Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Zöldsarok » Intellektuális és környezeti válság vár Európára

Intellektuális és környezeti válság vár Európára

A címben szereplő megállapítással foglalhatók össze az európai szociálpolitikai elemzők éves konferenciájának főbb megállapításai.
Zöldsarok 2010. szeptember 14., kedd 18:19
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

Az idén az ELTE Társadalomtudományi Kara szervezésében tartott budapesti rendezvényen felszólaló szakértők szerint újra kell gondolni a jóléti államok környezethez való viszonyát, a szegénység felfogását és kollektív döntéshelyzeteit.

2010. szeptember 2-a és 4-e között az ELTE Lágymányosi kampuszán, az ELTE Társadalomtudományi Kara Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszéke szervezésében rendezték az európai szociálpolitikai elemzők és oktatók informális hálózatának, az ESPAnetnek az éves konferenciáját. A nyolcadik alkalommal megtartott szakmai találkozóra minden eddiginél több, mintegy 320 vendég érkezett szerte a világból. A résztvevők a szociálpolitika válságra adott válaszainak legkülönfélébb aspektusait mutatták be legújabb kutatásaikon keresztül. Szó volt az országok többségében egyre nagyobb teret nyerő „aktivizálási” programokról csakúgy, mint az átalakuló családpolitikákról vagy nyugdíjrendszerekről.

A konferencia programjában három kiemelt előadás szerepelt olyan világhírű társadalomtudósokkal, mint Ferge Zsuzsa akadémikus, Professzor Ian Gough, valamint Professzor Abram de Swaan.

Le kell mondani a folyamatos gazdasági növekedésről

A plenáris előadók közül Ian Gough, a London School of Economics kutatója kifejtette, a gazdasági válsággal együtt komoly környezeti válságra is választ kell adniuk Európa államainak. A szakértő véleménye szerint le kell mondanunk a folyamatos gazdasági növekedés mítoszáról, miközben csökkentenünk kell a környezetterhelést, különösen a jóléti rendszerek által okozott környezeti terhelést. Hangsúlyozta, meg kell változtatnunk az újraelosztás rendszerét a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság alapján, amelyhez a zöld adót és egyéni széndioxid-kvóta bevezetését javasolta. Gough professzor hozzátette: a hosszú távú fenntarthatóság érdekében csökkenteni kell a munkában töltött időt és megváltoztatni a munkaidő „elosztását”, amivel nem csupán a munkanélküliség lenne redukálható, de az embereknek több ideje jutna társas kapcsolataikra, a családjukra és a civil élettérben való részvételre is.

Előadása során Abram de Swaan, a holland szociológia emblematikus egyénisége a globalizáció, a gazdaság és a társadalompolitika egymásra hatását vizsgálta. Szerinte nem csupán gazdasági és társadalmi a válság, amivel Európának szembe kell néznie, de egyre több jel utal arra, hogy a kontinens országainak intellektuális válsághelyzettel is meg kell küzdeniük. Swaan szerint új magyarázatokat kell adni a gazdaság működése és benne az emberek döntési mechanizmusainak leírására. Úgy véli, a racionális döntések elmélete már képtelen magyarázni a kollektív tettek, a közjavak létrehozásának mechanizmusát. Hozzátette, a környezeti válság éppen egy ilyen, kollektív lépésre késztető helyzet.

Ferge Zsuzsa magyar akadémikus előadásában kiemelte, meglátása szerint az egyenlőtlenségek és a szegénység természete változóban van. Úgy látja, míg korábban bizonyos javak, például műszaki cikkek birtoklásával sikerrel mérték a szegénységet, ma számos országban előfordul, hogy jóval nagyobb arányban rendelkeznek az emberek televízióval, mint ahányan például hetente egyszer képesek húst venni, tehát nem éheznek. A szakértő szerint Európa keleti felét a civilizációs javak alapvető hiánya mellett érte a neoliberális fordulat, majd a válság, míg a már kiépült, jól működő jóléti rendszerek hatékony védelmet tudtak nyújtani az embereknek a teljes lesüllyedés ellen. Ferge éppen ezért úgy találja, növekszik az egyenlőtlenségek és a szegénység tekintetében az eltérés Nyugat- és Kelet-Európa között. Zárószavaiban hangsúlyozta, az Európai Uniónak erre a jelenségre reagálnia kell, ha nem akarja, hogy az Európai Unió alapértékei megrendüljenek.

Forrás: Zöldtér.hu
Zöldsarok 2010. szeptember 14., kedd 18:19
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
január
01-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Intellektuális és környezeti válság vár Európára

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés