Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
április
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Itt vagyok: Főoldal » Összes cikkünk
Összes cikkünk
Megbetegített és megbetegítő állatok
A nagyüzemi gazdaságok növekedésének globális hatása különösen érzékelhető az élelmiszerek által hordozott betegségek terjedése kapcsán. India és Kína baromfi ipari termelése az 1980- as évek óta 5–13 százalékkal növekszik évente. Ha ezek az országok is elkezdenének ugyanolyan mennyiségben baromfit fogyasztani, mint az amerikaiak (évente fejenként 27-28 szárnyast), az megegyezne az egész világ mostani szárnyas fogyasztásával. Ha a világ követné Amerika példáját – és attól tarthatunk, hogy ma már követi is –, évente több mint 165 milliárd csirkét fogyasztana el, és akkor a világ népességének növekedésével nem is számolnánk. És mi lesz utána? Kétszázmilliárd? Ötszáz…? És mindezt a nagyüzemi gazdaságok hogyan képesek „megtermelni”? Ezeknek a kérdéseknek járt utána a húsipar kulisszái mögé pillantva Jonathan Safran Foer, aki ismereteit az Állatok a tányéromon című, 2012-ben magyarul is megjelent könyvében összegezte. Elgondolkodtunk-e már „két finom falat” közben, hogy e szinte mindennap fogyasztott „termékek” hogyan is kerülnek a tányérunkra, s mi mindent fogyasztunk el velük? A könyv elsősorban az amerikai nagyüzemi húsiparról szól, de meglehet, nemcsak ott alkalmaznak hasonló bánásmódot az állattenyésztés során.
24. óra április 09.
„Roncs és ragyogás” - Ady száz éve
A címet egy külföldre szakadt magyar költőtől kölcsönzöm, aki nem Ady, hanem egy másik 20. századi önsorsrontó költőnk nekrológja írása közben találta ki. A Balassitól Pilinszkyig tartó sornak azonban kétségkívül Ady a legnagyobb tehetsége és vesztesége. Ronccsá tette magát, alig több mint 41 év leforgása alatt. Méghozzá ötszörös erővel, debreceni, nagyváradi éveitől fogva Párizson át Budapestig... …Édes népem, szól a sípszó, Sohse lesz jól, sohse látlak. Szól a sípszó: átkozott nép, Ne hagyja az Úr veretlen, Uralkodást magán nem tűr S szabadságra érdemetlen…
Kultúra április 09.
„Némán szenvedő” Isten?
Annak ellenére, hogy gyakran hallunk hivatkozást keresztény gyökereinkre, sokaknak okozhat fejtörést egy egy bibliai történet vagy Jézussal kapcsolatos esemény megértése. A tudomány által racionalizált világban élő ember gyakran utalja a hit, illetve a hiszékenység világába a számára megmagyarázhatatlan, de némi utánjárással mégis könnyen megérthető vallási történéseket, bibliai fogalmakat. Így van ez Jézus Krisztus halálával, s nem kevésbé feltámadásával is.
A Biblia rejtélyei április 09.
Mitől fagyhat be egy házasság?
Akárcsak a természet világának, kapcsolatainknak is egyfajta érzelmi ökológiája van. Ha elsavasodik vagy túl lúgossá válik a talaj, nem terem meg benne az, ami egy jó házasság sava- borsát, zamatát adja – mindaz, amiért annak idején olyan jó volt a párnak egybekelnie. S hogy mitől válik savassá vagy szennyezetté kapcsolataink „táptalaja”? A kérdés megválaszolásához John Gottman népszerű és kiváló pszichiáter, párkapcsolati szakértő felismeréseit hívjuk segítségül. Ha megismerjük a kapcsolatok leggyakoribb buktatóit, figyelmünk homlokterében tartva jó esélyünk van rá, hogy el is kerülhetjük ezeket.
Egymásra hangolva április 09.
Behálózó világháló
Tudományos bizonyítást nyert, hogy rendszeresen ismételt szokásaink megváltoztatják az agyunkat: az információk keresésére, tárolására és megosztására használt digitális technológiák ténylegesen átszervezik agyunk idegpályáit?
Létkérdések április 09.
Ne menj el a jelen mellett...
