Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Tallózó » A jó alvás lehet a hosszú élet egyik titka

A jó alvás lehet a hosszú élet egyik titka

Kínai kutatók megállapították, hogy a kielégítő alvás hozzájárulhat a magas életkor eléréséhez. Az alváskutatók idős emberek alvásminőségét és napi alvási szokásait vizsgálták.
Tallózó 2010. május 10., hétfő 22:02
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!

Az amerikai Sleep szakfolyóiratban megjelent tanulmány egy 2005-ben készült kínai kérdőíves felmérésen alapul. Az egészséges hosszú élettel kapcsolatos vizsgálatban több mint tizenötezer, 65 évesnél idősebb ember vett részt. A megkérdezettek közül 2794 száz éves vagy annál idősebb korú személy volt.

A vizsgált személyek 65 százaléka jónak vagy nagyon jónak értékelte az alvásminőségét, és az átlagos napi alvási idő 7,5 óra volt a szunyókálásokat is beleértve. Meglepő módon a 100 évesnél idősebbek 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel számoltak be jó alvásminőségről, mint a fiatalabb, 65-79 éves résztvevők. A férfiak 23 százalékkal nagyobb gyakorisággal állították, hogy jól alszanak, mint a nők. A súlyozáskor figyelembe vették a demográfiai jellemzőket, a résztvevők társadalmi-gazdasági helyzetét és egészségügyi állapotát.

Az egészséggel kapcsolatos gondok rosszabb alvásminőséggel társultak, a magukat gyenge egészségi állapotúaknak mondó egyének 46 százalékkal kisebb eséllyel számoltak be jó alvásról. Azoknál az embereknél is kisebb volt a jó alvásminőség valószínűsége, akik gyakran nyugtalankodtak, legalább egy krónikus betegségük volt, vagy mindennapi gondokkal küszködtek.

A 80 évesnél idősebbek alvási hossza pozitív és negatív irányban is eltért a 65-79 évesekétől, amiért elsősorban az egészség megromlása okolható. "A kor és az egészségi állapot a két legfontosabb tényező, ami kapcsolatban áll a beszámolt alvásminőséggel és időtartammal" - mondta a vizsgálat vezetője, Danan Gu. A tanulmány azt is megállapította, hogy az alvásminőséget jelentősen befolyásolja az érintettek egészségügyi ellátottsága és gazdasági helyzete. A jó orvosi ellátottság és gazdasági helyzet pozitív hatást gyakorolt az alvásminőségre.

Bár a szerzők hangsúlyozzák, hogy a tanulmány jellege miatt nem lehet közvetlen következtetéseket levonni az alvás és az egészséges élettartam közötti összefüggéssel kapcsolatban, azért feltételezik, hogy kétirányú kapcsolat áll fenn az alvásminőség és az élethossz között. Ezt megerősíthetik majd a 2008-2009-es felmérések 2010 végére hozzáférhető adatai.

Forrás: Origo.hu
Tallózó 2010. május 10., hétfő 22:02
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
január
01-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A jó alvás lehet a hosszú élet egyik titka

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés