Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Itt vagyok: Főoldal » Egymásra hangolva
Egymásra hangolva
„Fehérek közt egy európai”
Egy-egy közéleti szereplő, művész vagy tudós elvesztésének hírén általában pár perc elteltével túllépek, ám az idei év októberében elhunyt Vekerdy Tamás halálhíre személyes gyászként érintett. Valahogy úgy képzeltem, mindig itt lesz, ameddig csak szükségünk lesz rá, hiszen a nagy elmék halhatatlanok… Két nagyobb gyermekünk már szárnyait bontogatja, az ő nevelésükhöz számos személyes tanácsot kaptunk tőle közvetve, de a harmadiknál csak most „izzik be” a kamaszkor. Ki fog erősíteni bennünket – például, hogy „a szülő legyen a kamasz gyerekével nagyvonalú, és szelektív hallású” –, és vajon ki fog vigasztalni ezután – „ami jó modort és melegséget átadtál a gyermekednek régen, nem vész el. A kamaszkor elmúltával újra visszatér” –, és sorolhatnám még bőséggel bátorító mondatait.
Egymásra hangolva 2019. december 29.
A házasság alkotmánya (II.)
Előző írásunkban a boldog házasság hét alapkövéből néggyel már megismerkedhettünk: I. Nem jó az embernek egyedül lenni; II. Isten szerzi a házasságot; III. a jó házastárs segítőtárs is; IV. az Istentől szerzett házasságban a házastársak összeillenek. Mi az, ami most egészen más, mondhatni szokatlan lépésnek tűnhet az eddigiekhez képest? Miután megtalálhattuk az „igazit” – életünk párját –, be kell lássuk, ennek érdekében eddig jószerével csak a „házasság szerzője”, Isten cselekedett. Nekünk legfeljebb az Ő vezetését, akaratát és cselekvését kellett felismerni és elfogadni. Aki viszont ezt megtette, annak életében most jött el a bátor cselekvés, a döntés ideje. És nem is akármilyen döntésé…
Egymásra hangolva 2019. szeptember 25.
A házasság "alkotmánya" (I.)
A boldog házasság hét "törvénye" „Kár, hogy nem hallottam erről tíz (húsz, harminc, negyven) évvel ezelőtt! Elkerülhettem volna néhány válást, illetve boldogabb házasságban élhetnék…” – panaszkodtak sokan azok közül, akiknek csak elmondhattam, továbbadhattam a Biblia első lapjain olvasható, Isten által adott „házassági alapító okiratot”. Mert a legtöbben együtt szeretnének megöregedni, egy egész életet boldogan, szeretetben, békességben leélni párjukkal. De minek alapján is kötünk házasságot?
Egymásra hangolva 2019. június 10.
Mitől fagyhat be egy házasság?
Akárcsak a természet világának, kapcsolatainknak is egyfajta érzelmi ökológiája van. Ha elsavasodik vagy túl lúgossá válik a talaj, nem terem meg benne az, ami egy jó házasság sava- borsát, zamatát adja – mindaz, amiért annak idején olyan jó volt a párnak egybekelnie. S hogy mitől válik savassá vagy szennyezetté kapcsolataink „táptalaja”? A kérdés megválaszolásához John Gottman népszerű és kiváló pszichiáter, párkapcsolati szakértő felismeréseit hívjuk segítségül. Ha megismerjük a kapcsolatok leggyakoribb buktatóit, figyelmünk homlokterében tartva jó esélyünk van rá, hogy el is kerülhetjük ezeket.
Egymásra hangolva 2019. április 09.
Szülők versenyben
Magyarországon jelenleg megválaszthatja a szülő, hogy a gyermek születése után nem sokkal visszamegy-e dolgozni, vagy a gyermekével otthon marad, annak hároméves koráig. Tudható, hogy a gyermeknek az utóbbi a legjobb, de egyfelől szorítanak az anyagiak, a munkahely esetleges elvesztése, másrészről lelkifurdalást érez a szülő, ha bölcsődébe kényszerül a kisgyermek. Ön mit tanácsol ebben a meghasonlott helyzetben? ■ Az, hogy maradjunk a gyerek mellett 2,5–3 éves koráig, reális időhatár. Tényleg jó, de csak abban az esetben, ha ez mindenkinek jó. És ezt lenne a fontos felismerni, hogy nekem szülőként mi a jó, és merni azt tenni. Ha héthónapos a gyerek, és azt érzem, eddig bírtam, nem megy tovább, muszáj visszamennem dolgozni,akkor vissza kell menni a munkába. Mert az egész családnak az lesz a jó. Ha otthon akarok vele maradni, akár tovább is – és nem baj, majd élünk addig kevesebb pénzből, de úgy a jó –, akkor azt kell tenni...
Egymásra hangolva 2019. január 07.
„Akit az én lelkem szeret”
Salamon király és az egyszerű pásztorlány, Sulamit között szövődő szerelmi kapcsolat „énekei” ma kevesek előtt ismert bibliai könyv. Indirekt módon, a maga költői eszközeivel számos tanítást rejt magában. Tanulnunk kellene a szerelemről? – kérdezhetnénk, hiszen a szerelem vonzalma és annak kifejezése az egyik legelemibb ösztönünk. Valóban. Azonban önzésünk miatt ösztöneink is eltorzultak. A szerelem magatartását ma legtöbben filmekből tanulják, ami sokszor köszönő viszonyban sincs a tiszta, hamisítatlan, nem pusztán az ösztönökre, érzelmekre épülő szerelemmel. Mit tanulhatunk a közel háromezer éves szerelmi énekéből?
Egymásra hangolva 2018. május 17.
A különféle házasságtípusok
működőképes, jó házasság elengedhetetlen eleme a jó beszélgetés. A legtöbb házasság a kommunikáció elakadásától válik egyre kényelmetlenebbé,s észre sem vesszük, milyen apróságokon múlik a hajszálrepedések megjelenése. Sokszor jelentéktelennek vagy igazságosnak tűnő kifejezések fagyasztják be a légkört és teszik egymás iránt bezárulkozóvá, megközelíthetetlenné a párokat.
Egymásra hangolva 2018. február 19.
Az eredményes tanulás a beszédértésnél kezdődik
Egyre több a beszédhibás kisgyerek. Ha nem foglalkozik velük időben szakember, iskoláskorukra írás- és olvasási nehézségekkel fognak küzdeni, és később ők lesznek majd azok az iskolakerülő tízen évesek, akik számára csak kudarcot jelent a tanulás, sőt még szakmájuk is alig lesz. Számuk jelenleg a 15 évesek körében 30%, és ez az arány rohamosan nő – nyilatkozta lapunknak Tóth Erika logopédus, a Védelmező Szt. Katalin Fogazati és Beszédklinika Nonprofit Kft. oktatási vezetője.
Egymásra hangolva 2018. február 19.
Rend a lelke mindennek
A munkából fáradtan hazaeső férj viszolyogva néz szét otthonán: „Már megint nem csináltál itthon semmit?” – veti oda csapzott feleségének, aki egyik karjával éppen a rántást kavarja,a másikkal a gőgicsélő gyereket ringatja. A férj beköszönő mondatával máris előcsalja a dzsinnt a palackból, s rögvest elindul az ide-oda vagdalkozások megfékezhetetlen áradata. Majd ajtócsapódás,irány az éjszaka… Azok, akiknek a házassága túlélte a gyereknevelésnek ezt a korántsem egyszerű időszakát, talán mosolyogva emlékeznek vissza...
Egymásra hangolva 2017. október 01.
Szemét be - szemét ki! A videojátékok hatása a kisgyermekekre
Az Egyesült Állomokban az ezredfordulón már a háztartások több mint felében volt videojáték- rendszer, és ezen otthonok egyharmadában volt hat év alatti gyermek. Magyarországon napjainkat jellemzik hasonló statisztikák.Nem ritka látvány, ahogy a különböző korú gyerekek hozzáragadnak a botkormányhoz és sárkányokat pusztítanak, versenyeznek, ellenségeket üldöznek. Azoknak a szülőknek, akik próbálnak odafigyelni arra, mit játszik a gyermekük,ez valóságos rémálom, hisz e játékok terjedése alig kontrollálható. Az idősebb gyerekek ugyanis megosztják kisebb testvéreikkel, az iskolában lemásolják egymásnak azokat a játékokat, amiket a szüleik sohasem vennének meg nekik. De a szülői megérzésen túl, hogy mindez nem jó… …mi a baj a videojátékokkal?
Egymásra hangolva 2017. október 01.
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„Minden nagyság kicsiség is, mert van még nagyobb, vagy ha nincs, lehet.”
Weöres Sándor
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés