Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Tallózó » Egy nicaraguai hal rákapcsolt az evolúcióra

Egy nicaraguai hal rákapcsolt az evolúcióra

Egy nicaraguai krátertóban élő halfajta százszor gyorsabban fejlődik, mint azt az elfogadott evolúciós modellek szerint kellene.
Tallózó 2010. május 21., péntek 10:23
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

A tóban élő halaknak mindössze száz generációra és ugyanennyi évre volt szükségük ahhoz, hogy egy teljesen új tulajdonságot hozzanak létre megjelenésükben: nagyon vastag ajkaikat. Azok a modellek, amelyek a fajok evolúciójának gyorsaságát próbálják felbecsülni, azt mutatják, hogy egy-egy új tulajdonság kifejlesztése akár tízezer generációt is igénybe vehet, ilyen gyorsaságot viszont, amilyet most Nicaraguában figyeltek meg a tudósok, halaknál még sohasem láttak.

Axel Meyer, a németországi Konstanzi Egyetem kutatója és csapata szerint a telt ajkakkal rendelkező halak más ökológiai környezetben élnek, mint normál jellemzőkkel bíró fajtársaik, annak ellenére, hogy mind ugyanabban a vulkanikus krátertóban élnek, amely 1800 évvel ezelőtt jött létre. Teljesen mások a táplálkozási szokásaik és nem is párosodnak egymással, bár a laboratóriumi kísérletek azt mutatják, hogy gond nélkül képesek lennének utódokat nemzeni. Meyer szerint az, hogy természetes körülmények között egyáltalán nem keverednek, azt jelzi, hogy hamarosan két külön fajjá válnak.

A faj új variánsa keskenyebb, hegyesebb fejjel rendelkezik, ami kiválóan alkalmas arra, hogy rovarokat és lárvákat halásszon ki a tó fenekén található vulkanikus sziklák üregeiből, telt ajkaikat pedig arra használják, hogy megkönnyítsék a vadászatot az éles sziklák között, mintegy párnaként alkalmazva azt. Keskenyebb ajkú társaiknak erősebb állkapcsuk és több foguk van, amikkel azoknak a csigáknak a házait törik fel, amelyekkel táplálkoznak.

"Nagyon ritka lehetőség, hogy a tudósok ilyen fiatal fajokat a kettéválás folyamata közben tudnak megfigyelni" - mondta el Todd Streelman, az atlantai Georgiai Technológiai Intézet munkatársa, aki szintén a halak evolúcióját tanulmányozza. "A mostani megfigyelés szépen illeszkedik ahhoz a kilencvenes években megfogalmazott elmélethez, mely szerint egyes fajok akkor is képesek felgyorsított evolúciós folyamatokra, ha hasonlóak az életkörülményeik" - mondta el a kutató.

Forrás: Index.hu
Tallózó 2010. május 21., péntek 10:23
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Egy nicaraguai hal rákapcsolt az evolúcióra

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés