Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Tallózó » Biomassza pro-kontra

Biomassza pro-kontra

Csak az egyéb célra fel nem használható energetikai fát használják a biomassza erőművek. Nő az erdőállomány, ez cáfolja Lázár János képviselő állítását az erdőpusztulásról - állítja a Biomassza Erőművek Egyesülése.
Tallózó 2011. február 23., szerda 13:42
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!

Mecsek környéki civil szervezetek támogatják Lázár törvénymódosítási javaslatát, hogy a 8 cm átmérőt meghaladó fával való tüzelés után ne járjon állami támogatás.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője január 21-én nyújtott be módosító indítványt az Országgyűléshez, amelynek lényege: a piaci árnál magasabb áron - mert megújuló forrásból származik - kötelezően átvett áramot csak meghatározott mennyiségű és minőségű fahulladék alapú biomasszából lehessen előállítani. A javaslata által kavart vita során a képviselő azt mondta, hogy "évente horribilis mennyiségű erdőt pusztítanak ki nem gazdasági céllal".

A biomassza szervezet idézi az erdészeti hatóságot, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságát: az erdősültség a felelős erdőgazdálkodásnak, valamint a szigorú törvényi szabályozásnak köszönhetően az elmúlt negyven év során folyamatosan nőtt, és további növekedéssel lehet számolni a jövőben is. A fakitermelés során fa- illetve bútoripari célra nem hasznosítható fa a tűzifa, és ennek is csak egyharmada azt amit erőművekben használnak fel.

A fideszes képviselőnek arra a felvetésére, hogy a távhővel kapcsolt áramtermelők, "régen megtérült beruházásait miért kell a magyar államnak, a magyar adófizetőknek az áramdíj formájában szubvencionálni" az egyesülés a Magyar Energia Hivatal határozataira hivatkozik: "a Hivatal csak olyan erőmű számára ad illetve adott ki (kötelező átvétel rendszer) kát engedélyhosszabbítást, és csak annyi időre, ameddig az meg nem térül. Ezek a számítások a Kormány számára jelenleg is hozzáférhetőek a MEH-nél és ezek egyértelműen visszatükrözik a Hivatal objektív, felelős és szakmai alapú véleményét" - olvasható a közleményben.

A Biomassza Erőművek Egyesülése szóvá teszi azt is, hogy a kapcsolt áramtermelés Magyarországon mintegy kétmillió lakost érint, nem százezer embert, ahogyan azt Lázár János kijelentette. A közlemény európai uniós adatokat idézve cáfolja a fideszes képviselőnek azt a érvelését is, hogy Magyarországon drágább az áram, mint az Európai Unióban. Az idézett adatok szerint Magyarországon a lakossági áram ára az Európai Unió középmezőnyében van.

A CIVILEK ÁLTAL TÁMOGATOTT TÖRVÉNYJAVASLAT A BIOMASSZA ÚJ FOGALMÁRÓL

A 2011. február 15.- én kezdődő ülésszakon dönt várhatóan az országgyűlés a T 1941/6 számú az energetikai törvény módosítására benyújtott javaslatról. Támogatjuk Lázár János azon javaslatát, hogy a 8 cm-t meghaladó vastagságú rönk illetve aprítéka ne minősüljön, biomasszának, s ezáltal ne lehessen bedarálni az erőművekbe erdeinket.

A hőerőművek Ajkán, Pécsett, Miskolcon ... évente mint éhes oroszlánok 1- 1 millió tonna FAANYAG bedarálásával állítanának elő villamos energiát, ha a törvényhozók nem védik meg az ERDŐKET.

Alulírott Mecsek környéki civil szervezetek a lakosság nevében fordulunk Önökhöz azért, hogy támogassák dr. Lázár Jánosnak, az "az energetikai tárgyú törvények módosításáról " szóló T/1941/6 . számon, a 3. § 4. Biomassza címszó alatt benyújtott módosítási indítványát.

Szervezeteink az elmúlt évek során számtalan bejelentést kaptak, hogy a Mecsekben és Baranya, Tolna és Somogy megye tarvágásokkal irtott erdeiből hatalmas teherautókkal, teli vagonokkal viszik óránként a 30-40 cm-es és még nagyobb átmérőjű tölgy és egyéb rönkfákat a pécsi Pannon Power kazánjába.

Abszurd megoldás az, hogy az éltető fákat 25-30%-os hatásfokkal elégetve - azaz minden 4 fából 3 hiába füstöl el a levegőben! - elsődlegesen villamos energiát állítanak elő, - a PTE biomassza csoport tudósai szerint a kecsegtető 6 milliárd Ft évi nyereség érdekében,- s csak másodlagosan biztosítják a távhőt, ami melléktermék, ami akkor is keletkezik, ha el tudják adni és akkor is, ha nem. A hőerőművek ne zsarolják a magyar lakosságot, hogy extraprofitjuk érdekében ellentmondás nélkül dobjuk oda erdeinket a távfűtésre hivatkozva.
Léteznek alternatív megoldások. Elsődleges cél, hogy megvédjük erdeinket, s másodlagos, hogy hosszútávon meg kell oldani alternatív módon a fűtést, de nem a Mecsek, vagy bármely más erdő tarvágásával. Vajon hány évig lenne csupán elég???
Itt az idő, amikor a gyorsuló klímaváltozás miatt a Földgolyón minden egyes fa kivágását nagyon meg kell gondolni, mert magunk alatt vágjuk a ….! A pécsi lakosok a levegőszennyezettség egészségügyi határértékének küszöbén élnek!

Támogatjuk Lázár János arra vonatkozó törvénymódosítási javaslatát, hogy a 8 cm átmérőt meghaladó fával való tüzelés után ne járjon állami támogatás.

Felvetődik a kérdés, hogy az olcsóbb fűtés és az erdők között kell esetleg választani, de a kérdésfeltevés nem helyes, két okból sem.
Az egyik ok az, hogy van egy fontossági sorrend, ahol ez esetben az erdők védelme van elöl, és csak azután következik az energetikai rendszereinket üzemeltető vállalatok érdeke. Ez utóbbi nem keverendő össze a lakosság érdekeivel, akiknek megnövekedett távhődíjat kell fizetniük: ez csak akkor merülne fel, ha a vállalatoknak a támogatás elmaradása miatt nem a csak a nyereségük csökkenne, hanem az rendszerek üzemeltetése kerülne veszélybe. Így a támogatás elmaradásának a fogyasztókra való áthárítása csak a vállalatok nyereségszintjének megtartását eredményezi, tehát elsősorban a vállalatok érdekeiről van szó.

A másik ok az, hogy az erdőink végesek, így ha nem tennénk meg ezt a lépést (a támogatás elvonását az erdő égetése esetén), akkor a helyzet megoldását csak elodáznánk. Előbb-utóbb azonban valamit lépnünk kell, amikor már esetleg sokkal rosszabb helyzetben leszünk ahhoz, hogy igazi megoldást találjunk energiagondjaink megoldására. Mondhatjuk azt, hogy az évente keletkező zöldtömeg még így is több mint amennyit elégetünk. Ez ismét hamis érv, mert az abszolút mértékben való növekedés illúziója alatt megfosztjuk az erdőt az egészséges életfeltételeitől, a valódi erdőkké való átalakításának a lehetőségétől, a bevétel-növekedésük ellenére nyomás alá helyezzük az erdészeti vállalatokat, pénzszerzési lehetőséget adunk a gátlástalan erdőírók kezébe, és még sorolni lehetne a hátrányokat.

A fentebb felsorolt indokok alapján kérjük, hogy fogadják el a törvény-módosítási javaslatot, hogy minél előbb elkezdődhessen az igazi megoldások keresése energiaproblémáink kezelésére. Korunk emberének és a jövő generációinak életminősége miatt fontos az oxigént adó és széndioxidot elnyelő, a kirándulásokon lelket gazdagító erdők védelme.

Ezért üdvözöljük azon energia tárgyú törvénymódosító-javaslatot, amely védi az erdőket, hiszen a beadvány szerint nem minősülne biomasszának a 8 cm-nél vastagabb rönk vagy ezekből előállított apríték: azaz ezentúl nem lehet BEDARÁLNI AZ ERDŐT A MEGA HŐERŐMŰVEK KAZÁNJÁBA!
Végre pontosításra kerül a biomassza fogalma. És bár nem tartozik ide, de azonos mértékben elemi fontosságú lenne az „erdősültség” fogalmának egyértelmű tisztázása, vagyis a 10-12 cm-es „erdő-ültetvény” és a 100 éves, szervesen fejlődő erdő összemosása annak érdekében, hogy a jövőnket felélő erdőirtások „jog betartásával” történhessenek.

Szervezetek
CMM, CZM,PME

Forrás: Greenfo.hu
Tallózó 2011. február 23., szerda 13:42
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Biomassza pro-kontra

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés