Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Zöldsarok » Mosogatási kisokos

Mosogatási kisokos

Az elmúlt évek során mind szerkezetileg, mind „kémiájában” rengeteget változott a gépi mosogatás. A modern gépek egy mosási ciklus során mindössze 10 liter vizet és kevesebb, mint 1kWh energiát fogyasztanak el.
Zöldsarok 2010. december 29., szerda 21:29
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Hasonló cikkek

Karácsonykor előkerül a féltett étkészletünk, nagymama porcelánja és poharakból is a legszebbeket tesszük remegő kézzel az ünnepi asztalra, hiszen ezek mindannyiunk féltett kincsei. A hatalmas vendégsereg után a mosogatás az, ami megtizedeli a tányérokat, poharakat, akármennyire is próbálunk vigyázni rájuk a tisztításkor. Bár Josephine Cochrane, az első mosogatógép feltalálója életében sosem mosogatott, de őt is igen bosszantotta, hogy porcelánétkészletének darabjai gyakran esnek áldozatul az ügyetlen mosogatás következtében. Cochrane asszony addig törte a fejét a mosogatógép megalkotásán, mígnem el is készítette azt, majd 1886-ban szabadalmaztatta is. A korai mosogatógépek azonban meglehetősen nagyok és nehezen használhatók voltak, a dróttal elválasztott porcelánokat forró, szappanos víz öblítette el, ez után még kézzel kellett eltörölgetni a tányérokat.

A hagyományos tisztító tabletták kezdetben felerészt foszfátokat tartalmaztak, amelyeknek súlyos környezetkárosító hatása volt. Bár a vízkőképződést megakadályozták, de az ipari szennyvizekbe kerülve tavak és folyók, természetes vizek algásodását okozta. 2004-ben a BASF laboratóriumában született meg a foszfát problémára a megoldás: a Trilon M nevű metil-glicin diecetsav. Az ökohatékonysági vizsgálatok azt mutatták, hogy a Trilon M a foszfátokhoz hasonló hatékonysággal akadályozza meg a vízkőképződést, és nincs káros hatással a természetes vizek ökológiai egyensúlyára. Az amino-karboxilátok csoportjába tartozó szerves komplexképző anyag, a Trilon M nyerte a BASF 2010-es innovációs díját, amelyet a társaság minden évben valamely kiemelkedő ötletért vagy kiemelkedő eredményért ítél oda.

A mai berendezéseknél a vízfogyasztás is jelentősen eltér az elődökétől, hiszen napjainkban különös figyelmet fordítanak a gyártók az energiatakarékosságra, legyen szó akár a villany-, akár a vízszámlánkról. „A modern mosogatógépek egy mosási ciklus során mindössze 10 liter vizet és kevesebb, mint 1kWh energiát fogyasztanak el” – mondja Prof. Dr. Rainer Stamminger, a Bonni Egyetem Háztartási-technológiai Intézetének kutatója. A bonni intézet nemrégiben Európa szinte minden országára kiterjedően felmérést készített a mosogatási szokásokról. „Kézi mosogatással, bármennyire is igyekszünk, nem lehet olyan alacsony vízfogyasztást elérni, mint egy mosogatógéppel. Használatuk által ráadásul körülbelül egy órányi időt takarítunk meg naponta – ez pedig éves szinten majdnem 50 napnak felel meg!” – tette hozzá Stamminger. Így könnyen kiszámolhatjuk, az ünnepek alatt mennyi időt spórol nekünk a mosogatógép, amellett, hogy a nagyanyáink féltett porcelánját is megőrzi az utókor számára!

Mosogatás Kisokos

A tökéletes eredmény érdekében a mai modern mosogatótabletták rengeteg összetevőt tartalmaznak, amelyek egymással összehangolva fejtik ki hatásukat.

A felületaktív anyagok (tenzidek), például a Plurafac megköti a zsíros szennyeződést, és vizet vonz magához - ezáltal a zsírt vízben oldódóvá teszi. Mivel a felületaktív anyagok a víz felületi feszültségét is csökkentik, elősegítik a víz lepergését is az edényekről.

Az amiláz és proteáz természetes emésztőenzimek. Az amiláz lebontja a keményítő láncmolekuláját - ezáltal eltávolítja a lisztalapú ételek maradékait az edényekről. A proteáz ugyanezt teszi a fehérjékkel – és segít eltávolítani például a húsmaradékokat vagy a beszáradt tojássárgáját az edényekről.

A fehérítőszerek, például hidrogén-peroxid, segítenek a kávé, tea vagy más anyagok által okozott elszíneződések eltávolításában.

A mosogatószerek és mosószerek ún. komplexképző anyagokat is tartalmaznak, amelyek feladata az elmosott edényeken vízkőlerakódás megakadályozása.

A BASF által gyártott Trilon M hatékonyan képes a vízkőképződésért felelős kalcium és magnézium ionokat megkötni, ezt a többi összetevővel – többek közt a Sokalan®- márkanevű polikarboxiláttal, citráttal, szilikáttal, karbonáttal és foszfonáttal – együtt éri el. Ezek az anyagok biztosítják egyebek mellett a megfelelő pH értéket, és a sók és szennyeződések eloszlatását. Azaz lehetővé teszik, hogy a ténylegesen vízben nem oldható anyagokat öblítés útján el lehessen távolítani.

Forrás: Greenfo.hu
Zöldsarok 2010. december 29., szerda 21:29
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Mosogatási kisokos

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés