fejlődő ország számára válik lehetségessé, hogy megengedje magának a húsevést, ezért a hústermelés az egész világon megháromszorozódott negyven év alatt, hogy kielégíthesse ezt az igényt. „De vajon földünk képes-e fenntartani egy húson alapuló étrendet a világ lakosai számára, ha ilyen gyorsan növekszik a húst fogyasztók száma? A globálisan gondolkodó ember megérti, hogy ha húst eszik, az egész emberiséget fosztja meg a legfontosabb táplálék-erőforrásoktól.”
Ökológia 2019. június 11., kedd 19:59
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

 Az állatok óriási mennyiségű gabonafélét fogyasztanak, aminek megtermeléséhez hatalmas földterületre van szükség. Emellett óriási méretű legelők is kellenek. „A húst adó szarvasmarhának takarmányra van szüksége. És nemcsak jóval nagyobb területet kell bevetni, hanem a takarmány tápértéke is jórészt elvész.  A marhahús kalóriaértéke csak egyhetede az elfogyasztott takarmány kalóriaértékének. Ez azt jelenti, hogy a szarvasmarha hatheted részt »elpazarol« a bolygó elsődleges termékének tápértékéből.”
A művelhető földek mennyiségét és a ma ismert, illetve alkalmazott mezőgazdasági módszereket tekintve a gabonafélék jelenlegi termésmennyiségének megduplázásához olyan beruházásokra volna szükség, amelyek pénzügyileg kivitelezhetetlenek. A hússal sohasem fogjuk tudni jóllakatni a világot. Egyszerűen nincs elég szemestakarmány annyi állat etetéséhez, amennyiből a világon minden család asztalára hús kerülhetne. A világ népességének egy része azon az áron lakik jól hússal, hogy a másik, nagyobb részt alultápláltságra vagy egyenesen éhezésre ítéli. Minden gyermek, akit húsevésre nevelünk, ötször annyit emészt fel a Föld rendelkezésre álló élelmiszerkészleteiből, mint vegetáriánus társa. Minden kilogramm húsfehérje előállításához húsz kilogramm növényi fehérje szükséges. Húsz kilogramm, amely emberi eledel is lehetett volna. Minden 5000 kalória (1,4 kg) kukoricából, amit egy tehén etetésére fordítanak, csupán 200 kalóriát (130 gramm) nyernek vissza hús formájában. Ezzel az 1,4 kg kukoricával a harmadik világ egy lakóját több napig táplálhatnák, míg 130 grammnyi hús egy „nyugati” ember asztalán egy étkezésre is alig elegendő. A haszonállatok évente 630 millió tonna gabonát fogyasztanak el szerte a világon. Ha a húsfogyasztást 10%-kal csökkentenék, százalékosan ugyanannyival csökkenne a gabonafogyasztás is, azaz 63 millió tonnával. Több mint 200 kg gabona jutna minden éhezőnek, és egy embernek sem kellene éhen halnia. Ehelyett ma a világon évente több mint 9 millió ember hal éhen.
Megoldási javaslat az éhezésre? Ha a gabonaféléket és a hüvelyeseket, amit száraztakarmányként állatok etetésére fordítanak, emberi fogyasztásra használnák, az nemcsak az éhezésnek vetne véget, de a Föld jelenlegi népességének négyszeresét is jól tudná laktatni. Ez a rendszer azért nagyon gazdaságtalan, mert megpróbáljuk (szemmel láthatóan sikertelenül) áthágni a természet egyik legalapvetőbb törvényét. Ez az a törvény, amely többek között azt is megmagyarázza, hogy miért ritkábbak a ragadozó állatok, mint a növényevők. A természetben sok olyan állat van, amely olyasmivel táplálkozik, amiben a Föld bővölködik (pl. a füvet legelő nyulak). Ellenben csak viszonylag kevés olyan ragadozó állat van, amelyik ezekkel az állatokkal táplálkozik (pl. a nyúllal táplálkozó róka). Ha az egyensúly megbomlik, és a rókák hirtelen elszaporodnak, akkor nem lesz elég nyúl, hogy jóllakjanak. Így hát éhezniük kell, amíg a helyes egyensúly ismét vissza nem áll. Ez egyrészt bizonyítja, hogy az ember nem húsevőnek lett teremtve, másrészt rámutat az éhínség igazi okára. Csak az étkezés céljára évente több mint 20 milliárd állatot ölnek le. Már Szókratész, a görög filozófus is arra figyelmeztetett, ha az emberek elkezdenek húst enni, akkor több legelőre lesz szükség. „És a földterület, amely elég volt, hogy lakosait eltartsa, most túl kicsiny lesz, és nem lesz elég? – kérdezte Glaukont, aki azt válaszolta, hogy ez így igaz. – Akkor hát háborúzni fogunk? – Minden bizonnyal – válaszolta Glaukon.” Most a háború helyett Közép- és Dél-Amerika őserdőit irtják ki, hogy helyükön szarvasmarhákat legeltessenek az USA számára. A terület pár év múlva erodálódik, és hasznavehetetlen lesz. Az USA által naponta importált olaj mennyisége kb. 1,5 millió hordó. Ha az USA lakosságának 10%-a lemondana a húsevésről, és áttérne növényi étrendre, nem kellene egy hordó olajat sem importálniuk, így nem folyt volna háború az olajért.
A mezőgazdasági termelés káros hatásai
Az élelmiszerekben fellelhető növényvédőszer-maradványok legnagyobb forrása az átlagos amerikai étrendben a hús, aránya 55%. A második helyen a tejtermékek állnak, itt az arány: 23%. A zöldségekben található növényvédőszer-maradványok aránya 6%, míg a gyümölcsökben 4% található. Még az anyatej is veszélyes mennyiségű DDT-t tartalmaz az esetek 99%-ban. A vegetáriánus nők anyatejének DDT-koncentrációja a húsevő nőkéhez viszonyítva mindössze 1,4%. A televízió éhezésről szóló megrendítő képsorai láttán könnyebb  a politikát, a korrupt kormányokat, a tudatlan földműveseket vagy a nemzetközi pénzügyeket hibáztatni – de ezzel csak kibújunk a felelősség alól. Az igazság az, hogy mi, emberek tehetjük a legeslegtöbbet környezetünk megóvásáért, a föld megmentéséért, egyúttal az éhezés ellen – azzal, hogy mit választunk, és mit teszünk a tányérunkra, hogy az állati vagy a növényi étrend mellett döntünk-e. A Worldwatch Institute egy független, nonprofi t kutatási vállalkozás, amely globális problémákkal foglalkozó kiterjedt kutatásaival segíti a világpolitika formálóit. Minden évben megjelenteti A világ helyzete c. kiadványát. Ebben olvashatók a következő megállapítások: „A világméretű hús fogyasztás globális fenyegetést jelent környezetünkre. A lakosság táplálékellátása komoly nehézségekbe ütközhet, ha a lakosság nagy többsége húsalapú étrendet követel. A hús iránt megnövekedett igények növelik a haszonállatok ellátásának szükségleteit. Ez pedig arra kényszeríti a világ gazdálkodóit, hogy földjeiken egyre magasabb hozamokat érjenek el. A magasabb hozamok elérésének módszerei (műtrágyák, a föld termőerejének kiszipolyozása stb.) visszafordíthatatlan károkat okoznak a földnek. Továbbá azok a törekvések, hogy minél több állatot neveljenek fel egy adott területen, ugyancsak károsítja a környezetet...

Ökológia 2019. június 11., kedd 19:59
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Táplálkozási szokásaink hatása az ÖKOSZISZTÉMÁRA

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés