Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
január
01-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Itt vagyok: Főoldal » Összes cikkünk
Összes cikkünk
Van-e emberi megoldás a klímaválságra? (I.)
„Már csak egy Isten menthet meg bennünket. Egyetlen lehetőségünk az marad, hogy a gondolkodás terén készenlétbe helyezzük magunkat Isten megjelenésére… nyitottságunkat [Sich-Off enhalten] Isten érkezésére…” – nyilatkozta a Der Spiegelnek 1966-ban a 20. század egyik legismertebb német filozófusa, Martin Heidegger. Annak ellenére, hogy a filozófus nem volt vallásos, hivatásos gondolkodóként közel fél évszázaddal ezelőtt már jó érzékkel tapintott rá a posztmodern emberi társadalom zsákutcájára, és az abból való kimenekedés utolsó reménysugarára.
24. óra június 22.
Táplálkozási szokásaink hatása az ÖKOSZISZTÉMÁRA
Amikor egy nemzet életszínvonala megnő, általában a húsfogyasztás mértéke is növekszik. A húsevés mindig is a gazdagság, a jólét mértékegységének számított. Egyre több fejlődő ország számára válik lehetségessé, hogy megengedje magának a húsevést, ezért a hústermelés az egész világon megháromszorozódott negyven év alatt, hogy kielégíthesse ezt az igényt. „De vajon földünk képes-e fenntartani egy húson alapuló étrendet a világ lakosai számára, ha ilyen gyorsan növekszik a húst fogyasztók száma? A globálisan gondolkodó ember megérti, hogy ha húst eszik, az egész emberiséget fosztja meg a legfontosabb táplálék-erőforrásoktól.”
Ökológia június 11.
A házasság "alkotmánya" (I.)
A boldog házasság hét "törvénye" „Kár, hogy nem hallottam erről tíz (húsz, harminc, negyven) évvel ezelőtt! Elkerülhettem volna néhány válást, illetve boldogabb házasságban élhetnék…” – panaszkodtak sokan azok közül, akiknek csak elmondhattam, továbbadhattam a Biblia első lapjain olvasható, Isten által adott „házassági alapító okiratot”. Mert a legtöbben együtt szeretnének megöregedni, egy egész életet boldogan, szeretetben, békességben leélni párjukkal. De minek alapján is kötünk házasságot?
Egymásra hangolva június 10.
A Gondviselés mindig vigyázott rám!
De miért? Számtalan esetben és megszámlálhatatlan helyzetben tesszük fel ezt az egyszerűnek tűnő kérdést az életünk során. Dühösen kiáltjuk, vagy kétségbeesetten suttogjuk, ha bajban vagyunk, és csak nagyon ritkán kérdezzük, ha jól megy sorunk. Vajon miért? Feszegetjük a miérteket, ha nem találunk magyarázatot a velünk történtekre, igazságtalanságot kell átélnünk, vagy becsapva érezzük magunkat. Gyakran csak később kapjuk meg a választ, amikor végiggondoljuk addigi életünk történéseit. Ez alól én sem vagyok kivétel. Én is rendszeresen fel szoktam tenni a kétségbeesett kérdést, amikor elkeseredem: „De miért?”
Különös sorsok június 09.
A szavak hatalma:
Sokkal nagyobb hatalma van szavainknak, mint gondolnánk. Nem túlzás azt állítani, hogy ölhetünk és életet is adhatunk velük. Bölcs Salamon kb. háromezer évvel ezelőtt már megfogalmazta ezt, s e gondolat mit sem veszített igazságtartalmából azóta: „Mind a halál, mind az élet a nyelv hatalmában van.” (Péld 18,21/a) De min múlik, hogyan használjuk? Mitől válik egyesek nyelve halálos fegyverré, míg mások beszéde gyógyírré?
A szeretet iskolája (4. rész)
„A szeretet nem gerjed haragra” A szeretet himnuszának következő kijelentése törvényszerű és logikus folytatása az előzőnek. Ugyanis, ha az ember következetesen megtanulta, hogy mindig a másik javát, boldogságát tekintse elsődleges szempontnak, akkor ezzel azt is tudatosítania kell, hogy „ember haragja Isten igazságát nem munkálja” (Jak 1,20). Mindennapi tapasztalataink is azt bizonyítják, hogy a harag nemcsak rossz tanácsadó, hanem egyenesen rombolja az igazi szeretetet...
A Biblia rejtélyei június 09.
A szeretet iskolája (4. rész)
„A szeretet nem keresi a maga hasznát” Lehetséges-e minden önérdek, haszonlesés nélkül, a magunk hasznáról lemondva gyakorolni a szeretetet? Még abban a szeretetben is, amit őszinte szeretetként gyakorlunk egymás iránt, legtöbbször alig észrevehetően ugyan, de mégis ott lappang saját hasznunk keresése is. A természetes emberi szív önző logikája, hogy szeretetünket is csak amolyan befektetésnek tekintjük, amelytől magunk is hasznot várunk...
A Biblia rejtélyei június 09.
Rembrandt – 350
Még alig múlt el születése 400. évfordulója, melyből igazi európai kulturális esemény lett 2006-ban, máris itt az újabb Rembrandt-évforduló: halálának 350. éve. Rembrandttal azonban állandóan számvetést kell tartanunk, mégpedig többszörös értelemben is. Festőnek, gondolkodónak egyaránt jelentékeny, és olyan látásmóddal gazdagította a festészetet, mely előtte nem létezett, és utána is ritka kevés művész tudta az általa megnyitott utat követni. Ilyen volt talán Goya, Delacroix, vagy éppen Munkácsy, akit jobb időkben „a magyar Rembrandt”-nak szoktak nevezni.
Kultúra június 09.
Megbetegített és megbetegítő állatok
A nagyüzemi gazdaságok növekedésének globális hatása különösen érzékelhető az élelmiszerek által hordozott betegségek terjedése kapcsán. India és Kína baromfi ipari termelése az 1980- as évek óta 5–13 százalékkal növekszik évente. Ha ezek az országok is elkezdenének ugyanolyan mennyiségben baromfit fogyasztani, mint az amerikaiak (évente fejenként 27-28 szárnyast), az megegyezne az egész világ mostani szárnyas fogyasztásával. Ha a világ követné Amerika példáját – és attól tarthatunk, hogy ma már követi is –, évente több mint 165 milliárd csirkét fogyasztana el, és akkor a világ népességének növekedésével nem is számolnánk. És mi lesz utána? Kétszázmilliárd? Ötszáz…? És mindezt a nagyüzemi gazdaságok hogyan képesek „megtermelni”? Ezeknek a kérdéseknek járt utána a húsipar kulisszái mögé pillantva Jonathan Safran Foer, aki ismereteit az Állatok a tányéromon című, 2012-ben magyarul is megjelent könyvében összegezte. Elgondolkodtunk-e már „két finom falat” közben, hogy e szinte mindennap fogyasztott „termékek” hogyan is kerülnek a tányérunkra, s mi mindent fogyasztunk el velük? A könyv elsősorban az amerikai nagyüzemi húsiparról szól, de meglehet, nemcsak ott alkalmaznak hasonló bánásmódot az állattenyésztés során.
24. óra április 09.
„Roncs és ragyogás” - Ady száz éve
A címet egy külföldre szakadt magyar költőtől kölcsönzöm, aki nem Ady, hanem egy másik 20. századi önsorsrontó költőnk nekrológja írása közben találta ki. A Balassitól Pilinszkyig tartó sornak azonban kétségkívül Ady a legnagyobb tehetsége és vesztesége. Ronccsá tette magát, alig több mint 41 év leforgása alatt. Méghozzá ötszörös erővel, debreceni, nagyváradi éveitől fogva Párizson át Budapestig... …Édes népem, szól a sípszó, Sohse lesz jól, sohse látlak. Szól a sípszó: átkozott nép, Ne hagyja az Úr veretlen, Uralkodást magán nem tűr S szabadságra érdemetlen…
Kultúra április 09.
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„A helytelenül értelmezett igazságok több kárt okozhatnak, mint az indokolt tévedések.”
Thomas Henry Huxley
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés