Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Visszakapott szabadság » „Ej, ráérünk arra még?”

„Ej, ráérünk arra még?”

Miért halogatunk? (1.)

„Ábrándozás az élet megrontója, /Mely, kancsalul, festett egekbe néz” – Vörösmarty Mihály „A merengőhöz” c. versében akár így is fogalmazhatott volna: Halogatás az élet megrontója… Ábrándozás és halogatás közel állnak egymáshoz. Ugyanis amikor halogatunk, akkor általában ábrándozással töltjük az időnket. Például azzal, hogy milyen szép tisztaság lesz a szobánkban. Ez önmagában jó, csak nem biztos, hogy épp akkor kellene nekikezdeni a takarításnak, amikor már csak két nap van hátra egy vizsgáig vagy bármilyen egyéb feladatunk határidejéig.
Visszakapott szabadság 2018. február 19., hétfő 17:41
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

 A fenti példa a legtöbbünknek ismerős tapasztalat. Érdekes módon mindig akkor jön ránk a takaríthatnék, amikor valami fontosabb feladatot kellene elvégeznünk. Egyik pillanatról a másikra válunk a takarítás elhivatott nagyköveteivé. És ezen még el is mosolyodhatunk. Azonban ha szokássá merevedik a halogatás, kevésbé lesz mulatságos. Valóban életünk megrontója lehet. Ez az egyik oka annak, hogy miért a Miért halogatunk? kérdésre szeretnék válaszokat találni, nem pedig tanácsokat adni arra, hogyan szabaduljunk meg a halogatástól. A másik ok még nyilvánvalóbb. Legtöbben tudjuk magunkról, hogy halogatók vagyunk. Azt is valószínűsítem, hogy a legtöbben már utánajártunk annak, hogyan kellene leszoknunk a halogatásról.

„Jobb időbeosztást kellene csinálnom!”, „Fontossági sorrendet kellene felállítanom!”, „A nagy lélegzetvételű feladatokat kisebb részfeladatokra kellene bontanom!” stb. Egy igazán „tisztességes” halogató pontosan tudja, hogy mit kellene tennie, csak épp nem teszi. Ez a fő probléma. Ha én tanácsot akarnék most adni, hogyan ne halogassunk, akkor az körülbelül olyan lenne, mintha egy depreszsziósnak ezt mondanánk: „Szedd már össze magad! Örülj, hogy süt a nap!” A depressziós ember is tudja, hogy beteg. A problémája éppen az, hogy tudja, örülnie kellene a napsütésnek, de nem tud.
Ha felderítjük a halogatás lelki hátterét, talán eljutunk a kiváltó okokig. Ha megtaláltuk az okokat, immár azokat is, és nem csak a tüneteket kezelhetjük. Ha pedig megszűnnek a kiváltó okok, talán a halogatás is mintegy észrevétlenül eltűnik.
A halogatás csak egy tünet
Hadd hozzak most egy másik, szintén mindenki által jól ismert példát. Érzékennyé válik az egyik fogunk. Ez egy tünet. Lehet a tünete a fogszuvasodásnak, a fogínygyulladásnak stb. Egy kis fogérzékenységgel, ugyebár, senki nem megy fogorvoshoz. Még akkor sem, ha már sejtjük, sőt a lelkünk mélyén tudjuk, hogy baj van, és időpontot kellene kérnünk a fogorvostól. Mi viszont különböző okokra hivatkozva halogatjuk ezt. Rendkívül fejlett önigazolási rendszerünk a következő irracionális gondolatokkal nyugtatgat minket: „Majd elmúlik!”, „Nincs is nagy gond!”, „Igazából nem is annyira érzékeny!” stb. Mi azonban a valódi oka annak, hogy halogatjuk a baj orvoslását? Az, hogy félünk. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, ez a képlet
ennyire egyszerű. Vagyis a halogatás csak a tünete annak, hogy félünk. De vajon ki az, aki olyan könnyedén vallja be magának, hogy ő gyáva? Senki. Pedig ezen a ponton dől el, hogy halogatók leszünk továbbra is, vagy sem. Ha ugyanis szóba merünk állni gyávaságunk gondolatával, önigazolásunk rendszere leomlik. Hiszen okafogyottá válik magyarázatgyártásunk. És ha nincs önigazolás, megnyílik a lehetősége annak, hogy igazán szembenézzünk a valósággal, és következményeivel: ha nem megyünk el idejében orvoshoz, a probléma még nagyobb lesz. Akár el is veszíthetjük a fogunkat, hogy utána egy még drágább és fájdalmasabb beavatkozás keretében koronát, hidat vagy implantátumot helyezzenek fel. Vagyis nem az a probléma, ha valaki fél és gyáva. Hanem az, ha ezzel nem akar szembesülni, és mindenféle magyarázkodás mögé rejti a valódi problémát. Ezt tudva, akár jóra is fordíthatjuk a halogatás jelenségét, ugyanis kiváló jelzőrendszerként funkcionál. Amikor felüti a fejét a halogatás, gyulladjon fel a piros lámpa a fejünkben, hogy a lelkünk mélyén valami kiváltó ok bujkál. Ahelyett pedig, hogy erőből megpróbálnánk legyűrni a halogatást, nézzünk inkább őszintén szembe a lehetséges okokkal. Ha megtaláltuk azokat, és azokból próbálunk meggyógyulni, azt fogjuk tapasztalni, hogy a halogatás előbb-utóbb „magától” eltűnik. Amiképp elmegyünk a fogorvoshoz is, mihelyt józan ésszel átgondoltuk a helyzetünket. Nem akarom ezzel a következetesség, a kötelességtudat és az önuralom fontosságát
lekicsinyleni, ezekre igenis szükség van. Néha egyszerűen csak erőt kell venni magunkon, mindenféle mélyebb önvizsgálat nélkül. Mert egy vérbeli halogató akár még az önvizsgálódást is felhasználhatja kiváló ürügyként a halogatásra, mondván: „Nekem ez nem megy, biztosan valami lelki baj van a háttérben!” Valójában pedig csak kedve nem volt hozzá.
A halogatás kiváltó okai...
Visszakapott szabadság 2018. február 19., hétfő 17:41
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
június
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
„Ej, ráérünk arra még?”

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés