Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Tallózó » Felébred a Nap, figyelmeztet a NASA

Felébred a Nap, figyelmeztet a NASA

Heinrich Schwabe német csillagász az 1800-as évek közepén ismerte fel, hogya napfolttevékenységben körülbelül 11 éves periodicitás mutatkozik.
Tallózó 2010. június 10., csütörtök 20:40
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

A mostani periódus 2008-ban érte el a naptevékenység minimumát, a mérések szerint tavalyelőtt száz éve nem látott szintre esett vissza a napszél, a napfoltok megjelenése és az elektromos viharok aktivitása.

A NASA azonban most arra figyelmeztet, hogy a békés időszaknak vége, a Nap felébredt, és várhatóan 2013-ig meredeken nőni fog az aktivitása, aztán lassú csökkenéssel 2020 körül éri el újra a mostani szintet. Az amerikai űrhivatal Space Weather Enterprise Forum néven konferenciát hívott össze, ahol a naptevékenység veszélyeit ismertetik.

A napviharok elsősorban a műholdakra, illetve a műholdakon keresztül folytatott kommunikációra (gps, légiirányítás, pénzügyi szolgáltatások, energiaellátó hálózatok irányítása) lehet veszélyes. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ha egy napvihar kiüti a műholdas kommunikációt, annak az gazdaságban húsz Katrina hurrikánnal felérő károkat képes okozni.

Az ilyen károk nagy része kivédhető azzal, ha a napvihar idejére a műholdakat csökkentett, biztonsági üzemmódba kapcsolják, ehhez azonban az kell, hogy megbízhatóan előre tudjuk jelezni a Nap hirtelen megnövekvő aktivitását, a napkitöréseket és viharokat.

Az űridőjárás-előrejelzés még gyerekcipőben járó tudomány, de a kutatók egyik jelentős áttörést a másik után érik el. Jelenleg a NASA három műholdrendszere figyeli a Napot, a STEREO (két műhold a Nap ellentétes oldalain, a csillag felszínének 90 százalékára látnak rá), a februárban felbocsátott SDO, ami a Nap UV-kibocsátását méri, és a napszelet mérő ACE, ami 30 perccel képes előre jelezni a Földet fenyegető napviharokat.

A konferencián a csillagászok várhatóan további, még jobb Nap-figyelő műszerek csatasorba állítását fogják kérni a NASA-től, illetve az Obama-kormánytól, és a kritikus földi és űrbeli infrastruktúra megerősítésére figyelmeztetnek majd.

Forrás: Index.hu
Tallózó 2010. június 10., csütörtök 20:40
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Felébred a Nap, figyelmeztet a NASA

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés