Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Zöldsarok » Vízpazarlás kidobott élelmiszerekkel

Vízpazarlás kidobott élelmiszerekkel

Egy brit tanulmány szerint csak a szigetországban több millió tonna élelem végzi felhasználatlanul a kukába, mert nem tudták eladni. Kétszer annyi víz veszik el a kidobott ételekkel, mint amennyit a mosakodásnál és az ivásnál elpazarolunk.
Zöldsarok 2011. március 31., csütörtök 10:20
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Hasonló cikkek

Pohos mandarinok, rothadó padlizsánok, szétmálló saláták, amelyek már senkinek sem kellenek. A legtöbben úgy vannak vele, hogy az eladatlan termékeken csak az eladó veszít és itt már le is zárták az ügyet, pedig sajnos ez ennél sokkal bonyolultabb kérdés. A szemétbe kerülő importált növényi alapanyagok megtermeléséhez, az állatok felneveléséhez bizony édesvíz kell, amely egyfajta rejtett költségként kellene, hogy jelentkezzen az eladásoknál, mivel a vízkészlet pazarlása már most nagy problémákat okoz a harmadik világban. Ez egyelőre mégsem így van.

Kutatások szerint átlagosan a kétszer annyi víz veszik el a kidobott ételekkel, mint amennyit a mosakodásnál és az ivásnál elpazarolunk. Még nagyobb probléma az, hogy az élelmiszerek egyre nagyobb százaléka érkezik olyan országokból, ahol a víznek már most egyre nagyobb az értéke, mivel fogyóban van. Ez a pazarlás pedig, ha rejtetten is, de szörnyű helyzetet teremthet a világ édesvízegyensúlyában. Csak az Egyesült Királyságban a felhasznált vizek több mint 5 százalékát teszi ki azoknak a növényeknek és állatoknak a megtermelése, amelyek aztán jobb sors híján az asztal helyett a kukában végzik.

A WWF egy brit kormányzati programmal, a Wrap-pel együtt számolta ki, hogy a kidobott és fel nem használt élelmek megtermelése évente egy családnál átlagosan 6,2 köbméternyi felesleges vízpocsékolást jelent. Ez Nagy Britannia éves vízhasználatának 6 százalékát adja ki, pedig ebbe a teljes vízmennyiségbe beletartozik a mezőgazdaság és az ipar által felhasznált víz is.

Az elpazarolt vízmennyiség negyede a kidobott élelmiszerek előállításához kell, amelyek nem is az európai országban jelentkeznek, hanem a világ más tájain. Zöld szervezetek már korábban is kampányoltak azért, hogy sokkal nagyobb figyelmet és így pénzeket kellene fordítani a távoli vízkészlete rejtett használatáért, amelyek igencsak megterhelik az élelmiszert, ruhákat vagy akár autókat exportáló külföldi országokat. Nem is csoda, hiszen egyre több ország szenved vízhiánytól, vagy például a talaj sómennyiségének növekedésétől, amely a jövőben még jobban megnehezíti például a helyiek gabonatermesztését.

A kidobott élelmiszereknek egy másik szemszögből nézve komoly környezeti hatása is van, mivel megtermelésüknél, szállításuknál, eladásuknál rengeteg káros gáz szabadul fel, amely a számítások szerint Nagy Britannia káros gáz kibocsátásának a 3 százaléka. Ez hét millió autó évenkénti szennyezésével egyenlő.
A kormányzati program célja, hogy egyre több emberhez jusson el az az üzenet, hogy a pazarlás nem vezet jóra és az élelmiszerek kidobásának komoly környezeti hatása lesz a világra. A cél, hogy az emberek minél beosztóbban és tudatosabban éljenek.

Forrás: Greenfo.hu
Zöldsarok 2011. március 31., csütörtök 10:20
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
június
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Vízpazarlás kidobott élelmiszerekkel

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés