Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Testi-lelki egészségünk » Koffeinstop?

Koffeinstop?

Mindaz, amit a koffeintartalmú italokról nem szeretnénk tudni

A köztudat szerint a kávé és más koffeintartalmú italok fogyasztása csupán szükséges rossz, ami több mindenben segít, mint árt. Valóban,érdemes egyáltalán dolgozni menni, ha még félálomban vagyunk? Már a gyerekeknek is „szükségük van” energiaitalra,hogy beindulhasson a napi pörgés… A rövid távú előnyök élvezete után azonban a koffein és más, élénkítő vegyületek hamar benyújtják a számlát! Hogy a stuccpolitika jobb-e számunkra, vagy inkább szembenézni a kendőzetlen, kereskedelmi érdekektől mentes információkkal a koffeinről, azt végül ki-ki maga döntse el.
Testi-lelki egészségünk 2017. június 15., csütörtök 12:27
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek
A sötétbarna italok és a hozzájuk hasonló élelmiszerek olyan, egymással kölcsönhatásban lévő vegyületeket tartalmaznak, amelyek titkos hadviselést folytatnak az emberi szervezet ellen. Pontosan úgy, mint a görög mitológia szirénjei, akik gyönyörű énekükkel pusztulásba csábították a tengerészeket. A sötétbarna mérgek egytől egyig ugyanúgy megbabonáznak bennünket: az énekük édes ugyan, ám mindig keserű szájízt hagynak maguk után. A háború egyik legalapvetőbb szabálya az, hogy fel és meg kell ismerni az ellenséget. A sötétbarna mérgek hadseregének tagjai a kávé, a tea, a kóla és a csokoládé. Ezek számos olyan kémiai anyagot tartalmaznak, amelyek képesek a szervezetünket károsítani. Az ilyen anyagok legismertebb képviselői az úgynevezett metil-xantinok csoportjába tartoznak.
Meglehetősen közismert tény, hogy a metil-xantinok közé tartozó, természetes módon előforduló kémiai anyagok (a koffein, teobromin, teofillin) ártanak a szervezetnek. Azzal azonban már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy ezek a kedvezőtlen hatások az egész szervezetet érintik, a fejbőrtől kezdve egészen a talpunkig. A kiterjedt károsodás oka a metil-xantinok természetében keresendő, mivel rejtélyes módon képesek a sejtek protoplazmájára közvetlen hatást gyakorolni, ahhoz hozzákapcsolódni, sőt a sejtekben tetszőleges ideig – akár az ember élete végéig – felhalmozódni.
Ne feledjük tehát el a metil-xantinok vegyületcsoportjának nevét. Ami az élénkítéssel együtt jár… Közismert, hogy a koffein és a többi metilxantin, valamint a purinok húgysavvá alakulnak át a szervezetben, a húgysav pedig köszvényt okoz, amely az ízületi gyulladások rendkívül fájdalmas formája. Emellett, hogy a köszvény kiváltói, a koffein és bomlástermékei ráadásul meghamisíthatják a vér húgysavszintjének laboratóriumi mérési eredményeit.
A koffein esetében az azonnali hatás nem sokkal az ital elfogyasztása, illetve a koffeintartalmú gyógyszer bevétele után kezdetét veszi, és körülbelül négy óra alatt cseng le teljesen. Amint az várható, az azonnali hatások közé tartozik az egyensúlyzavar, a szapora szívverés, a magas vagy abnormális hangszín, az álmatlanság, az összefüggéstelen gondolatrohanás, a kimerültség, valamint a kézremegés. Némelyeknél megmagyarázhatatlan félelem vagy szorongás is jelentkezhet. Más tünetek csak órák vagy napok elteltével jelennek meg. Utóbbiak között tartják számon a különféle alvászavarokat és memóriaproblémákat, a fejfájást, a nyugtalanságot, a szívdobogásérzést, remegést bizonytalanságérzést, szédülést, a túlzottan élénk reflexeket, az ingerlékenységet, agitáltságot, a szorongást, a nyugtalan láb szindrómát, továbbá az általános rossz közérzetet.
A Titanic útja...
 
Testi-lelki egészségünk 2017. június 15., csütörtök 12:27
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
június
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Koffeinstop?

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés