Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Zöldsarok » Egyre több európai ellenzi a GM ételeket

Egyre több európai ellenzi a GM ételeket

Az új, biotechnológiával kapcsolatos Eurobarométer szerint tovább nőtt a génmódosítást ellenző európaiak aránya. Az európaiak 61%-a ellenzi a génmanipulált (GM) ételek terjedését Európában.
Zöldsarok 2010. november 22., hétfő 17:50
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Az új, biotechnológiával kapcsolatos Eurobarométer szerint tovább nőtt a génmódosítást ellenző európaiak aránya. Az európaiak 61%-a ellenzi a génmanipulált (GM) ételek terjedését Európában.

Az Eurobarométer az Európai Bizottság által készíttetett közvéleménykutatás-sorozat, melyet 1973 óta végeznek el évente az unió összes tagországában. 2005-ben vizsgálták utoljára Special Eurobarometer 295- 68.2 Attitudes of European citizens towards the Environment, hogy az unió lakossága mit gondol a génmódosításról, a genetikailag módosított ételekről.

„A 2010-es közvélemény-kutatás Special Eurobarometer 341 - 73.1 on Biotechnology egyértelmű válasszal szolgál az EU döntéshozóinak: a 22,8%-os támogatottsággal szemben az európaiak többsége (61%) ellenzi a génmanipulált (GM) ételek terjedését Európában. Ez erős figyelmeztetés a génmanipuláció-párti Barroso-bizottságnak és fontos támogatás a soros elnökségre készülő, génmanipuláció-ellenes Magyarországnak” –mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace GMO - és agrár kampányfelelőse. Kiemelte azt is: nincs egyetlen egy olyan uniós tagország sem, ahol a génmanipuláció támogatottsága nagyobb volna, mint az ellenzése.

A megkérdezettek úgy gondolják, hogy a GM ételek természetellenesek (70%), nem biztonságosak saját maguk és családjuk számára (59%) és nem biztonságosak a jövő generációk számára sem (58%) és hogy néhány embernek előnyt, de a többségnek veszélyt jelentenek (57%). Az európaiak kevesebb, mint a harmada hiszi azt, hogy a GM-ételek gazdasági szempontból előnyösek lennének. A tanulmány megállapítja A tanulmány megállapítja, hogy 63%-a azoknak a válaszadók, akik már hallottak a génmódosított élelmiszerekről aggodalmuknak adtak hangot a lehetséges egészségügyi hatások kapcsán, míg ez az arány 44% volt azoknál, akik korábban még nem hallottak a génmódosított növényekről.

Ezenkívűl azon európaiaknak, akik hallottak már a GM-növényekről 64%-a gondolja azt, hogy inkább nem támogatja a génmódosított növények termesztésének ösztönzését, míg a génmódosításról még nem is hallott emberek 45%-a., hogy a génmódosított növények ügyében széleskörű (84%) a társadalmi tudatosság, az ügy ismertsége. Ez világosan megmutatja, hogy a társadalom GM-élelmiszerekről kialakult véleménye tudatos választás és nem a biotechnológia ipar szándékos mellőzése, démonizálása.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse szerint két hónappal később még nagyobb elutasítást mértek volna az elemzők: ekkor engedélyezte ugyanis botrányos körülmények között az új Barroso-bizottság első döntésével a BASF cég Amflora burgonyájának termesztését. A döntés nagy társadalmi felháborodást okozott, mivel a zöldek mellett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség is felhívta a Bizottság figyelmét, hogy fontos antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességet okozhat. A burgonya vetését több ország tiltotta be saját területén, Magyarország pedig pert indított a Bizottság ellen, és azóta további 4 ország csatlakozott felperesként az Európai Bíróságon beadott keresetünkhöz.

Az Eurobarométer újra megerősítette többek között a tagországok 2008-as egyhangú (!) felszólítását, hogy az Európai Bizottság szigorítsa meg a GM-növények engedélyezési eljárását, amely azóta nem tett semmit. Annak érdekében, hogy az európai lakosok véleményének jogkövetkezménye is legyen, a Greenpeace és az Avaaz 2010 tavaszán aláírásgyűjtésbe kezdett. Mára több mint 1.200.000 uniós polgár ért egyet azzal, hogy az Európai Bizottságnak szigorítania kellene a GM-növények engedélyezési eljárását, és amíg ez be nem következik, engedélyezési moratóriumot kell hirdetnie. Az aláírásokat a közeljövőben adja át a Greenpeace a Barroso vezette Bizottságnak.

Az Európai Állampolgári Kezdeményezés a lisszaboni szerződéssel jött létre és lehetőséget teremt arra, hogy a civilek az Európai Bizottságot uniós alapelvekkel nem ellentétes ügyekben jogszabályalkotásra kötelezzék.
Tömöri Balázs, kampányfelelős
Forrás: Greenfo
Zöldsarok 2010. november 22., hétfő 17:50
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Egyre több európai ellenzi a GM ételeket

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés