Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Itt vagyok: Főoldal » Kultúra
Kultúra
Händel Messiása
Georg Friedrich Händel (1685–1759) a barokk kor kiemelkedő muzsikusa:kiváló zeneszerző, orgona- és csembalóművész. Személyisége a korabeli leírások alapján rendíthetetlennek és gyakran konokul elszántnak tűnhet, akit senki és semmi nem tarthat vissza attól, amit egyszer a fejébe vesz. Mégis volt egy pont az életében, amikor feladta a küzdelmet, és visszavonulót fújt önmagának. Legyőzöttnek látszott, olyannak, akit külső körülményei térdre kényszerítettek. Ám nála is bekövetkezett az, ami nagy emberek esetében hasonló esetekben gyakran megfigyelhető:amikor abszolút vesztésre állnak, akkor vannak legközelebb pályájuk csúcsához. Olyan magaslatra jutnak, amit Händel esetében nem kisebb alkotás fémjelez, mint „Messiás” című oratóriuma. Idáig azonban hosszú út vezetett.
Kultúra 2019. december 29.
Rembrandt – 350
Még alig múlt el születése 400. évfordulója, melyből igazi európai kulturális esemény lett 2006-ban, máris itt az újabb Rembrandt-évforduló: halálának 350. éve. Rembrandttal azonban állandóan számvetést kell tartanunk, mégpedig többszörös értelemben is. Festőnek, gondolkodónak egyaránt jelentékeny, és olyan látásmóddal gazdagította a festészetet, mely előtte nem létezett, és utána is ritka kevés művész tudta az általa megnyitott utat követni. Ilyen volt talán Goya, Delacroix, vagy éppen Munkácsy, akit jobb időkben „a magyar Rembrandt”-nak szoktak nevezni.
Kultúra 2019. június 09.
„Roncs és ragyogás” - Ady száz éve
A címet egy külföldre szakadt magyar költőtől kölcsönzöm, aki nem Ady, hanem egy másik 20. századi önsorsrontó költőnk nekrológja írása közben találta ki. A Balassitól Pilinszkyig tartó sornak azonban kétségkívül Ady a legnagyobb tehetsége és vesztesége. Ronccsá tette magát, alig több mint 41 év leforgása alatt. Méghozzá ötszörös erővel, debreceni, nagyváradi éveitől fogva Párizson át Budapestig... …Édes népem, szól a sípszó, Sohse lesz jól, sohse látlak. Szól a sípszó: átkozott nép, Ne hagyja az Úr veretlen, Uralkodást magán nem tűr S szabadságra érdemetlen…
Kultúra 2019. április 09.
Mire jó a költészet?
A magyar költészet napja, amely Magyarországon József Attila, és újabban társítva Márai Sándor születésnapja, minden évben arra késztet bennünket, hogy újragondoljuk a költészet létét, mibenlétét, jelenlétét. Tettük ezt az idei alkalommal is, nem holmi felesleges dolgokról beszélve, hanem három alapvető kérdést körüljárva, választ keresve arra, hogy tulajdonképpen mi is a költészet, honnan tör fel és mi nevezhető igazán költészetnek.
Kultúra 2018. május 17.
KI NEKEM ARANY JÁNOS?
Kétszáz éve született. Amikor az idő ilyen pecsétet üt, más szóval ilyen harangot kondít, illik megállnunk, magunkban is mélyebben elgondolkoznunk – így másokhoz is nagyobb eséllyel szólhatunk. Azokhoz legfőképpen, akik ugyanezt a kérdést teszik fel: Ki nekem Arany János? Ki nekünk Arany János? Tehetsége szerint legalább tíz csodagyermek rejtőzött benne. (Ma a legnagyobb figyelem a tehetségnek jár – kezdjük ezzel.) Ez a tíz tehetség: költő, író, műfordító, esztéta, kritikus, irodalomtörténész, három lapnak is szerkesztője, tanító, tanár, jegyző, a Magyar Tudományos Akadémia titkára, majd főtitkára, a Kisfaludy Társaság igazgatója. S mivel Goethe szerint a tehetség nagyobb része szorgalom:azt is tegyük hozzá, hogy 14 éves korától kenyérkereső, 7-8 nyelvet elsajátító, egész életében a munka robotosa.
Kultúra 2017. április 11.
A FEGYVERTELEN KATONA „FEGYVERE”
Aki ismeri Mel Gibson munkásságát, cseppet sem lepődött meg azon, hogy az Oscardíjas rendező éppen Desmond T. Doss – a csoda fogalmát tökéletesen kiaknázó – történetét vette munkalapra, tekintve, hogy a fegyvertelen hős élete mozivászonért kiált, és egy olyan rendezőért, aki igazán bele tudja vinni a nézőt a háború poklába. Gibson már 1995-ben „A rettenthetetlen” című történelmi háborús filmjével bizonyította, hogy a brutalitás és a háború az ő asztala. Majd’ tíz évvel később Jézus kereszthalálát vitte vászonra, két évvel később pedig letűnt közép-amerikai civilizációk csatározásaiba utaztatott minket – mindkettőt páratlan vérözönbe csomagolva. Így hát nem véletlen, hogy Doss közlegény véres históriáját éppen Mel Gibson mutatja be nekünk.
Kultúra 2017. április 11.
Emberi requiem
1865-ben a mindössze harminckét éves Johannes Brahms levelet küldött Schumann özvegyének, Clarának, felvázolva egy készülő alkotás tervét. „Egyfajta német requiem” – így nevezte a művet, melynek komponálására az élethossziglan gyászolt Schumann, illetve édesanyja halála ihlette.
Kultúra 2016. május 22.
Gondolatok a Saul fia című filmről
Hosszú hónapok után – tartalmas kikapcsolódásra vágyva – mozijeggyel leptem meg feleségemet. Sok méltatást olvastunk a Saul fiáról, és az Oscar-díj elnyerését követően hosszú sorok kígyóztak a pénztáraknál is. Egy világsikerű magyar film kihagyhatatlan alkalom!
Kultúra 2016. május 22.
Elveszett és megtalált
A tudós zeneszerző alkotásainak közel fele elveszhetett halála után, noha a jelenleg közel ezerkétszáz tételből álló életmű sem mondható jelentéktelennek. Az utóbbi másfél évszázadban alig telt el nagyobb idő új Bach-kézirat felfedezése nélkül, a keresés pedig egyáltalán nem tét nélküli.
Kultúra 2016. február 24.
Harcos ateisták – vagy mégsem egészen?
„Mindig meg leszek győződve arról, hogy az óra az órás létezését, a világegyetem pedig az Isten létezését bizonyítja” – jelentette ki Voltaire, a nagy francia író és gondolkodó, akit pedig többek között hírhedt Isten- és egyházellenességéről ismerhetünk. Mi késztethette őt és sok hasonló gondolkodású kortársát mégis az ilyen tartalmú kijelentésekre?
Kultúra 2015. október 06.
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„Minden nagyság kicsiség is, mert van még nagyobb, vagy ha nincs, lehet.”
Weöres Sándor
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés