Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Tallózó » Ahol egy kút is nagy kincs

Ahol egy kút is nagy kincs

Nyolcezer kilométerről nehéz iskolát igazgatni, pláne ha az világ egyik legelmaradottabb országában van. Az Afrikáért Alapítvány vezetője és családja fél évet töltött Kongóban, hogy a szervezet által fenntartott „magyar iskolát” rendbe szedje.
Tallózó 2010. április 02., péntek 09:43
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

Elmagyaráztuk például a gyermekközpontú oktatás fontosságát. Nálunk, az Othniel iskolában kötelező a gyerekeknek befont hajjal megjelenni, hogy ne legyen rivalizálás a divatokból. Egy tanár háromszor küldött haza egy kislányt, mert reggel nem volt befonva a haja. Később kiderült, hogy nincsenek szülei, akik ezt megcsinálnák neki – említett egy példát France Mutombo, az alapítvány vezetője. Ennek szellemében bevezették az osztályfőnöki órát is, ami ott eddig ismeretlen fogalom volt. Azt is elérték, hogy már azok a diákok számítottak „menőknek”, akik tanultak, nem pedig a „lógósok”. A tanárokkal pedig meg kellett értetni, ha zsebre teszik a diákok tandíját, nem lesz miből fizetést adni nekik.

Az Othniel iskola az elmúlt nyolc évben kibővült, egyes időszakokban több mint ezerötszáz általános és középiskolást tanított. Számos reformra volt szükség a további hatékony működéshez, ezért utazott aMutombo család oda a szokásosnál hoszszabb időre. – A kongói mentalitás beszivárgott a mi irodánkba is. A magyar támogatók azonban megkövetelik, hogy rendszeresen kapjanak információt a gyerekekről, és a zűrzavar az oktatás színvonalát is rontotta – sorolta lapunknak Mutombo Angelika a legégetőbb problémákat.

A helyszínen levezényelt átszervezések számtalan változást hoztak az iskola életében. Bevezették például, hogy – a kongói tandíjakhoz képest igen kedvező – hozzájárulást kelljen fizetni. – Az ingyenes iskolát a szülők sem vették komolyan. A diákok lógtak, és ez a színvonalnak, azaz a gyerekeknek ártott – mondta a 34 éves France Mutombo. A legszegényebbek továbbra is ingyen tanulhatnak. Az iskolának van saját fúrt kútja és a napkollektornak köszönhetően folyamatos az áramellátás. Ezzel a szegénynegyed közepén jobbak a körülmények, mint az előkelő negyedekben.

A Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában 2002 óta működik az iskola és árvaház, amelyet a budapesti székhelyű alapítvány tart fenn. France Mutombo, a szervezet alapítója és vezetője is a tízmilliós nagyvárosban, Kinshashában nőtt fel. 1996-ban érkezett Magyarországra ösztöndíjasként, itt végezte főiskolai tanulmányait, majd alapított családot. Most Budapestről segíti hazáját. – Afrikának nem étel kell, hanem fenntartható megoldások, ezért döntöttünk az iskola mellett –mondja folyékony magyarsággal. – Amikor az egyetem utolsó évében hazamentem, észrevettem, mekkora a kontraszt Magyarországhoz képest. Kongóban évente négyszer aratunk, vannak folyóink, gyémántunk, akkor miért nem működik az ország? Csak a kultúra, a gondolkodásmód mássága, az oktatás hiányosságai lehetnek az okai –idézi fel France Mutombo. – A magyaroknak már a dédapja is megszokta, hogy egy feladatot pontosan végre kell hajtani. Az én nagyapám meg ült a fa alatt, miközben a feleségei dolgoztak – meséli nevetve. E különbségek miatt sem lehet egy Afrikában indított programot, akár egy iskolát „magára hagyni.” – Sokszor a nagy nemzetközi szervezetek is úgy adnak át projekteket a helyieknek, hogy nem készítik fel őket a feladatra. Amikor pedig az egész rájuk omlik, olyan hangokat hallani: „ezeknek nem érdemes adni semmit” – mondja Mutombo Angelika. Az ilyen esetek miatt bizonytalanodnak el a támogatók is.

Az alapítvány 2007-ben 31 millió forintból, 2008-ban 38 millióból gazdálkodott, aminek nagy része magánemberek adománya. (A www.afrikaert.hu oldalon bárki „örökbe fogadhat,” azaz támogathat egy diákot.) Korábban segítettek etiópiai árvákat is, ám a programot felfüggesztették. – Nem tudtuk nyugodt szívvel odaadni a pénzt az etiópiai partnernek. Olyan kevés pénz érkezik Magyarországról Afrikába, hogy arra a kicsire nagyon kell vigyázni! – magyarázza.

Tallózó 2010. április 02., péntek 09:43
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Ahol egy kút is nagy kincs

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés