Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Testi-lelki egészségünk
Kozmosz a testünkben?
Talán csak a szédítő számok hallatán állunk meg egy pillanatra az emberi testben rejlő egyik csoda, a valóságos mikrokozmoszt rejtő érrendszer előtt. Titokzatosságának oka nemcsak gigászi méretében keresendő, hanem az élet feltételeinek hordozásában is. Az ereinkben mozgásba lendülő vér jelenti egy új élet kezdetét, s pulzálásának megszűnte a végét. Ereink szállítják szédületes gyorsasággal és pontossággal minden egyes sejtünk számára a nélkülözhetetlen oxigént és tápanyagot, és pár másodperc múlva már össze is gyűjtik mindazt, ami elhasználódott, ami már nem jó. Az érrendszer teljes hossza elérheti akár a százezer kilométert is, ami az egyenlítő hosszúságának két és félszerese. Hogyan lehetséges ez? Gondoljunk bele: a vörösvértestek által szállított oxigénnek egészen a szöveteket felépítő sejtek szintjéig kell jutnia. A szívből kilépő, mintegy ujjnyi vastag ereknek szinte mikroszkopikus átmérőjűvé kell oszlódniuk ahhoz, hogy funkciójukat betölthessék. Ahhoz, hogy ilyen kicsi egységekhez el juthasson a vér, nagyon pici vérerekre, a kapilláris erekre van szükség.
Testi-lelki egészségünk 2018. május 17.
Édes vigaszaink: A csokoládé
A csokoládét és a kakaót elsősorban az aromája, az íze, élénkítő és hangulatjavító hatása miatt kedvelik sokan, leküzdve a nyomában kialakuló allergiákat és az elhízást. Ha szomorúság ér, máris nyúlunk a vigaszt ígérő csokoládészeletért, ami annyira hozzátartozik a mindennapokhoz, hogy csak elhízás esetén döbbenünk rá, milyen függőséget okozott. Előfordul, hogy pszichiáter szakemberek is javasolják a fogyasztását szerotonintartalma miatt, még mielőtt a csokoládé pozitív és negatív hatásait egyaránt mérlegre tennék. Írásunkban a Trash-házaspár most is a tőlük megszokott alapossággal tár reális mérleget az olvasók elé.
Testi-lelki egészségünk 2017. október 01.
Koffeinstop?
A köztudat szerint a kávé és más koffeintartalmú italok fogyasztása csupán szükséges rossz, ami több mindenben segít, mint árt. Valóban,érdemes egyáltalán dolgozni menni, ha még félálomban vagyunk? Már a gyerekeknek is „szükségük van” energiaitalra,hogy beindulhasson a napi pörgés… A rövid távú előnyök élvezete után azonban a koffein és más, élénkítő vegyületek hamar benyújtják a számlát! Hogy a stuccpolitika jobb-e számunkra, vagy inkább szembenézni a kendőzetlen, kereskedelmi érdekektől mentes információkkal a koffeinről, azt végül ki-ki maga döntse el.
Testi-lelki egészségünk 2017. június 15.
A gyógyító koplalás
A koplalás – ha lelki célja is van, böjtnek nevezzük – alkalmazása, mondhatni, egyidős az emberiséggel. Rég múlt időkből fennmaradt írások is dokumentálják mindkét módszer alkalmazását, hatékonyságát. Sokféle változata terjedt el, a rövid 1-2 napostól a hosszabb, 3-4 hétig is tartó kúrákig. Különféle gyümölcs- és zöldségleveket, gyógyteákat vagy csupán vizet használnak, esetleg még azt sem. Sajnos az ember feledékeny,és szükséges újra meg újra felfedeznie a korábban már jól bevált dolgokat is. Világszerte számos nagyobb és kisebb szanatórium létezik napjainkban is, ahol a prevencióban, gyógyításban jó eredménnyel alkalmazzák a koplalást. Hazánkban a hivatalos orvoslásban sajnos alig ismert és használt, de a lakosság körében is méltatlanul elfelejtett ez az egyszerű gyógymód, talán a gyomorrontás esetét kivéve.
Testi-lelki egészségünk 2017. április 11.
Szénsavködfürdővel az egészséges érrendszerért
Magyarországon 1935-ben tárták fel a Kapuvár közelében lévő mihályi–répcelaki széndioxidmezőt. Erre a természeti adottságra építve szerveződött a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet Belgyógyászati (Angiológiai) és Mozgásszervi Rehabilitációs Osztálya, ahol 1967 óta több tízezer sikeres érbeteg-rehabilitáció történt. Az érrendszeri megbetegedések gyakoribb okairól és a gyógykezelés lehetőségeiről, valamint a szénsavködfürdő-terápia sikereiről kérdeztük dr. Horváth István osztályvezető főorvost.
Testi-lelki egészségünk 2016. augusztus 30.
Civilizációs betegségeink - A cukorbetegség
A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) jelentősége egyrészt gyakoriságában, másrészt veszélyeiben rejlik. Jelenleg Magyarországon kb. egymillió cukorbeteg él, 90-95%-uk úgynevezett 2. típusú cukorbeteg. A civilizált országokban – így hazánkban is – az elmúlt húsz év alatt megháromszorozódott a számuk. A cukorbetegekre 8-10 évvel rövidebb átlagos élettartam jellemző. A Föld lakosságára vonatkoztatva minden 7. másodpercben meghal egy ember a cukorbetegség szövődményei miatt.
Testi-lelki egészségünk 2016. május 22.
Csalóka csalétek: A CSOKOLÁDÉ
Több neves szakember és külföldi szakmai lap is méltatja a „tömegcsokoládé” pozitívumait. A leírásokat tanulmányozva úgy tűnik, a táplálkozástudománnyal foglalkozók megváltoztatták korábbi véleményüket, és határozottan kiállnak a csokoládé egészségjavító tulajdonságai melle. A modern tudomány tehát „legalizálta” a csokoládéfogyasztást. Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek megrökönyödve olvassák a csokoládét népszerűsítő cikkeket.
Testi-lelki egészségünk 2016. február 24.
A TEJ élet, erő, meglepetés!
Korunkban a tehéntejet és az abból készült termékek széles palettáját egészségvédő tulajdonságú élelmiszerekként jegyzik világszerte. A köztudatban úgy élnek a tejtermékek, mint a gyermekkori csontfejlődés és az időskori csontvédelem legfőbb segítői. Ha azonban megvizsgáljuk a tejet és tejterméket fogyasztó országok népességének egészségi állapotát, majd ezt összevetjük a tejet alig vagy egyáltalán nem fogyasztó népcsoportokkal, megszületik bennünk a kérdés: mi is az igazság a tejjel kapcsolatban?
Testi-lelki egészségünk 2015. október 06.
A megkorbácsolt idegrendszer – Meddig működhet az „energiainfúzió”?
Gyakran halljuk s mondjuk: felgyorsult élettempó uralkodott el a világunkban. A fi atalok különösen kiveszik a részüket a „pörgésből”, ráadásul ők nem szükséges rossznak tartják az idővel való versenyfutást, hanem kimondottan keresik a kihívásokat, az izgalmas, sőt veszélyes élethelyzeteket. Tudatosan tovább emelik a sebességet, és élvezik adrenalinszintjük emelkedését, mintegy „vezénylik” életüket a stresszhormonok.
Testi-lelki egészségünk 2015. július 05.
A koleszterin kérdés
Mi az oka annak, hogy az egyik embernek a kiadós disznótorostól sem emelkedik meg jelentősen a vérkoleszterin-szintje, míg másoknak egy kis nassolás is az egekbe emeli ennek az értékét?
Testi-lelki egészségünk 2013. december 23.
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„Egyes emberek annyira zsugoriak, mintha örökké élnének, mások meg annyira tékozlók, mintha rögvest meghalnának.”
Arisztotelész
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés