Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Zöldsarok » A Jeges-tenger savasodását vizsgálják

A Jeges-tenger savasodását vizsgálják

Tudományos expedícióra indulnak a jövő héten az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) tudósai, hogy felmérjék, mennyire savasodik a Jeges-tenger a környezetszennyezés miatt.
Zöldsarok 2011. augusztus 15., hétfő 11:00
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

Tudományos expedícióra indulnak a jövő héten az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) tudósai, hogy felmérjék, mennyire savasodik a Jeges-tenger a környezetszennyezés miatt. A kutatók másfél hónapot töltenek a parti őrség jégtörőhajóján, és igyekeznek olyan közel jutni az Északi-sarkhoz, amennyire csak lehetséges, hogy minél több vízmintát gyűjthessenek a kémiai tesztek elvégzéséhez.

Szakemberek szerint a szén-dioxid-szennyezés megváltoztatja a világ óceánjainak kémiai összetételét, és savasabbá teszi a vizet, ami veszélybe sodorja az óceánok élővilágát. A Jeges-tengert különösen érzékenynek tekintik a savasodás szempontjából, mert hideg a vize, és eleve kicsi a kalciumtelítettsége - mondta el Lisa Robbins, az USGS óceánkutatója.

A kutatás annak a tavaly elkezdődött amerikai-kanadai programnak a keretében folyik majd, amelyet az Északi-sarkvidék kevéssé ismert területeinek vizsgálatára indítottak. Robbins felhívta a figyelmet arra, hogy míg a Jeges-tenger savasodásáról alig vannak adatok, a melegebb égövi óceánok és tengerek állapotáról már sokkal többet tudnak a kutatók. Az óceánok savasodását az okozza, hogy a vizében feloldódik a légkörbe jutott szén-dioxid, ami megbontja az óceánok lúgos-savas egyensúlyát, és a savasodás felé billenti el.

Mivel az óceánok jelenleg a légkörbe jutott üvegházhatást előidéző gázok több mint negyedét nyelik el, egyre nő az aggodalom, hogy a savasodásnak milyen hatása lesz a tengerek élővilágára. A folyamat egyes szervezetek vázképződését is megakadályozhatja - vetette fel Robbins, aki szerint a jelenség az egész táplálékláncra kihathat.

Forrás: greenfo.hu
Zöldsarok 2011. augusztus 15., hétfő 11:00
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
január
01-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A Jeges-tenger savasodását vizsgálják

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés