Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Tallózó » Közös érdek az e-hulladék szelektív gyűjtése

Közös érdek az e-hulladék szelektív gyűjtése

A világon eddig legyártott mobiltelefonokban mintegy 300 tonna ezüst, 29 tonna arany és 11 ezer tonna réz szunnyad. E fémek bányászata egyrészt óriási természeti terhelést jelent, másrészt belátható időn belül kifogynak a nem megújuló források.
Tallózó 2011. április 11., hétfő 10:41
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Hasonló cikkek

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. munkatársai az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. szakembereivel közösen tekintették át az e-hulladék szelektív gyűjtésének fontosságát. A hazai visszagyűjtési rendszer kiépült, így bárki felelősen, külön gyűjtheti a háztartási elektronikai hulladékot. Kiderült az is, mennyi arany van egy mobiltelefonban.

Kedden tartott tájékoztatót Debrecenben az e-hulladékok begyűjtésének és újrahasznosításának koordinálásával foglalkozó Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., melynek célja a szelektív gyűjtési rendszer ismertetésén túl, az e-hulladék gyűjtés és újrahasznosítás szabályozásának, fejlődési irányainak bemutatása volt.

Kovács Béla, az Electro-Coord divízióvezetője előadásában elmondta, hogy évente mintegy 120-130 ezer tonna e-hulladék keletkezik hazánkban. Ezek az elhasznált készülékek egyrészt veszélyt jelentenek a környezetre nézve, másrészt rengeteg olyan anyagot tartalmaznak, amelyek csak szűkösen állnak rendelkezésünkre, így hamarosan kifogyhatunk belőlük. Egy átlagos mobiltelefonban például a periódusos rendszer több mint 40 eleme megtalálható, köztük több nemesfém is (pl. 24 mg arany). Csak a világon eddig legyártott mobiltelefonokban mintegy 300 tonna ezüst, 29 tonna arany és 11 ezer tonna réz szunnyad.
E fémek bányászata egyrészt óriási természeti terhelést jelent, másrészt pedig belátható időn belül kifogynak a nem megújuló források. A környezetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően az elektromos berendezések összetevő anyagának több, mint 80%-a kerül újrafeldolgozásra, amely lehetővé teszi, hogy a visszanyert anyagokból új termékek készülhessenek, valamint hogy a bennük lévő veszélyes és nem hasznosítható anyagok semlegesítése megtörténjék. Így hosszú távon tisztábbá, élhetőbbé válik világunk.

Forrás: Greenfo.hu
Tallózó 2011. április 11., hétfő 10:41
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
január
01-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Közös érdek az e-hulladék szelektív gyűjtése

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés