Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Tallózó » Az egészséges étrend sem drágább, mint az egészségtelen

Az egészséges étrend sem drágább, mint az egészségtelen

Akit érdekel szívének egészsége, felvágottak és disznóhús helyett több zöldséget, diót és mogyorót vesz. A kedvezőbb étrend nem kerül többe, mint az egészségtelen - állítják amerikai kutatók az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban közzétett cikkükben.
Tallózó 2010. október 01., péntek 13:06
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

Mind az orvosi szakirodalom, mind a média gyakran foglalkozik azzal, hogy a jó minőségű, egészséges étrend általában drágább, mint az egészségtelen tömegkonyha. Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Hollandia élelmiszerárai alapján ezt többször kiszámolták.

Adam M. Bernstein és munkacsoportja most az amerikai nők élelmezési kiadásait mérte fel. A számítások alapját minden eddiginél több egyén szolgáltatta: az ápolónők egészségének vizsgálata program a nővérek rendszeres egészségügyi ellenőrzése alapján évtizedek óta szolgáltat rendkívül részletes adatokat az Egyesült Államokban.

Ennek alapján a szakemberek 78 191 egészségügyben dolgozó nő adatait hasonlították össze. A jó összehasonlíthatóság érdekében olyan pontrendszert alakítottak ki, amely nagyobb számokkal értékelte a táplálkozástudomány által értékesebb ennivalókat, mint a kedvezőtlenebbnek tartott ételeket.

A legegészségesebb koszton lévők pontszáma átlagosan 59 volt: ők naponta általában 4,60 dollárt (nem egészen ezer forintot) költöttek ennivalóra, míg a legkevésbé megfelelően táplálkozók átlagos pontszáma 30 volt, és ezt az étkezést 3,70 dollárból állították elő.

Az eredmény alapján úgy tűnt, hogy az egészségesebb étrend tényleg többe kerül, ám a kutatók úgy is sorrendbe állították a vizsgált személyeket, hogy mennyi pénzt hagytak ott naponta az élelmiszerboltban. Kiderült, hogy a pontszámok rendkívüli mértékben szórtak, azok a nővérek ugyanis, akik igen egészségesen ettek, gyakran nem költöttek annyit ételre, mint az egészségtelenül evők. A magas pontszám "nem került sokba", mert ezek a nők kevesebb felvágottat vagy vörös húst, zsíros tejterméket vásároltak és többet vittek haza zöldségből, gyümölcsből és ez nem volt drága.

"Hal és baromfi, illetve sok zöldség, gyümölcsféle általában kedvező áron is beszerezhető és ez az egészséges étel és élet szempontjából a legjobb befektetés" - hangsúlyozta a munkacsoport vezetője.

Forrás: Inforadio.hu
Tallózó 2010. október 01., péntek 13:06
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
január
01-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Az egészséges étrend sem drágább, mint az egészségtelen

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés