Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Itt vagyok: Főoldal » Összes cikkünk
Összes cikkünk
Tizenkét év a világ?
Világszerte nagy megdöbbenést váltott ki az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület október 8-án kiadott új tanulmánya, amely szerint a globális felmelegedés már a 2030–2052 közötti időszakban elérheti a 1,5 Celsius-fokot, az iparosodás elő i korszakhoz viszonyítva. A jelentés azt is világossá teszi: ebből 1 °C már megvalósult az elmúlt száz évben, bő egy évtized múlva ehhez még fél fok adódhat hozzá. Mindez azt jelenti, hogy Földünk átlaghőmérséklete lassan, de biztosan növekszik, és mindez ma már bizonyíthatóan az emberi tevékenység következménye.
24. óra január 08.
„Zeng a vészharang”
A számok azt mutatják, hogy az elmúlt kétszáz évben – amióta mérik a hőmérsékletet – durván egy fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet a Földön. A társadalom több okból is rendkívül sérülékeny, nem csak az éghajlatváltozás miatt. Számos kedvezőtlen folyamat zajlik napjainkban a Földön – vezette be előadását Hetesi Zsolt kutató.
24. óra január 08.
Reménycsillag a jövő horizontján
Egy ősi prófécia a „Hajnalcsillag” jelképét alkalmazva szólt a Messiás, az isteni Szabadító jöveteléről: „Csillag származik Jákobból, királyi pálca támad Izráelből.” (4Móz 24,17) Sokan ismerik a karácsonyi történetet a napkeleti bölcsekről. Jézus születése idején szokatlan fényjelenséget pillantottak meg az égbolton mezopotámiai hazájukban. Kapcsolatba hozták ezt a mintegy 1500 évvel korábbról származó jövendöléssel. Ez késztette őket arra, hogy megtegyék a hosszú utat Jeruzsálembe, és ott így kérdezősködjenek a Messiás felől: „Hol van a zsidók királya, aki megszületett, mert láttuk az Ő csillagát napkeleten, és azért jöttünk, hogy tisztességet tegyünk neki.” (Mt 2,2) A Biblia utolsó lapján újra találkozunk ezzel az ősi jelképpel: „Én, Jézus, küldtem az én angyalomat, hogy ezekről bizonyságot tegyen nektek a gyülekezetekben. Én vagyok Dávid gyökere és sarja, a fényes Hajnalcsillag.” (Jel 22,16) Ugyanitt olvassuk nem sokkal később: „Ezt mondja az, aki ezekről bizonyságot tesz: Bizony hamar eljövök!” (Jel 22,20) Természetesen itt már nem a karácsonyi adventre, Jézus kétezer évvel ezelőtti születésére vonatkozik az ígéret, hanem a Megváltó újbóli eljövetelére, az emberi történelem drámai végkifejlete idején. Jézus második adventjét monumentális, kozmikus eseményként mutatják be a bibliai kijelentések.
Létkérdések január 07.
A hála tesz boldoggá, vagy a boldogság hálássá?
Vágyaink között valószínűleg az első helyet foglalja el a boldogság utáni vágy, a szenvedés elkerülése, a békés és élvezetekkel teli élet. Ha őszintén megkérdeznénk, mi is a boldogság, bizonyára nem találnánk két embert, aki ugyanazt válaszolná, sokan pedig egyáltalán nem is tudnának felelni e kérdésre. A boldogság olyan ideális állapot, amelyre bár vágyunk, mégsem tudjuk meghatározni, hisz magában foglalja életünk minden területét,és ezzel emberi teljességünket. De mi is a boldogság? Mi erről a pszichiáter véleménye, aki terápiás kezelései során nagy hangsúlyt helyez erre a kérdésre.
Létkérdések január 07.
A szeretet iskolája (2. rész)
Pál apostol „a szeretet himnuszában” két egyszerű meghatározását adja a szeretetnek, amelyek talán hétköznapiságuk miatt könnyen megvalósíthatónak tűnnek: hosszútűrő és jóságos. A hosszútűrést, a türelmet általában nem a legmagasabb rendű jellemtulajdonságok közé soroljuk, inkább a gyengeségek között tartjuk számon. Mégis alapvető fontosságú a szeretet kiteljesedéséhez.
A Biblia rejtélyei január 07.
Kísértenek-e az elhunytak?
Mert „a Lélek az, ami megelevenít”. Test és lélek egyaránt szükségesek ahhoz, hogy egy élő lélek jöjjön létre… Sajnos nem kérdés,hogy ilyen jelenségek történnek-e, de az igen, hogy honnan valók. Tényleg a körülöttünk bolyongó elhunytak kapcsolatkeresései lennének ezek?
Egy önsorsrontó attitűd: az önvád
Sok olyan lelki magatartás létezik, amelyek negatívan befolyásolják az életünk minőségét. Félelem, kisebbrendűségi érzés, szégyenérzet… Az önvád ezek közül is kitűnik a maga nyers kegyetlenségével. Az önvád nem ismer kegyelmet, soha nem hoz felmentő végzést. Valójában egy önmagunk felett kimondott ítéletről van szó, amely végül, mintegy önbeteljesítő jóslat, megvalósul.
Bébimentés a „Cerny-családdal”
Mindig is vágytam arra, hogy valami nemes dolgot vigyek végbe még e földi életem során, így hát kapóra jött a meghívás. „Nincs kedved egy napunkat végigkísérni?” – kérdezte a koraszülöttmentést végző Peter Cerny Alapítvány egyik orvosa, Oláhné dr. Szilágyi Mónika. – Elvetélt magzatokat megmenteni, tíz-tizenöt centis kis lényeket életben tartani mesterségesen? A teremtés vegykonyhájába bepillantani? Hogyne szeretném… – No, nem egészen erről van szó – felelte Mónika. – Mi koraszülött, de életképes babákat mentünk, vagy a szülés közben sérülteket látjuk el, és juttatjuk őket a megfelelő kórházakba… Majd meglátod. Hozzál magaddal hálózsákot is, no és ebédet, vacsorát…
Hétköznapi hősök január 07.
Szülők versenyben
Magyarországon jelenleg megválaszthatja a szülő, hogy a gyermek születése után nem sokkal visszamegy-e dolgozni, vagy a gyermekével otthon marad, annak hároméves koráig. Tudható, hogy a gyermeknek az utóbbi a legjobb, de egyfelől szorítanak az anyagiak, a munkahely esetleges elvesztése, másrészről lelkifurdalást érez a szülő, ha bölcsődébe kényszerül a kisgyermek. Ön mit tanácsol ebben a meghasonlott helyzetben? ■ Az, hogy maradjunk a gyerek mellett 2,5–3 éves koráig, reális időhatár. Tényleg jó, de csak abban az esetben, ha ez mindenkinek jó. És ezt lenne a fontos felismerni, hogy nekem szülőként mi a jó, és merni azt tenni. Ha héthónapos a gyerek, és azt érzem, eddig bírtam, nem megy tovább, muszáj visszamennem dolgozni,akkor vissza kell menni a munkába. Mert az egész családnak az lesz a jó. Ha otthon akarok vele maradni, akár tovább is – és nem baj, majd élünk addig kevesebb pénzből, de úgy a jó –, akkor azt kell tenni...
Egymásra hangolva január 07.
Szolgálóból hűséges barát
Mindig fontos szerepet töltöttek be a kutyák az életemben. Akármelyik kutyámmal mentem főiskolára, egyetemre vagy munkahelyre, a vakvezető kutya jelenléte mindig segített a kezdeti nehézségek leküzdésében. Sok barátság létrejöttét a kutyának köszönhetem, hihetetlenül sokat segít a kapcsolatteremtésben. Egy fehér botnak nem fogják azt mondani:„milyen okos!” vagy „mennyire figyel rád!” Ez a kutya esetében automatikusan megtörténik. Vakvezető kutyával élni bizonyos szempontból könnyebb, másfelől nehezebb. Rengeteg kellemes és kellemetlen helyzetbe kerül az ember, amit kutya nélkül elkerülhetne. Figyelembe kell venni, hogy ő is egy érző lény, akinek hangulatai, és hiszem, hogy a maga szintjén önálló gondolatai vannak.
Hátrányok dacára január 07.
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„Amikor nem tudták megtenni az igazságot hatalomnak, az emberek megtették a hatalmat igazságnak.”
B.Pascal
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés