Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Reformáció 500. » Örök reformáció (3. rész)

Örök reformáció (3. rész)

Az igazság diadala a wormsi gyűlésen

A Cajetannal való augsburgi vita után Luthert halálos csend vette körül – vészt jósló csend. barátai sürgetésére végül 1519. október 20-án este egy rejtett kapun át barátcsuhában, sarkantyú, lovagló csizma nélkül elhagyta Augsburgot. Október 31-én, a tételek kiszögezésének évfordulóján ért vissza Wittenbergbe. Luther munkához fogott,folytatni kívánta professzori és igehirdetési tevékenységét. A körülmények azonban mást diktáltak.
Reformáció 500. 2017. október 02., hétfő 12:54
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek
A lipcsei vita 
Az ellenfelek nem hallgattak el – egyre hangosabban támadták tanítását, de őt magát is. Az egyre jobban fejlődő wittenbergi egyetemre féltékeny lipcsei egyetem Eck János ingolstadt-i professzor biztatására vitára hívta a wittenbergi egyetemet Lipcsében. A disputa valójában támadás volt Luther ellen – Eck úgy irányította a vitatkozást, hogy szóba kerüljön a pápa és a zsinatok tévedhetetlenségének kérdése.Eck János fölvetette a kérdést, vajon honnan ered a pápa elsőbbsége? Eck szerint a pápa mindenkor Péter követője, s így Krisztus utódja. Luther szerint viszont a pápák hatalmi igénye csak a 4. században jelent meg. A pápa egyházi egyeduralma azonban még Luther előtt száz évvel sem volt meg, mert a konstanzi zsinat (1414–1418) egyik hivatalos iratában (Sacrosancta, 1415. IV. 6.) kijelentette, hogy az egyházban a legfőbb hatalom a zsinaté, és nem a pápáé, vagyis a zsinat a pápa felett áll. Hatalmát gyakorolta is, mert a meglévő pápát letette, helyette újat választott. Luther nyíltan kijelentette, hogy a korabeli pápai hatalom az utolsó négy évszázad pápai rendeleteire vezethető vissza, vele szemben a Szentírás, a niceai zsinat (325) és az egyház történetének több mint egy évezrede áll. Luther szerint a pápát a hagyomány, az állással járó tisztesség s az emberi jog alapján különös megbecsülésben részesíthetik Rómába.
 
Luther Lipcséből hazatérve nem törődött már az előző kihallgatások alkalmával tett azon ígéretével, hogy hallgatni fog, és nem ír. Most már nem tarthatta vissza senki és semmi annak megírásától, amit fokról fokra megértett. Írt és publikált – rövid értekezésekben, röplapokban. Három vitairata jelent meg1520-ban: A keresztyén ember szabadságáról; Az egyház babiloni fogságáról; A német nemzet keresztyén nemességéhez. Luther kiközösítése az egyházból 1520. június havában kiadatott az Exsurge, Domine átokbulla Luther ellen azzal, hogy iratait el kell égetni, ő maga pedig köteles tanait hatvan napon belül visszavonni. Amennyiben ez nem történik meg, Rómának kell őt kiszolgáltatni, ítélet végrehajtása végett. A bulla bevezető szövegét X. Leó pápa fogalmazta, kezdő soraiban Luthert „vadkanhoz” hasonlítja: „Kelj fel, Uram! Kelj fel, és tégy ítéleted az ügyed felett! Emlékezz meg a gyalázatról,
amellyel egész nap téged illetnek az esztelenek! Jusson színed elé imádságunk, mert rókakölykök dúlják a szőlőt, aminek sajtóját pedig egyedül csak Te taposhatod! Mikor felmentél a mennybe Atyádhoz, a szőlő – ami a dicsőséges Egyházat jelképezi – gondját, igazgatását és vezetését Péterre bíztad, a te helytartódra, és az ő utódaira. Most pedig a vadkan kitört az erdőből, hogy feldúlja a szőlőt, és a vadállatok akarnak lakomát ülni a romjain!”
A bulla negyvenegy téves tanítást sorol fel Luther ellen, de jelzi, hogy ez nem az öszszes, hanem csak néhány a sok tévedés közül. A tanítások főleg Eck doktor Lutherrel folytatott vitáiból és a korábbi írásokból származtak; az újabb lutheri gondolatok, amelyek sokszor radikálisabbak voltak az elítélteknél, már nem kerültek bele. Az elítélendő tanításokat eredeti formájukban ismétlik meg, a lista elejére kiírva, hogy ez mind téves.
Csak néhány pont a felsorolásból:
5. Téves tanítás az, hogy a Szentírásban és a szent egyházatyák írásaiban ne lenne alapja annak, hogy a bűnbánatnak három része van:
töredelem, bűnvallás, bűnért való elégtétel.
17. Téves tanítás tagadni azt, hogy az Egyház kincse, amiből a pápa a búcsút adja, ne Krisztus és a szentek érdemeinek tárháza lenne.
18. Téves tanítás az, hogy a búcsú csak a hívők kegyes megtévesztése lenne, a jócselekedetek kiváltása, és hogy a búcsú nem szolgálna a hívő javára.
19. Téves tanítás az, hogy az egyházi kiközösítés csak külsődleges büntetés, és hogy nem fosztja meg az embert az Egyház egyetemes lelki imáitól...
25. Téves tanítás az, hogy Róma Főpapja, Péter utódja, ne lenne Krisztus földi helytartója és az összes egyház feje, ami csak a világon található, és hogy ezt a hivatalt ne Krisztus alapította volna az áldott Péteren keresztül.
33. Téves tanítás az, hogy az eretnekek megégetése a Lélek akarata ellen való lenne.
37. Téves tanítás az, hogy a tisztítótűz (purgatórium) ne lenne igazolható a kanonizált Szentírásból.
 
Luther ezután tollat ragadott. Kiáltványában kijelentette,hogy a pápa döntésébe nem nyugszik bele, hanem az egyház legfőbb bírói székéhez, a zsinathoz fellebbez. Erre a bátorságra még nem volt példa. Melanchton december 10-ére Luther nevében meghívta a wittenbergi professzorokat és diákokat az Elster-kapuhoz. Kilenc órakor nagy tömeg verődött össze, a magiszterek egyike tüzet rakott. Amikor a tűz felcsapott, Luther rátette a fahasábokra az átokbullát (Exsurge, Domine), ezekkel a szavakkal: „Mivel Istennek ama szentjét [Krisztust] megszomorítottad, emésszen meg az örök tűz.” 1521. január 3-án a Decet Romanum Pontifi cem… kezdetű bullájában a pápa újból és visszavonhatatlanul kiátkozta Luther Mártont a Római
Katolikus Egyházból.
Luthert Wormsba hívják...i
Reformáció 500. 2017. október 02., hétfő 12:54
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
június
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Örök reformáció (3. rész)

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés