Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Testi-lelki egészségünk
Hogyan hatnak az immunterápiák?
Amíg a kemoterápiával és a célzott onkológiai gyógyszerekkel a ráksejtek közvetlen elpusztítása a cél, az immunterápiák más stratégiát alkalmaznak: az immunrendszert próbálják hatékonyabb rákellenes védekezésre bírni. Amint az a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szimpóziumán is kiderült, a módszer nem univerzális lehetőség, közel sem éri meg mindenkinél alkalmazni. Meg kell találni, mely betegeknek származhat előnyük az immunterápiákból. Minél többet tudnak ugyanis a kutatók az immunrendszer működéséről, az annál bonyolultabbnak tűnik. Egyre inkább fény derül arra is, hogy a ráksejtek túlélési stratégiája változatos: minél előrehaladottabb a betegség, annál többféle genetikai hibával rendelkező ráksejt van benne. Kutatják a hatást előre jelezni képes biomarkereket, valamint a kombinációs kezeléseket is, amelyek révén többeknek segíthetne az immunterápia.
Testi-lelki egészségünk 2019. december 29.
A táplálkozás hatása testi-lelki folyamatainkra
Ahogy a világunk egy organikus egységet képez, úgy a testünket alkotó szerveink is szoros kapcsolatban működnek és egymással elválaszthatatlan egységet alkotnak. Összetett, egymásra utalt és hangolt életjelenségek sokasága zajlik bennünk nap mint nap. Hihetetlen, de gyakran a legapróbbnak látszó életmódunkat érintő döntéseink is nagy jelentőséggel bírnak, hiszen lehetnek életet támogatók vagy akár végzetes kimenetelűek is.
Testi-lelki egészségünk 2019. december 29.
Kozmosz a testünkben?
Talán csak a szédítő számok hallatán állunk meg egy pillanatra az emberi testben rejlő egyik csoda, a valóságos mikrokozmoszt rejtő érrendszer előtt. Titokzatosságának oka nemcsak gigászi méretében keresendő, hanem az élet feltételeinek hordozásában is. Az ereinkben mozgásba lendülő vér jelenti egy új élet kezdetét, s pulzálásának megszűnte a végét. Ereink szállítják szédületes gyorsasággal és pontossággal minden egyes sejtünk számára a nélkülözhetetlen oxigént és tápanyagot, és pár másodperc múlva már össze is gyűjtik mindazt, ami elhasználódott, ami már nem jó. Az érrendszer teljes hossza elérheti akár a százezer kilométert is, ami az egyenlítő hosszúságának két és félszerese. Hogyan lehetséges ez? Gondoljunk bele: a vörösvértestek által szállított oxigénnek egészen a szöveteket felépítő sejtek szintjéig kell jutnia. A szívből kilépő, mintegy ujjnyi vastag ereknek szinte mikroszkopikus átmérőjűvé kell oszlódniuk ahhoz, hogy funkciójukat betölthessék. Ahhoz, hogy ilyen kicsi egységekhez el juthasson a vér, nagyon pici vérerekre, a kapilláris erekre van szükség.
Testi-lelki egészségünk 2018. május 17.
Édes vigaszaink: A csokoládé
A csokoládét és a kakaót elsősorban az aromája, az íze, élénkítő és hangulatjavító hatása miatt kedvelik sokan, leküzdve a nyomában kialakuló allergiákat és az elhízást. Ha szomorúság ér, máris nyúlunk a vigaszt ígérő csokoládészeletért, ami annyira hozzátartozik a mindennapokhoz, hogy csak elhízás esetén döbbenünk rá, milyen függőséget okozott. Előfordul, hogy pszichiáter szakemberek is javasolják a fogyasztását szerotonintartalma miatt, még mielőtt a csokoládé pozitív és negatív hatásait egyaránt mérlegre tennék. Írásunkban a Trash-házaspár most is a tőlük megszokott alapossággal tár reális mérleget az olvasók elé.
Testi-lelki egészségünk 2017. október 01.
Koffeinstop?
A köztudat szerint a kávé és más koffeintartalmú italok fogyasztása csupán szükséges rossz, ami több mindenben segít, mint árt. Valóban,érdemes egyáltalán dolgozni menni, ha még félálomban vagyunk? Már a gyerekeknek is „szükségük van” energiaitalra,hogy beindulhasson a napi pörgés… A rövid távú előnyök élvezete után azonban a koffein és más, élénkítő vegyületek hamar benyújtják a számlát! Hogy a stuccpolitika jobb-e számunkra, vagy inkább szembenézni a kendőzetlen, kereskedelmi érdekektől mentes információkkal a koffeinről, azt végül ki-ki maga döntse el.
Testi-lelki egészségünk 2017. június 15.
A gyógyító koplalás
A koplalás – ha lelki célja is van, böjtnek nevezzük – alkalmazása, mondhatni, egyidős az emberiséggel. Rég múlt időkből fennmaradt írások is dokumentálják mindkét módszer alkalmazását, hatékonyságát. Sokféle változata terjedt el, a rövid 1-2 napostól a hosszabb, 3-4 hétig is tartó kúrákig. Különféle gyümölcs- és zöldségleveket, gyógyteákat vagy csupán vizet használnak, esetleg még azt sem. Sajnos az ember feledékeny,és szükséges újra meg újra felfedeznie a korábban már jól bevált dolgokat is. Világszerte számos nagyobb és kisebb szanatórium létezik napjainkban is, ahol a prevencióban, gyógyításban jó eredménnyel alkalmazzák a koplalást. Hazánkban a hivatalos orvoslásban sajnos alig ismert és használt, de a lakosság körében is méltatlanul elfelejtett ez az egyszerű gyógymód, talán a gyomorrontás esetét kivéve.
Testi-lelki egészségünk 2017. április 11.
Szénsavködfürdővel az egészséges érrendszerért
Magyarországon 1935-ben tárták fel a Kapuvár közelében lévő mihályi–répcelaki széndioxidmezőt. Erre a természeti adottságra építve szerveződött a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet Belgyógyászati (Angiológiai) és Mozgásszervi Rehabilitációs Osztálya, ahol 1967 óta több tízezer sikeres érbeteg-rehabilitáció történt. Az érrendszeri megbetegedések gyakoribb okairól és a gyógykezelés lehetőségeiről, valamint a szénsavködfürdő-terápia sikereiről kérdeztük dr. Horváth István osztályvezető főorvost.
Testi-lelki egészségünk 2016. augusztus 30.
Civilizációs betegségeink - A cukorbetegség
A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) jelentősége egyrészt gyakoriságában, másrészt veszélyeiben rejlik. Jelenleg Magyarországon kb. egymillió cukorbeteg él, 90-95%-uk úgynevezett 2. típusú cukorbeteg. A civilizált országokban – így hazánkban is – az elmúlt húsz év alatt megháromszorozódott a számuk. A cukorbetegekre 8-10 évvel rövidebb átlagos élettartam jellemző. A Föld lakosságára vonatkoztatva minden 7. másodpercben meghal egy ember a cukorbetegség szövődményei miatt.
Testi-lelki egészségünk 2016. május 22.
Csalóka csalétek: A CSOKOLÁDÉ
Több neves szakember és külföldi szakmai lap is méltatja a „tömegcsokoládé” pozitívumait. A leírásokat tanulmányozva úgy tűnik, a táplálkozástudománnyal foglalkozók megváltoztatták korábbi véleményüket, és határozottan kiállnak a csokoládé egészségjavító tulajdonságai melle. A modern tudomány tehát „legalizálta” a csokoládéfogyasztást. Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek megrökönyödve olvassák a csokoládét népszerűsítő cikkeket.
Testi-lelki egészségünk 2016. február 24.
A TEJ élet, erő, meglepetés!
Korunkban a tehéntejet és az abból készült termékek széles palettáját egészségvédő tulajdonságú élelmiszerekként jegyzik világszerte. A köztudatban úgy élnek a tejtermékek, mint a gyermekkori csontfejlődés és az időskori csontvédelem legfőbb segítői. Ha azonban megvizsgáljuk a tejet és tejterméket fogyasztó országok népességének egészségi állapotát, majd ezt összevetjük a tejet alig vagy egyáltalán nem fogyasztó népcsoportokkal, megszületik bennünk a kérdés: mi is az igazság a tejjel kapcsolatban?
Testi-lelki egészségünk 2015. október 06.
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„Ha élni akarsz, hagyj másokat is élni.”
Gracián
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés