Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
február
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Itt vagyok: Főoldal » Kultúra
Kultúra
KI NEKEM ARANY JÁNOS?
Kétszáz éve született. Amikor az idő ilyen pecsétet üt, más szóval ilyen harangot kondít, illik megállnunk, magunkban is mélyebben elgondolkoznunk – így másokhoz is nagyobb eséllyel szólhatunk. Azokhoz legfőképpen, akik ugyanezt a kérdést teszik fel: Ki nekem Arany János? Ki nekünk Arany János? Tehetsége szerint legalább tíz csodagyermek rejtőzött benne. (Ma a legnagyobb figyelem a tehetségnek jár – kezdjük ezzel.) Ez a tíz tehetség: költő, író, műfordító, esztéta, kritikus, irodalomtörténész, három lapnak is szerkesztője, tanító, tanár, jegyző, a Magyar Tudományos Akadémia titkára, majd főtitkára, a Kisfaludy Társaság igazgatója. S mivel Goethe szerint a tehetség nagyobb része szorgalom:azt is tegyük hozzá, hogy 14 éves korától kenyérkereső, 7-8 nyelvet elsajátító, egész életében a munka robotosa.
Kultúra 2017. április 11.
A FEGYVERTELEN KATONA „FEGYVERE”
Aki ismeri Mel Gibson munkásságát, cseppet sem lepődött meg azon, hogy az Oscardíjas rendező éppen Desmond T. Doss – a csoda fogalmát tökéletesen kiaknázó – történetét vette munkalapra, tekintve, hogy a fegyvertelen hős élete mozivászonért kiált, és egy olyan rendezőért, aki igazán bele tudja vinni a nézőt a háború poklába. Gibson már 1995-ben „A rettenthetetlen” című történelmi háborús filmjével bizonyította, hogy a brutalitás és a háború az ő asztala. Majd’ tíz évvel később Jézus kereszthalálát vitte vászonra, két évvel később pedig letűnt közép-amerikai civilizációk csatározásaiba utaztatott minket – mindkettőt páratlan vérözönbe csomagolva. Így hát nem véletlen, hogy Doss közlegény véres históriáját éppen Mel Gibson mutatja be nekünk.
Kultúra 2017. április 11.
Emberi requiem
1865-ben a mindössze harminckét éves Johannes Brahms levelet küldött Schumann özvegyének, Clarának, felvázolva egy készülő alkotás tervét. „Egyfajta német requiem” – így nevezte a művet, melynek komponálására az élethossziglan gyászolt Schumann, illetve édesanyja halála ihlette.
Kultúra 2016. május 22.
Gondolatok a Saul fia című filmről
Hosszú hónapok után – tartalmas kikapcsolódásra vágyva – mozijeggyel leptem meg feleségemet. Sok méltatást olvastunk a Saul fiáról, és az Oscar-díj elnyerését követően hosszú sorok kígyóztak a pénztáraknál is. Egy világsikerű magyar film kihagyhatatlan alkalom!
Kultúra 2016. május 22.
Elveszett és megtalált
A tudós zeneszerző alkotásainak közel fele elveszhetett halála után, noha a jelenleg közel ezerkétszáz tételből álló életmű sem mondható jelentéktelennek. Az utóbbi másfél évszázadban alig telt el nagyobb idő új Bach-kézirat felfedezése nélkül, a keresés pedig egyáltalán nem tét nélküli.
Kultúra 2016. február 24.
Harcos ateisták – vagy mégsem egészen?
„Mindig meg leszek győződve arról, hogy az óra az órás létezését, a világegyetem pedig az Isten létezését bizonyítja” – jelentette ki Voltaire, a nagy francia író és gondolkodó, akit pedig többek között hírhedt Isten- és egyházellenességéről ismerhetünk. Mi késztethette őt és sok hasonló gondolkodású kortársát mégis az ilyen tartalmú kijelentésekre?
Kultúra 2015. október 06.
Orgona, Afrika, Nobel-díj
„Minden napot kegyelemnek tartottam, amit életek megmentésével tölthettem, és az eljövendő békekorszakért dolgozhattam akkor, amikor mások kényszerűségből egy mást gyilkolták” – írta Albert Schweitzer, a 20. század nagy humanistája. Német névvel született, franciául írt, világpolgárként halt meg. Három diplomával Afrikába utazott, kórházat alapított, figyelmeztetett a nukleáris hadviselés veszélyeire, később nyílt levelet írt Kennedynek és Hruscsovnak. Nobel békedíjat kapott. Filozófus, orvos és orgonaművész volt – ötven éve hunyt el.
Kultúra 2015. október 06.
A keresztény könnyűzenéről őszintén
Mottó: „Az egyházzene tükröt tart elénk. A kérdés az, hogy bele merünk-e nézni.” (Karasszon Dezső)
Kultúra 2013. december 23.
A világ fotós szemmel - Dankó Ferenc
Elég későn, 25 éves korom körül kezdtem el a fényképezést. Akkor már a mobiltelefonokon is használható fényképfunkció volt. Eleinte még csak maga a rögzítés motivált, de a fotós oldalakat nézegetve, s néhány visszajelzést követően elkezdtem beleásni magam a témába.
Kultúra 2013. augusztus 08.
Ember embernek „tigrise” - Gondolatok a Pi élete című filmről
Kíváncsian léptem be a mozi ajtaján, miután kiosztották a 3D-s szemüveget, és útba igazítottak, melyik teremben láthatom az azonos című regényből készült Pi élete című filmet. Az alkotás azóta megnyerte a legjobb rendező, a legjobb operatőr, a legjobb filmzene és a legjobb vizuális effektusok Oscar-díját is. A film mégis megosztotta a nézőket.
Kultúra 2013. június 06.
A szeretet himnusza címmel megjelent 2016-os falinaptárunk, melyet a szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu e-mail címen lehet megrendelni
1500 Ft/db + postaköltség (1000 Ft) áron.
Napi egy gondolat
„Akkora ereje van a becsületességnek, hogy még az ellenségeinkben is szeretjük.”
Cicero
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2018 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés