Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Tallózó » A legszebb jellemvonás: a szolidaritás

A legszebb jellemvonás: a szolidaritás

A legszebb jellemvonásokról szóló beszélgetéssorozatunk vendége Szilágyi István Kossuth-díjas író-műfordító
Tallózó 2012. április 20., péntek 15:51
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Hasonló cikkek

– Számomra a legszebb jellemvonás a szolidaritás. E nélkül nincs igazi közösség, mely az embereket összetartja és megóvja az elmagányosodástól. Megtartja a családban, a társadalomban egyaránt. Érdekes, hogy nem született erre magyar kifejezés, de nevezhetjük mondjuk együvé tartozásnak.
Nem együttérzésre gondol?
– Nem. Lebonthatjuk arra, hogy segítünk egymáson, támogatjuk egymást. Ha szolidárisak vagyunk egy közösséggel, akkor az a közösséget sok bajtól megóvhatja akkor is, hogyha ehhez le kell mondanunk bizonyos előnyeiről az életünknek vagy a lehetőségeinknek. De megéri, mindig megtérül. Ez érvényes a családban, a kis közösségekben, de a magyarság szempontjából is. A nemzeten belüli szolidaritás nem erős oldala a magyarságnak. Az együvé tartozáshoz más nemzetek, a finnektől a románokig, talán jobban értenek, jobban tartják magukat ehhez az emberi tulajdonsághoz, ezekről talán érdemes lenne egyszer írni is.
Bizonyára erdélyi születéséből is adódik, hogy a szolidaritást választotta legfőbb értéknek, a legszebb vonások egyikének. Az erdélyi magyarság körében is hagy hiányokat az összetartás?
– Valóban nem érvényesül eléggé. A hiány mondatja velem. Egy nemzet fölvirágzása és bukása sok tekintetben ezen múlik. Ezt kisebbségben sokkal inkább megtapasztalja az ember. Ott a bőrünkön érezzük a fenyegetettségét annak, ha esetleg önérdekből nem vagyunk szolidárisak, vagy nem vagyunk elnézőek egymással. Mert a szolidaritás bizonyos esetekben akár némely gyarlóságaink elnézését is jelenti. Türelmet, toleranciát egymás iránt, amelyek a fennmaradáshoz és az adott közösség érvényesüléséhez nélkülözhetetlenek.
A fiatalokat, vajon őket mi vezetheti jobban rá a közösséghez, a nemzethez, családhoz tartozás, az együvé tartozás fontosságára? A közös sors? A közös nyelv?
– A nyelv mindenképpen. Fontos, hogy használjuk a nyelvünket, hogy tudjunk árnyaltan fogalmazni. Azért, mert magyarul beszélünk, még nem biztos, hogy ismerjük a magyar nyelv lehetőségeit. Bizonyos történelmi traumákat, amelyeket együtt élt meg egy közösség, például a magyarság Trianont, vagy a zsidóság a maga katasztrófáit – melyekről egyre több szó esik manapság –, építse be a maga megtartásába és jövőlátásába. Nem arra gondolok, hogy tépje föl a sebeit, a nemzeti önsajnálatot nem szeretem. A mód, ahogy egy nemzet a nehézségeken túljutott, sikerült legyőznie és megmaradnia bizonyos történelmi helyzetekben, meghatározza a jövőjét. Arra alapozzon, azt vigye tovább a múltból, arra építkezzen. Elviselni, szeretni egymást, közösen haladni egy úton nem egyszerű, és lemondást is követel az emberektől. De a közösség megtartása érdekében érdemes áldozatokat hoznunk.

Soós Attila
Tallózó 2012. április 20., péntek 15:51
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
január
01-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A legszebb jellemvonás: a szolidaritás

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés