Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Zöldsarok » Felgyorsulhat a Himalája gleccsereinek olvadása

Felgyorsulhat a Himalája gleccsereinek olvadása

A Tibeti-fennsík egy tófenekéből vett üledék arra utal, hogy a globális felmelegedés miatt a szélirányban bekövetkezett változások miatt porosabb lesz a vidék.
Zöldsarok 2011. január 11., kedd 17:42
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

Ez a trend felgyorsíthatja a Himalája kulcsfontosságú gleccsereinek olvadását, és fenyegetheti a már most is veszélyben forgó vízkészleteket. Jessica Conroy, az Arizonai Egyetem (Tucson) végzős paleoklimatológus hallgatója és munkatársai a délnyugat-tibeti Kiang-tó fenekéről gyűjtöttek üledékmintákat - tudósít a Science magazin hírportálja.

Nem az ember hibája

A minták alapján 1050-ig vissza lehetett követni a térség éghajlatát. A tó üledékében a 20. század során megnőtt a finompor mennyisége. A finompor több száz kilométerre lévő sivatagi tájakról érkezett az erősebb szelekkel.

Kutatók már korábban is észlelték a pormennyiség növekedését a térségben, de eddig a mezőgazdaság, a legeltetés térnyerésével és más lokális változásokkal magyarázták a jelenséget. Conroy adatai azonban arról árulkodtak, hogy a poros időszakok egybeesnek azokkal a nyarakkal, amikor az északi félteke egyik légköri jelensége, az úgynevezett arktikus oszcilláció pozitív szakaszában van. Ilyenkor ugyanis felerősödnek a tótól északra és a Himalájától délre fekvő sivatagok szelei.

A globális felmelegedés révén az arktikus oszcilláció gyakrabban van pozitív szakaszában, így a paleoklimatológus szerint az éghajlat is felelőssé tehető a Tibet délnyugati részén megnövekedett pormennyiségért. A jelenség folytatódik, és a por felgyorsíthatja a Himalája gleccsereinek olvadását - vonta le a következtetést a kutató.

Ennek oka, hogy a fehér jégen letelepedő sötét por elnyeli a sugárzást, ezáltal felgyorsítja az olvadást. Ez azért is komoly probléma, mert ezek a gleccserek több száz millió ember vízellátását biztosítják szerte Ázsiában. A por ezen kívül a Tibeti-fennsík feletti levegőt is felmelegíti, élénkítve ezáltal a monszunok körforgását, aminek következtében egész Dél-Ázsiában megváltozhat az esőzések menete.

Megbukott az ENSZ Himalája-jelentése
Bírálatok össztűzébe került az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC), miután kiderült [2], hogy 2007-es jelentésében valótlan adatokat közölt a Himalája vidékének gleccsereiről. A testület egy olyan tudóst idézett, amikor úgy fogalmazott, hogy 2035-re elolvadhatnak az ottani gleccserek, aki adataiban nem jelölte meg ezt az évet. Mint később kiderült, ezt a következtetést egy olyan lobbicsoport jelentéséből vették át, amely adatait nem tudományos kutatás útján szerezte, hanem egyszerűen egy újságból. Ráadásul a dátumot még félre is olvasták, az eredeti verzióban ugyanis 2350 szerepelt.
Forrás: Index.hu
Zöldsarok 2011. január 11., kedd 17:42
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Felgyorsulhat a Himalája gleccsereinek olvadása

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés