Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Tallózó » 2050-re felismerhetetlen lesz a Föld

2050-re felismerhetetlen lesz a Föld

A növekvő és egyre többet fogyasztó társadalom környezetátalakító hatása miatt 2050-re bolygónk felismerhetetlenné válik - figyelmeztetnek amerikai tudósok.
Tallózó 2011. február 23., szerda 13:13
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

Az ENSZ előrejelzése szerint a Föld népessége idén eléri a hétmilliárdot, 2050-re pedig a kilencmilliárdot - „a növekedés szinte kizárólag a szegény, elsősorban afrikai és dél-ázsiai országokra korlátozódik" - mondta el John Bongaarts a Népesség Tanács nevű nonprofit szervezet munkatársa.

A gondot az okozza, hogy az embereket etetni kell, a kilencmilliárd ember élelmiszerellátásához pedig annyi élelmiszert kell előállítani a következő negyven évben, mint az elmúlt nyolcezer évben összesen - véli Jason Clay, a Vadvilág alapítvány szakértője az Amerikai Alkalmazott Tudományok Társasága éves gyűlésén. „2050-re a bolygó mai formájához képest felismerhetetlenné válik" - mondta Clay.

A probléma másik oka, hogy nem csak a népesség fog nőni a következő negyven évben, hanem az életszínvonal és az emberek keresete is - ami pedig azt eredményezi, hogy még többen akarnak majd húst enni. Márpedig a hús előállítás nagyon energiaigényes folyamat. Egy kilogramm húshoz közel négy és fél kiló gabona szükséges. Így minden arra alkalmas területet művelhetővé kell tenni, hogy legyen elegendő takarmány. Ez pedig végképp megváltoztatja a bolygó arculatát.

Nemrég egy másik neves tudós adta elő hasonlóan borúlátó jóslatait - Frank Fenner, az Ausztrál Nemzeti Egyetem híres mikrobiológus professzora úgy véli, az emberiség nem lesz képes túlélni a népességrobbanást és a „féktelen fogyasztás" és több más fajjal együtt ki fog pusztulni, talán még ebben a században. Fenner azt nyilatkozta az egyik lapnak, nem gyakran beszél erről az elképzeléséről, mert nem akar elkeseríteni senkit pesszimista jövőképével. Úgy véli, a jelenleg zajló folyamat irreverzibilis, a Föld károsítása már az ipari forradalom óta zajlik.

Fenner szerint a klímaváltozás még csak a kezdet, de ez okozhatja az emberiség végső pusztulását. „Úgy fogunk járni, mint a Húsvét-szigetek lakói" - mondta. „Egyre több embernek kell egyre kevesebb erőforrásból gazdálkodni, és egyre több háború tör majd ki az élelemért" - véli a tudós.

Forrás: Technet.hu
Tallózó 2011. február 23., szerda 13:13
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
2050-re felismerhetetlen lesz a Föld

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés