Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Tallózó » Rohamosan terjednek a zöld térképek

Rohamosan terjednek a zöld térképek

Budapesten ünnepelte születésnapját a nemzetközi zöld térképész mozgalom. Wendy Brawer, a zöld térképek kitalálója és a mozgalom koordinátora a magyar főváros zöld térképének elkészítésében oroszlánrészt vállaló Tudatos Vásárlók Egyesületének vendége volt.
Tallózó 2010. július 19., hétfő 21:51
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

A születésnapi workshop keretén belül nálunk mutatták be először az zöld térképek egy technikai újdonságát, a widgetet.

"A zöld térképek a környezeti és társadalmi erőforrásokat tárják fel a települések lakói és látogatói számára, alapvetően tájékoztatási, döntés támogatási céllal"- tudhatjuk meg a zoldbudapest.hu honlapról. Zöld térkép készülhet egy irodaépületről, egy városi parkról, egy településről, de akár egy egész országról is. A lényeg, hogy segítséget nyújtson a felelős és környezettudatos életmód kialakításában és szervezésében.

A zöld térkép, ahogy Wendy Brawer fogalmaz, egy új perspektívája lakóhelyünknek vagy annak a helynek, ahol éppen tartózkodunk. A térkép nemcsak a tanösvényeket, a kirándulásra, pihenésre alkalmasa zöldfelületeket és természeti értékeket foglalja magában, hanem rajta vannak olyan piacok és étkezdék, amelyek a helyi termelők termékeit, illetve az abból készített ételeket árusítják. A fair trade boltok, kávézók, teázók, valamint használtcikk kereskedések szintén rajta lehetnek. Egyes zöld térképeken javítóműhelyeket, ökotermékeket forgalmazó üzleteket, valamint megújuló energiával foglalkozó szakboltokat is feltüntetnek. A térképek egy 170 ikont tartalmazó szimbólumkészlettel dolgoznak.

A környezettudatos szemlélet jegyében összeállított térképek története még 1992-ben kezdődött, ekkor alkotta meg Brawer New York zöld térképét. Ezidáig 55 országban 650 nyomtatott térkép készült el, az elektronikusan elérhető térképek száma pedig már az tízezret is meghaladja. A Brawer által 1995-ben megalapított Green Map Systems és a zöld térképeket bemutató opengreenmap.org számos rangos elismerést tudhat magáénak, egyebek mellett elnyerte a "Best of Green" díjat, amelyet a világ egyik vezető, fenntarthatósággal foglalkozó blogja adományoz.

A zöld térképeknek már mobilos és iPhone-os alkalmazásai is vannak. Budapesten mutatták be az úgynevezett widget-es alkalmazást. (A widget olyan HTML-oldalba illeszthető kódrészlet, ami további fordítás nélkül futtatható. További információk a wikipédián). A widget segítségével számos környezetvédelemmel, térképészettel és technológiai újdonságokkal foglalkozó weboldalra eljuthatnak a zöld térképek, tovább bővítve ezzel a felhasználók és térkép készítésében részt vevők sorát.

Forrás: Origo.hu
Tallózó 2010. július 19., hétfő 21:51
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Rohamosan terjednek a zöld térképek

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés