Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
február
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Itt vagyok: Főoldal » Összes cikkünk
Összes cikkünk
Beszélgetés életről, halálról – testről és lélekről
„Hangosan vagy lelke mélyén, meggyőződése szerint, avagy annak ellenében mégis mindenki halálosan kíváncsi rá [a halálra], mi lesz, miként lesz. Végül is rólam van szó, rólam, rólam…” – írja Nádas Péter Az utolsó mérföld (Jelenkor Kiadó, Pécs, 2007) című könyv bevezetőjében, melyben Bitó László és Polcz Alaine a haldoklás etikájáról és esztétikájáról folytatnak eszmecserét. E könyv alcímét – „Beszélgetés életről, halálról – testről és lélekről” – kölcsönöztük cikkünkhöz is. Bitó László fiziológus, kutatóorvos az Egyesült Államokból települt haza. „Nevéhez fűződik a zöld hályog új kezelési módjának felfedezése, ami már több millió ember látását védte meg. Íróként eddig már számos könyve jelent meg” – olvashatjuk a könyv fülszövegében. Polcz Alaine író, pszichológus, tanatológus. Tanatológiai, pszichológiai munkái kézikönyveknek számítanak. A magyar hospice-mozgalom megalapítója. 2007-ben, 85 éves korában érte a halál. Hogyan lehet megbékélve, méltóságteljesen távozni az élők sorából?
Létkérdések február 25.
„Ej, ráérünk arra még?”
„Ábrándozás az élet megrontója, /Mely, kancsalul, festett egekbe néz” – Vörösmarty Mihály „A merengőhöz” c. versében akár így is fogalmazhatott volna: Halogatás az élet megrontója… Ábrándozás és halogatás közel állnak egymáshoz. Ugyanis amikor halogatunk, akkor általában ábrándozással töltjük az időnket. Például azzal, hogy milyen szép tisztaság lesz a szobánkban. Ez önmagában jó, csak nem biztos, hogy épp akkor kellene nekikezdeni a takarításnak, amikor már csak két nap van hátra egy vizsgáig vagy bármilyen egyéb feladatunk határidejéig.
Miben vagy tehetséges?
Milyen pályát válasszon gyermekünk? Vajon mihez van kiemelkedő tehetsége, mi áll hozzá a legközelebb? Megtud-e majd élni belőle? Boldoggá tenné-e az a pálya hosszú távon? Amit javasolnánk neki, az vajon nem-e a mi beteljesületlen álmunk csupán, tényleg neki való? Életünkben legalább annyiszor vívódunk e kérdések körül, ahány gyermekünk született, vagy ahány pályaválasztás előtt álló fiatal van a rokonságban, a baráti körben. Bakk Zalán Levente munkapálya-tanácsadó cikksorozatában ehhez kíván segítséget nyújtani azoknak a fiataloknak, szülőknek, akik személyesen vagy közvetett módon érintettek a pályaválasztásban, sőt, a már állásban lévő olvasók is letesztelhetik, vajon a személyiségünknek megfelelő munkaterületen dolgoznak-e jelenleg? Cikksorozatunkat a személyiségvonások bemutatásával kezdjük meg.
Tiéd a pálya február 19.
A különféle házasságtípusok
működőképes, jó házasság elengedhetetlen eleme a jó beszélgetés. A legtöbb házasság a kommunikáció elakadásától válik egyre kényelmetlenebbé,s észre sem vesszük, milyen apróságokon múlik a hajszálrepedések megjelenése. Sokszor jelentéktelennek vagy igazságosnak tűnő kifejezések fagyasztják be a légkört és teszik egymás iránt bezárulkozóvá, megközelíthetetlenné a párokat.
Egymásra hangolva február 19.
Az eredményes tanulás a beszédértésnél kezdődik
Egyre több a beszédhibás kisgyerek. Ha nem foglalkozik velük időben szakember, iskoláskorukra írás- és olvasási nehézségekkel fognak küzdeni, és később ők lesznek majd azok az iskolakerülő tízen évesek, akik számára csak kudarcot jelent a tanulás, sőt még szakmájuk is alig lesz. Számuk jelenleg a 15 évesek körében 30%, és ez az arány rohamosan nő – nyilatkozta lapunknak Tóth Erika logopédus, a Védelmező Szt. Katalin Fogazati és Beszédklinika Nonprofit Kft. oktatási vezetője.
Egymásra hangolva február 19.
Mit tesz most JÉZUS?
Jézus kereszthalála, feltámadása és ezt követő mennybemenetele olyan bibliai kijelentések, amelyekről szinte mindenki hallott már. Azonban még a hívő keresztények között is csak kevesen vannak, akik ismerik a Biblia válaszát erre az egyszerű kérdésre: Mit tesz most Jézus? Pedig, ha csupán mákszemnyi esélyt is adunk annak, hogy a bibliai megváltás igaz, akkor ez életbevágó kérdéssé lép elő. Olyanná, amely által egyaránt feltárul Jézus személye, megváltói művének lényege és a kereszténység – azaz Jézus követésének – alapja és summája.
A Biblia rejtélyei február 19.
Miért félünk megöregedni?
Sokunk számára, akik a modern nyugati világban élünk, az öregedés fájdalom és szorongás forrása. Félünk megöregedni. Az általunk ismert idős emberek túlnyomó többsége szenilis, törékeny és boldogtalan – éppen ezért, ahelyett, hogy vidáman néznénk szembe az öregedéssel, rettegünk minden egyes születésnaptól. Ahelyett, hogy idős éveinket az érettség koraként, a gyümölcsök betakarításának időszakaként látnánk, attól félünk, hogy egészségünk megromlása oly mértékben megmérgezi majd a napjainkat, hogy a hosszú élet inkább lesz átok, mint áldás.
Létkérdések február 19.
Örök reformáció (3. rész)
A Cajetannal való augsburgi vita után Luthert halálos csend vette körül – vészt jósló csend. barátai sürgetésére végül 1519. október 20-án este egy rejtett kapun át barátcsuhában, sarkantyú, lovagló csizma nélkül elhagyta Augsburgot. Október 31-én, a tételek kiszögezésének évfordulóján ért vissza Wittenbergbe. Luther munkához fogott,folytatni kívánta professzori és igehirdetési tevékenységét. A körülmények azonban mást diktáltak.
Reformáció 500. 2017. október 02.
Édes vigaszaink: A csokoládé
A csokoládét és a kakaót elsősorban az aromája, az íze, élénkítő és hangulatjavító hatása miatt kedvelik sokan, leküzdve a nyomában kialakuló allergiákat és az elhízást. Ha szomorúság ér, máris nyúlunk a vigaszt ígérő csokoládészeletért, ami annyira hozzátartozik a mindennapokhoz, hogy csak elhízás esetén döbbenünk rá, milyen függőséget okozott. Előfordul, hogy pszichiáter szakemberek is javasolják a fogyasztását szerotonintartalma miatt, még mielőtt a csokoládé pozitív és negatív hatásait egyaránt mérlegre tennék. Írásunkban a Trash-házaspár most is a tőlük megszokott alapossággal tár reális mérleget az olvasók elé.
Testi-lelki egészségünk 2017. október 01.
Rend a lelke mindennek
A munkából fáradtan hazaeső férj viszolyogva néz szét otthonán: „Már megint nem csináltál itthon semmit?” – veti oda csapzott feleségének, aki egyik karjával éppen a rántást kavarja,a másikkal a gőgicsélő gyereket ringatja. A férj beköszönő mondatával máris előcsalja a dzsinnt a palackból, s rögvest elindul az ide-oda vagdalkozások megfékezhetetlen áradata. Majd ajtócsapódás,irány az éjszaka… Azok, akiknek a házassága túlélte a gyereknevelésnek ezt a korántsem egyszerű időszakát, talán mosolyogva emlékeznek vissza...
Egymásra hangolva 2017. október 01.
A szeretet himnusza címmel megjelent 2016-os falinaptárunk, melyet a szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu e-mail címen lehet megrendelni
1500 Ft/db + postaköltség (1000 Ft) áron.
Napi egy gondolat
„Akkora ereje van a becsületességnek, hogy még az ellenségeinkben is szeretjük.”
Cicero
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2018 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés