Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Itt vagyok: Főoldal » Összes cikkünk
Összes cikkünk
Hogyan hatnak az immunterápiák?
Amíg a kemoterápiával és a célzott onkológiai gyógyszerekkel a ráksejtek közvetlen elpusztítása a cél, az immunterápiák más stratégiát alkalmaznak: az immunrendszert próbálják hatékonyabb rákellenes védekezésre bírni. Amint az a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szimpóziumán is kiderült, a módszer nem univerzális lehetőség, közel sem éri meg mindenkinél alkalmazni. Meg kell találni, mely betegeknek származhat előnyük az immunterápiákból. Minél többet tudnak ugyanis a kutatók az immunrendszer működéséről, az annál bonyolultabbnak tűnik. Egyre inkább fény derül arra is, hogy a ráksejtek túlélési stratégiája változatos: minél előrehaladottabb a betegség, annál többféle genetikai hibával rendelkező ráksejt van benne. Kutatják a hatást előre jelezni képes biomarkereket, valamint a kombinációs kezeléseket is, amelyek révén többeknek segíthetne az immunterápia.
Testi-lelki egészségünk 2019. december 29.
A táplálkozás hatása testi-lelki folyamatainkra
Ahogy a világunk egy organikus egységet képez, úgy a testünket alkotó szerveink is szoros kapcsolatban működnek és egymással elválaszthatatlan egységet alkotnak. Összetett, egymásra utalt és hangolt életjelenségek sokasága zajlik bennünk nap mint nap. Hihetetlen, de gyakran a legapróbbnak látszó életmódunkat érintő döntéseink is nagy jelentőséggel bírnak, hiszen lehetnek életet támogatók vagy akár végzetes kimenetelűek is.
Testi-lelki egészségünk 2019. december 29.
„Fehérek közt egy európai”
Egy-egy közéleti szereplő, művész vagy tudós elvesztésének hírén általában pár perc elteltével túllépek, ám az idei év októberében elhunyt Vekerdy Tamás halálhíre személyes gyászként érintett. Valahogy úgy képzeltem, mindig itt lesz, ameddig csak szükségünk lesz rá, hiszen a nagy elmék halhatatlanok… Két nagyobb gyermekünk már szárnyait bontogatja, az ő nevelésükhöz számos személyes tanácsot kaptunk tőle közvetve, de a harmadiknál csak most „izzik be” a kamaszkor. Ki fog erősíteni bennünket – például, hogy „a szülő legyen a kamasz gyerekével nagyvonalú, és szelektív hallású” –, és vajon ki fog vigasztalni ezután – „ami jó modort és melegséget átadtál a gyermekednek régen, nem vész el. A kamaszkor elmúltával újra visszatér” –, és sorolhatnám még bőséggel bátorító mondatait.
Egymásra hangolva 2019. december 29.
A gyávaság anatómiája
A gyávaságban az a legfélelmetesebb, hogy észrevehetetlen. Mint egy búvópatak van jelen az életünkben. Néha felszínre tör, hogy aztán gyorsan visszabukjon a felszín alá, mielőtt még felismerhetnénk. A felszínen álcázza magát. Nagyon gyakran a félelem vagy a halogatás köntösébe bújik. De megtaláljuk a megfeleléskényszer, a lustaság vagy a szenvedélybetegségek mögött is. Mi meg a tüneteket kezelgetjük, már ha egyáltalán szánunk erre időt, és nem értjük, hogy miért toporgunk még mindig egy helyben. Nem találjuk, hogy hol akadtunk el. A gyávaságnál, kedves Olvasók! A gyávaságnál…
Visszakapott szabadság 2019. december 29.
Händel Messiása
Georg Friedrich Händel (1685–1759) a barokk kor kiemelkedő muzsikusa:kiváló zeneszerző, orgona- és csembalóművész. Személyisége a korabeli leírások alapján rendíthetetlennek és gyakran konokul elszántnak tűnhet, akit senki és semmi nem tarthat vissza attól, amit egyszer a fejébe vesz. Mégis volt egy pont az életében, amikor feladta a küzdelmet, és visszavonulót fújt önmagának. Legyőzöttnek látszott, olyannak, akit külső körülményei térdre kényszerítettek. Ám nála is bekövetkezett az, ami nagy emberek esetében hasonló esetekben gyakran megfigyelhető:amikor abszolút vesztésre állnak, akkor vannak legközelebb pályájuk csúcsához. Olyan magaslatra jutnak, amit Händel esetében nem kisebb alkotás fémjelez, mint „Messiás” című oratóriuma. Idáig azonban hosszú út vezetett.
Kultúra 2019. december 29.
A szeretet soha el nem fogy
A természetes emberi szeretet tárgyának szépségétől, jóságától függ. Azokat választjuk barátunknak, akik kedvesek hozzánk, tetszenek nekünk. Abba leszünk szerelmesek, aki kiegyensúlyozott , értelmes és vonzó. Elfordulunk a csúnyától, a középszerűtől, a tudatlantól, a bántó tulajdonságokkal rendelkező személyektől. Az „agapét” viszont nem a tárgyában rejlő szépség vagy jóság kelti életre. Ezt a fajta, úgynevezett „agapé” szeretetet nevezi a Biblia az isteni szeretetnek. Pál apostol mindvégig ezt a szót használja „A szeretet himnuszában”. De mit is takar ez a fogalom?
Létkérdések 2019. december 29.
A teremtett dolgok tisztelete – a Teremtő helyett?*
Pál apostol korában, az ókori sokistenhívő vallásosságban istenként tisztelték a természeti erőket, a természet jelenségeit. Az apostol fent idézett megállapítása azonban nemcsak az ő korára érvényes, hanem ez a jellegzetes emberi magatartás mind a mai napig. A teremtett dolgokat csodálja, értékeli az ember, de az egy szinttel feljebb lévő Teremtő, aki mindezt megalkotta, már csak ködös bizonytalanság, vagy pedig még létezése is kérdéses. Addig még csak eljut az ember, hogy elismeri: a természet világa – értsük most ezen az egész Univerzumot – mérhetetlenül hatalmas, bámulatra méltó valóság, megismerni sem tudjuk maradéktalanul. Ott azonban már megáll, elakad, hogy a természet fölött álló Teremtőt felismerje, sőt tisztelje. Miért van ez így?
Létkérdések 2019. december 29.
Interjú a 100 éves Bálint gazdával
Lombos erdők, kertes házak közötti szűk utcácskákban kacskaringózunk a XVI. kerületben, mire megérkezünk a szépen gondozott kertes családi házhoz, az ország „Bálint gazdájához”. Az elmúlt hetek zsúfolt médiaszereplései ellenére is korát meghazudtoló „gyermeki” mosollyal fogad Gyuri bácsi az árnyékos teraszon, ahol felesége mindjárt hellyel, hűsítővel, süteménnyel kínál bennünket. A beszélgetést ösztönösen is az alkalomhoz illő „szokványos” kérdéssel indítom: „Személyes tapasztalata alapján mi lehet a száz év titka – ma is egészségben, derűsen –, miközben nem mondhatnánk, hogy a magyar történelem elmúlt száz éve ideális körülményeket biztosított volna ehhez? Genetika? Nevelés? Munkaszeretet? Vagy egyfajta gondolkodásmód?"
Interjú 2019. szeptember 27.
Költözzünk vidékre!
Az ember igazi élettere a természet. Vágyakozunk a nap melengető sugaraira, a friss zöldségekre, gyümölcsökre, ki a szabadba, a jó levegőre, vidékre. Egyesek megelégszenek a vidék varázsával egy hosszú hétvége erejéig, egy nyaralásnyi időszakra, mások életforma szerint vágyakoznak rá. Sokaknak örökre a vágyak szintjén marad a vidéki élet, s csak kevesek tudják elhatározni magukat erre a döntő életformaváltásra.
Létkérdések 2019. szeptember 27.
Már azt sem tudom, fiú vagyok-e, vagy lány?
Különös kifáradás, rengeteg tennivaló esetén szokás a címben szereplő kérdéssel felsóhajtani. Anynyira túlterheltek vagyunk, hogy az önmagunkkal kapcsolatos legalapvetőbb információ sem jut eszünkbe – fokozza a túlzásba átcsapó szállóige. Manapság azonban teljes a bizonytalanság: a szemmel is jól látható elsődleges nemi jelleg nem szolgáltat a szülőnek kellő bizonyosságot – tudniillik fiú vagy lány-e a gyermeke –, így a gyermekre marad, hogy majd a maga idejében ő döntse el, melyik nemhez kíván tartozni.
Létkérdések 2019. szeptember 25.
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„Minden nagyság kicsiség is, mert van még nagyobb, vagy ha nincs, lehet.”
Weöres Sándor
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés