Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Testi-lelki egészségünk » A táplálkozás hatása testi-lelki folyamatainkra

A táplálkozás hatása testi-lelki folyamatainkra

Ahogy a világunk egy organikus egységet képez, úgy a testünket alkotó szerveink is szoros kapcsolatban működnek és egymással elválaszthatatlan egységet alkotnak. Összetett, egymásra utalt és hangolt életjelenségek sokasága zajlik bennünk nap mint nap. Hihetetlen, de gyakran a legapróbbnak látszó életmódunkat érintő döntéseink is nagy jelentőséggel bírnak, hiszen lehetnek életet támogatók vagy akár végzetes kimenetelűek is.
Testi-lelki egészségünk 2019. december 29., vasárnap 21:08
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

Földünk természetes ökoszisztémájába beleavatkozva felborult a bioszféra, amelynek helyreállításáért sajnálatos módon már egyre kevesebbet tehetünk. De szerencsénkre egészségünk megóvása terén nem vagyunk ennyire kiszolgáltatottak, hiszen mindez nagyrészt a saját szabad választásainkon, döntéseinekn nyugszik.Szervezetünk organikus felépítésének csúcsán a gondolkodásunk áll. A testi-lelki egészség elérése felelős, érett gondolkodást kíván, mely képes ésszerű, építő jellegű, helyes döntéseket választani, sokszor a pillanatnyi érzéseikkel, szokásaikkal szemben is. Tény, hogy előbb-utóbb mindannyiunknak számolnunk kell a saját vagy szeretteink életében a civilizációs betegségek megjelenésével. A helytelen életmód következtében ez egyre fiatalabb korban jelentkezik. A magas koleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek korábban túlnyomórészt az idősebbekre voltak jellemzőek. Ezek kialakulása három, naponta megismételt és évtizedeken keresztül rosszul megválasztott dologra vezethető vissza: a reggelire, az ebédre és a vacsorára.

Táplálkozásunk szoros összefüggést mutat egészségünkkel. Mindannyian azt esszük, azt választjuk inkább, ami finom, aminek elkészítése kényelmes, vagy amihez a szüleink hozzászokattak minket. De nézzük, mit mond a civilizációs betegségek és az életmód kapcsolatáról egészségügyi felmérésének eredményeit az ún. Kína-tanulmányban tette közzé.
A mintegy ötszáz oldalas tanulmány részletesen ismerteti és elemzi a táplálkozás hatását az ember testi-lelki folyamataira nézve, melynek megismerése egyre égetőbb szükséglet.
Amit érdemes tudni dr. Campbellről
Dr. Campbell egy tehénfarmon nevelkedett, családjának megélhetése a tejgazdálkodásból származott. Kiterjedt gazdaságukat szerette volna továbbépíteni, ezért sokat tanulmányozta az egészséges életmód lehetőségeit. PhD-kutatását a Cornell Egyetemen annak szentelte, hogy hatékonyabb módszereket fejlesszen ki a szarvasmarhák és a juhok növekedésének gyorsítására. Megpróbálta fokozni az állatok fehérjetermelő képességét, hiszen úgy tudta, hogy ez a „helyes táplálkozás” sarokköve. Az egészség kulcsát a bőséges és jó mi- nőségű hús-, tojás- és tejfogyasztásban látta. Kutatásai előrehaladtával azonban olyan megdöbbentő felismerésekre jutott, amelyek korábbi gondolkodásmódját alapjaiban megváltoztatták.
Dioxinnal és aflatoxinnal etetett állatok
Szakmai pályafutása elején dr. Campbell kiemelt figyelmet fordított e két mérgező anyag szervezetünkre gyakorolt hatásának vizsgálatára. A szárnyasok
tápjához kevert narancs nevű vegyszer vegyületeit, a dioxint és az aflatoxint vizsgálta, amelyeknek több millió csirke esett áldozatul. Azóta az aflatoxint a valaha fölfedezett egyik legerősebb karcinogén vegyületté nyilvánították, amely daganat kialakulásához vezethet. Ez a vegyület a kukoricán és a földimogyorón élősködő penészgomba toxinjaként is megtalálható volt, amely az alultáplált filippínó gyermekeknél egy, a felnőttekre jellemző megbetegedést, májrákot okozott. (E népcsoport legfőbb fehérjeforrása a kukorica és a földimogyoró. A szerk.) Ezek után a világ egyetemei és kormányai azon fáradoztak, hogy enyhítsenek a fejlődő országok „fehérjehiányán”. Célkitűzéssé vált gondoskodni arról, hogy a gyermekek bőséges fehérjeforrásokhoz jussanak.
A fehérjék hatása a ráksejtekre
Dr. Campbell első megdöbbentő felismerése e projekt során történt, ugyanis a legtöbb fehérjét fogyasztó gyermekek voltak a leginkább hajlamosak a májrákra! Azután kezébe akadt egy Indiából származó kutatás statisztikája, amely szintén hasonló eredményeket közölt. Patkánykísérletek során felfedezték, hogy a ráksejtek működését ki és be tudják kapcsolni a táplálékkal bevitt fehérje mennyiségi változtatásával. Az egyik patkánycsoport
aflatoxint is tartalmazó táplálékához 20% fehérjét, a másik csoportéhoz 5% fehérjét kevertek. A kísérlet folyamán látták, hogy az aflatoxint a 20% fehérjével kombináló táplálkozás életre kelti a karcinogén anyagot, így hatást gyakorol a rák kialakulására.
Mindennek hátterén dr. Campbell tovább vizsgálta a fehérjék szerepét a rák kialakulásában...
Testi-lelki egészségünk 2019. december 29., vasárnap 21:08
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A táplálkozás hatása testi-lelki folyamatainkra

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés