Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Zöldsarok » 2010 természeti katasztrófái

2010 természeti katasztrófái

Tavaly 295 ezer halálos áldozatot követeltek, és 130 milliárd dolláros kárt okoztak a természeti katasztrófák, ezzel jóval a 30 éves átlag fölötti pusztítást hátrahagyva - közölte a világ egyik vezető biztosítócsoportja.
Zöldsarok 2011. január 11., kedd 17:31
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

A klímaváltozás fokozódik, s ez újabb nehéz időszakokhoz vezethet a jövőben.

Utoljára 1983-ban, az etiópiai szárazság idején szedtek ennél több, 300 ezer áldozatot a katasztrófák. 1980 óta évente átlagosan 615 természeti csapás történt, amelyben 66 ezren haltak meg és 95 milliárd dollárnyi kár keletkezett. A Munich Re statisztikái szerint 2010-ben viszont összesen 950 természeti csapás sújtotta a világot, ebből öt számított "nagy katasztrófának": a haiti, chilei és a belső-kínai földrengések, az oroszországi hőhullám és az erdőtüzek, illetve a pakisztáni áradások.

Az áldozatok számát tekintve a haiti földrengés volt a legsúlyosabb katasztrófa: az elmúlt száz év egyik legpusztítóbb földrengése több mint 222 ezer ember halálát okozta és 8 milliárd dollárnyi kárt okozott. A biztosítók számára ugyanakkor a haitin történtek elhanyagolható veszteséget jelentettek, mivel az áldozatok és az elpusztított javak többsége nem volt biztosítva.

A második legtöbb áldozatot az oroszországi hőhullám, és a többi között Moszkvát is füsttel ellepő erdőtüzek szedték, amelyek legalább 56 ezer ember halálához vezettek. A belső kínai földrengésben 2700-an haltak meg.

Anyagi szempontból a chilei földrengés volt a legpusztítóbb, amely 30 milliárd dolláros kárt okozott. Ezt követi 9,5 milliárd dolláros kárral a Pakisztánt sújtó áradás, amely 1760 ember halálát okozta. A Munich Re szerint ez az összeg kiemelkedően magas, tekintve, hogy Pakisztán a fejlődő gazdaságú országok közé tartozik.

Nyugaton a katasztrófák kevesebb halálos áldozatot követeltek, mivel azonban jóval többen kötöttek biztosítást, anyagilag sokkal megterhelőbbek voltak a biztosítótársaságok számára. A Nyugat-Európában február elején tomboló, Xinthia névre keresztelt vihar 6,1 milliárd dollár értékben pusztított el javakat, s ennek a fele biztosítva volt. Az Egyesült Államokra lecsapó hurrikánok 4,7 milliárd dolláros kárt okoztak, amelynek a háromnegyedére kötöttek előzőleg biztosítást.

A Munich Re szerint a viharok és az időjárással összefüggő katasztrófák számának növekedése, illetve a világszerte rekordokat döntögető hőmérsékletek azt mutatják, hogy a klímaváltozás fokozódik, s ez újabb nehéz időszakokhoz vezethet a jövőben.

A biztosítócsoport az izlandi Eyjafjallajökull vulkán, az európai légiközlekedést megbénító április kitörésének hatásairól is írt a jelentésében. Bár kevés közvetlen kár keletkezett, de a fontos árucikkek és készletek szállításában történt fennakadások több milliárd dolláros veszteséget okoztak a vállalatoknak.

Forrás: Greenfo.hu
Zöldsarok 2011. január 11., kedd 17:31
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
2010 természeti katasztrófái

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés