Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
szeptember
18-én.
A tartalomból:
Újra eljöhet a "háborúk kora"?
Emberi létünk alapja: az önbecsülés
A szeretet iskolája
Orvoslátogatóból a szeméttelep "plébánosa"
Baranyi Ferenccel
Testközelben a halállal
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Itt vagyok: Főoldal » Kultúra
Kultúra
Mire jó a költészet?
A magyar költészet napja, amely Magyarországon József Attila, és újabban társítva Márai Sándor születésnapja, minden évben arra késztet bennünket, hogy újragondoljuk a költészet létét, mibenlétét, jelenlétét. Tettük ezt az idei alkalommal is, nem holmi felesleges dolgokról beszélve, hanem három alapvető kérdést körüljárva, választ keresve arra, hogy tulajdonképpen mi is a költészet, honnan tör fel és mi nevezhető igazán költészetnek.
Kultúra május 17.
KI NEKEM ARANY JÁNOS?
Kétszáz éve született. Amikor az idő ilyen pecsétet üt, más szóval ilyen harangot kondít, illik megállnunk, magunkban is mélyebben elgondolkoznunk – így másokhoz is nagyobb eséllyel szólhatunk. Azokhoz legfőképpen, akik ugyanezt a kérdést teszik fel: Ki nekem Arany János? Ki nekünk Arany János? Tehetsége szerint legalább tíz csodagyermek rejtőzött benne. (Ma a legnagyobb figyelem a tehetségnek jár – kezdjük ezzel.) Ez a tíz tehetség: költő, író, műfordító, esztéta, kritikus, irodalomtörténész, három lapnak is szerkesztője, tanító, tanár, jegyző, a Magyar Tudományos Akadémia titkára, majd főtitkára, a Kisfaludy Társaság igazgatója. S mivel Goethe szerint a tehetség nagyobb része szorgalom:azt is tegyük hozzá, hogy 14 éves korától kenyérkereső, 7-8 nyelvet elsajátító, egész életében a munka robotosa.
Kultúra 2017. április 11.
A FEGYVERTELEN KATONA „FEGYVERE”
Aki ismeri Mel Gibson munkásságát, cseppet sem lepődött meg azon, hogy az Oscardíjas rendező éppen Desmond T. Doss – a csoda fogalmát tökéletesen kiaknázó – történetét vette munkalapra, tekintve, hogy a fegyvertelen hős élete mozivászonért kiált, és egy olyan rendezőért, aki igazán bele tudja vinni a nézőt a háború poklába. Gibson már 1995-ben „A rettenthetetlen” című történelmi háborús filmjével bizonyította, hogy a brutalitás és a háború az ő asztala. Majd’ tíz évvel később Jézus kereszthalálát vitte vászonra, két évvel később pedig letűnt közép-amerikai civilizációk csatározásaiba utaztatott minket – mindkettőt páratlan vérözönbe csomagolva. Így hát nem véletlen, hogy Doss közlegény véres históriáját éppen Mel Gibson mutatja be nekünk.
Kultúra 2017. április 11.
Emberi requiem
1865-ben a mindössze harminckét éves Johannes Brahms levelet küldött Schumann özvegyének, Clarának, felvázolva egy készülő alkotás tervét. „Egyfajta német requiem” – így nevezte a művet, melynek komponálására az élethossziglan gyászolt Schumann, illetve édesanyja halála ihlette.
Kultúra 2016. május 22.
Gondolatok a Saul fia című filmről
Hosszú hónapok után – tartalmas kikapcsolódásra vágyva – mozijeggyel leptem meg feleségemet. Sok méltatást olvastunk a Saul fiáról, és az Oscar-díj elnyerését követően hosszú sorok kígyóztak a pénztáraknál is. Egy világsikerű magyar film kihagyhatatlan alkalom!
Kultúra 2016. május 22.
Elveszett és megtalált
A tudós zeneszerző alkotásainak közel fele elveszhetett halála után, noha a jelenleg közel ezerkétszáz tételből álló életmű sem mondható jelentéktelennek. Az utóbbi másfél évszázadban alig telt el nagyobb idő új Bach-kézirat felfedezése nélkül, a keresés pedig egyáltalán nem tét nélküli.
Kultúra 2016. február 24.
Harcos ateisták – vagy mégsem egészen?
„Mindig meg leszek győződve arról, hogy az óra az órás létezését, a világegyetem pedig az Isten létezését bizonyítja” – jelentette ki Voltaire, a nagy francia író és gondolkodó, akit pedig többek között hírhedt Isten- és egyházellenességéről ismerhetünk. Mi késztethette őt és sok hasonló gondolkodású kortársát mégis az ilyen tartalmú kijelentésekre?
Kultúra 2015. október 06.
Orgona, Afrika, Nobel-díj
„Minden napot kegyelemnek tartottam, amit életek megmentésével tölthettem, és az eljövendő békekorszakért dolgozhattam akkor, amikor mások kényszerűségből egy mást gyilkolták” – írta Albert Schweitzer, a 20. század nagy humanistája. Német névvel született, franciául írt, világpolgárként halt meg. Három diplomával Afrikába utazott, kórházat alapított, figyelmeztetett a nukleáris hadviselés veszélyeire, később nyílt levelet írt Kennedynek és Hruscsovnak. Nobel békedíjat kapott. Filozófus, orvos és orgonaművész volt – ötven éve hunyt el.
Kultúra 2015. október 06.
A keresztény könnyűzenéről őszintén
Mottó: „Az egyházzene tükröt tart elénk. A kérdés az, hogy bele merünk-e nézni.” (Karasszon Dezső)
Kultúra 2013. december 23.
A világ fotós szemmel - Dankó Ferenc
Elég későn, 25 éves korom körül kezdtem el a fényképezést. Akkor már a mobiltelefonokon is használható fényképfunkció volt. Eleinte még csak maga a rögzítés motivált, de a fotós oldalakat nézegetve, s néhány visszajelzést követően elkezdtem beleásni magam a témába.
Kultúra 2013. augusztus 08.
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„Az időkben semmi nagyság,
Az ember mind csak pénzes zsák
szólni hozzá hasztalan:
Szíve nincs, csak szíjja van”
Arany János
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2018 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés