Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Testi-lelki egészségünk » Édes vigaszaink: A csokoládé

Édes vigaszaink: A csokoládé

A csokoládét és a kakaót elsősorban az aromája, az íze, élénkítő és hangulatjavító hatása miatt kedvelik sokan, leküzdve a nyomában kialakuló allergiákat és az elhízást. Ha szomorúság ér, máris nyúlunk a vigaszt ígérő csokoládészeletért, ami annyira hozzátartozik a mindennapokhoz, hogy csak elhízás esetén döbbenünk rá, milyen függőséget okozott. Előfordul, hogy pszichiáter szakemberek is javasolják a fogyasztását szerotonintartalma miatt, még mielőtt a csokoládé pozitív és negatív hatásait egyaránt mérlegre tennék. Írásunkban a Trash-házaspár most is a tőlük megszokott alapossággal tár reális mérleget az olvasók elé.
Testi-lelki egészségünk 2017. október 01., vasárnap 22:22
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

 A csokoládé a maga természetes formájában rendkívül rossz, keserű, határozottan kellemetlen ízű. A csokoládé feldolgozása során a kémhatás egyértelműen lúgos irányba tolódik el, amitől az íze még keserűbbé válik. A keserű ízt a legtöbb ember kellemetlennek tartja. Erről az ízről rendszerint ártalmas alkaloidokra, égett anyagokra vagy egyéb jellemző vegyületekre asszociálunk. A kellemetlen íz figyelmeztetést hordoz: azt jelenti, hogy valamilyen potenciálisan mérgező anyag került a szánkba. Hiába igyekszünk cukorral és egyéb aromákkal elnyomni, a veszély attól még nem szűnik meg.

Górcső alatt – vegyészszemmel
A teobromin a csokoládé első számú metilxantinja, egyike azoknak az ártalmas anyagoknak, amelyek abnormális mirigynövekedést, központi idegrendszeri stimulációt, álmatlanságot, depressziót és szorongást válthatnak ki. A reggeli kakaó teobromintartalma mintegy egy-két százaléknyira tehető! A teobromin sói közismerten gyomorpanaszokat, bőrpírt és melegségérzést, valamint általános vagy helyi viszketést idézhetnek elő. A szóban forgó vegyület méregtelenítését és kiválasztását elsősorban a vesék és a máj végzik. Ha a vesék működése beszűkült, akkor a teobromin felhalmozódhat, és vérszintje magasra szökhet. A csokoládéban előforduló többi metilxantin, a koffein és a teofillin csak tovább rontják ezt a kedvezőtlen hatást. A teofillin toxikus tulajdonságai közé tartozik a rossz közérzettel, esetenként hányingerrel és hányással járó gyomorirritáció, valamint a központi idegrendszer izgalmi állapota. A közelmúltban vetették fel a csokoládé esetleges kóroki szerepét a férfiak prosztatamegnagyobbodásával kapcsolatban. Mivel a prosztata csomói az emlődaganatokhoz hasonlóan fokozzák a rosszindulatú daganatok rizikóját, ezért kialakulásuk ellen mindent el kell követnünk. A kakaó valamennyi típusa több tannint tartalmaz, mint egy átlagos csésze tea, amelyben 130 mg található. A tannint különféle emésztőrendszeri daganatokkal hozták összefüggésbe. Azoknál a kisgyermekeknél, akik kakaót kapnak, gyakrabban fordul elő ágybavizelés.Egy kakaóital akár 112 mg koffeint is tartalmazhat csészénként. A kakaó rontja a kalciumfelszívódást, a lebontása során kialakuló magas foszfátszint tovább csökkenti a vér kalciumszintjét. Vagyis nincs igazuk azoknak az orvosoknak és dietetikusoknak, akik azt állítják, hogy a csokoládés tej megfelelő kalciumforrás a növekedésben lévő gyermekek számára! A gyermekek által fogyasztott kakaó ráadásul a zöldségekből, teljes gabonaféleségekből, hüvelyesekből és zöldségfélékből származó kalciumot és egyéb tápanyagokat is megköti. A csokoládé 0,45-0,9 százalék oxálsavat tartalmaz. A kalcium és az oxálsav reakciója során vízben oldhatatlan kalcium-oxalát keletkezik, amely kiürül a szervezetből, tovább csökkentve a gyomor-bél rendszerben rendelkezésre álló kalcium szintjét.

A keserű íz elfedésére szolgáló adalékanyagok
Rengeteg cukorra van szükség ahhoz, hogy a csokoládé íze élvezhető legyen. Hogy mi a baj a cukorral? A cukor gátolja a kalcium felszívódását és felhasználását,rontja a fehérvérsejtek baktériumölő képességét, akadályozza a gondolkodást, hozzájárul a gyermekkori engedetlenséghez és rossz magaviselethez, miközben fogszuvasodás és a gyomor-, illetve nyombélfekély kialakulásának is kedvez. A csokoládé rossz ízének és darabos állagának megszüntetéséhez emellett valamilyen olajos emulzióra is szükség van. Ez az emulzió legtöbbször tej, tejszín esetleg olaj, melyektől az étel zsírossá és különösen egészségtelenné válik. A csokoládés tej bármely ésszerű adagja biztosan lelassítja az emésztési folyamatokat, így megteremti az erjedéshez szükséges körülményeket. (Az erjedés során a nagyobb tápanyagok részleges lebontására kerül csak sor.) Az elfogyasztott zsír hatására a vörösvértestek összecsapzódhatnak, hajszálereket zárhatnak el, az agyi vérkeringés akadályozása révén pedig csökkenthetik a szellemi teljesítőképességet. Ennélfogva a csokoládés tej határozottan nem iskolás gyermekeknek való táplálék...

1988-ban egy Új-Mexikó délkeleti részén élő általános iskolai tanárban felvetődött, hogy diákjainak elfogadhatatlan magatartásáért esetleg a csokoládéfogyasztás lehet a felelős, ezért elhatározta, hogy elvégez egy kisebbfajta kísérletet. Mivel a gyermekeknek az volt a szokásuk, hogy mindennap az öszszes szünetben, ebédhez, illetve minden lehetséges alkalommal nagy mennyiségű csokoládét tömtek magukba, ezért elhatározta, hogy egy napra megszabott keretek közé szorítja, és csak tanítás után engedélyezi a csokoládéfogyasztást. Egy órával a tanítási idő lejárta előtt kiosztott egy közepes erősségű feladatokból álló matematikatesztet. A diákok hamarosan elvesztek a számokcsendes világában. Miközben fel és alá sétált közöttük, megfigyelte, hogy milyen ügyes és gondos munkát végeznek. Amikor már tizenöt perc eltelt a tesztből, a tanár valamennyi diáknak egy egy vékony csokoládészeletet osztott ki. Ők mohón feltépték a csomagolást, és csámcsogva falni kezdték az ajándékot. Néhány perc sem telt el, és az egész osztály furcsa változáson ment keresztül: a csendes komolyságot hamarosan nyugtalanság és háborgás váltotta fel. A precízen leírt írásjegyek mind rendetlenebbé és hanyagabbá váltak. A kisebb boszszúságokból kisvártatva vita és általános roszszalkodás kerekedett. Ráadásul a tanulók döntő
többsége innentől kezdve képtelen volt a matematikai problémák megoldásán dolgozni...
 
Testi-lelki egészségünk 2017. október 01., vasárnap 22:22
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
szeptember
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Édes vigaszaink: A csokoládé

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2017 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.



Keresés