Pár héttel ezelőtt, szokásomhoz híven, kutyasétáltatásra indultam. Körülbelül háromszáz méter után azon kaptam magam, hogy rohanok. Megálltam. Még szinte el sem indultam, de lélekben már otthon voltam, a teendőim között. Eltöprengtem, vajon mennyi mindenben járunk el hasonlóképpen? Az életünkben túl sok dolgot végzünk puszta kötelességből, öröm nélkül! Sok mindenen csak túl akarunk lenni, ezért semmit nem tudunk élvezni, végül törvényszerűen belefáradunk. A hőn áhított békesség és megelégedettség pedig csak valami távoli délibábként remeg a horizonton.
Vissza a természetbe április 09.
A szeretet iskolája (3. rész)
Vajon Pál apostol miért éppen az irigységgel kezdi azoknak a tulajdonságoknak a felsorolását, amelyek homlokegyenest ellenkeznek az igazi szeretettel, sőt amelyek „megölik” azt? Miért ez a legveszedelmesebb,legalattomosabb kártevője a szeretetnek, amelyről a következő igevers is így szól: „A búsulásban kegyetlenség van, és a haragban áradás: de ki állhat meg az irigység előtt ?” (Péld 27,4)
Bibliai rejtélyek április 09.
Tizenkét év a világ?
Világszerte nagy megdöbbenést váltott ki az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület október 8-án kiadott új tanulmánya, amely szerint a globális felmelegedés már a 2030–2052 közötti időszakban elérheti a 1,5 Celsius-fokot, az iparosodás elő i korszakhoz viszonyítva. A jelentés azt is világossá teszi: ebből 1 °C már megvalósult az elmúlt száz évben, bő egy évtized múlva ehhez még fél fok adódhat hozzá. Mindez azt jelenti, hogy Földünk átlaghőmérséklete lassan, de biztosan növekszik, és mindez ma már bizonyíthatóan az emberi tevékenység következménye.
24. óra január 08.
„Zeng a vészharang”
A számok azt mutatják, hogy az elmúlt kétszáz évben – amióta mérik a hőmérsékletet – durván egy fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet a Földön. A társadalom több okból is rendkívül sérülékeny, nem csak az éghajlatváltozás miatt. Számos kedvezőtlen folyamat zajlik napjainkban a Földön – vezette be előadását Hetesi Zsolt kutató.
24. óra január 08.
Reménycsillag a jövő horizontján
Egy ősi prófécia a „Hajnalcsillag” jelképét alkalmazva szólt a Messiás, az isteni Szabadító jöveteléről: „Csillag származik Jákobból, királyi pálca támad Izráelből.” (4Móz 24,17) Sokan ismerik a karácsonyi történetet a napkeleti bölcsekről. Jézus születése idején szokatlan fényjelenséget pillantottak meg az égbolton mezopotámiai hazájukban. Kapcsolatba hozták ezt a mintegy 1500 évvel korábbról származó jövendöléssel. Ez késztette őket arra, hogy megtegyék a hosszú utat Jeruzsálembe, és ott így kérdezősködjenek a Messiás felől: „Hol van a zsidók királya, aki megszületett, mert láttuk az Ő csillagát napkeleten, és azért jöttünk, hogy tisztességet tegyünk neki.” (Mt 2,2) A Biblia utolsó lapján újra találkozunk ezzel az ősi jelképpel: „Én, Jézus, küldtem az én angyalomat, hogy ezekről bizonyságot tegyen nektek a gyülekezetekben. Én vagyok Dávid gyökere és sarja, a fényes Hajnalcsillag.” (Jel 22,16) Ugyanitt olvassuk nem sokkal később: „Ezt mondja az, aki ezekről bizonyságot tesz: Bizony hamar eljövök!” (Jel 22,20) Természetesen itt már nem a karácsonyi adventre, Jézus kétezer évvel ezelőtti születésére vonatkozik az ígéret, hanem a Megváltó újbóli eljövetelére, az emberi történelem drámai végkifejlete idején. Jézus második adventjét monumentális, kozmikus eseményként mutatják be a bibliai kijelentések.
Létkérdések január 07.
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„Jobban meg kell értenünk az emberi természetet, mert az egyetlen valóban létező veszélyek egyike az ember maga”
Jung
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés