Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Visszakapott szabadság
A gyávaság anatómiája
A gyávaságban az a legfélelmetesebb, hogy észrevehetetlen. Mint egy búvópatak van jelen az életünkben. Néha felszínre tör, hogy aztán gyorsan visszabukjon a felszín alá, mielőtt még felismerhetnénk. A felszínen álcázza magát. Nagyon gyakran a félelem vagy a halogatás köntösébe bújik. De megtaláljuk a megfeleléskényszer, a lustaság vagy a szenvedélybetegségek mögött is. Mi meg a tüneteket kezelgetjük, már ha egyáltalán szánunk erre időt, és nem értjük, hogy miért toporgunk még mindig egy helyben. Nem találjuk, hogy hol akadtunk el. A gyávaságnál, kedves Olvasók! A gyávaságnál…
Visszakapott szabadság 2019. december 29.
A félelem anatómiája
Békés Pál egyik művében beszédesen Félőlénynek nevezi az embert. Találó elnevezés. Mindentől képesek vagyunk félni. Még a szeretettől is. És ha a jótól rettegünk, hogyan ne félnénk attól, ami valóban rossz? A haláltól, a létbizonytalanságtól, a természeti katasztrófáktól, a kilátástalanságtól… És az még a jobbik eset, ha konkrétan meg tudjuk határozni félelmeink okát. Létezik ugyanis egy „sokkal kísértetiesebb, tárgytalan félelem, ami bennünk van”.
Visszakapott szabadság 2019. szeptember 24.
A szavak hatalma:
Sokkal nagyobb hatalma van szavainknak, mint gondolnánk. Nem túlzás azt állítani, hogy ölhetünk és életet is adhatunk velük. Bölcs Salamon kb. háromezer évvel ezelőtt már megfogalmazta ezt, s e gondolat mit sem veszített igazságtartalmából azóta: „Mind a halál, mind az élet a nyelv hatalmában van.” (Péld 18,21/a) De min múlik, hogyan használjuk? Mitől válik egyesek nyelve halálos fegyverré, míg mások beszéde gyógyírré?
Visszakapott szabadság 2019. június 09.
Egy önsorsrontó attitűd: az önvád
Sok olyan lelki magatartás létezik, amelyek negatívan befolyásolják az életünk minőségét. Félelem, kisebbrendűségi érzés, szégyenérzet… Az önvád ezek közül is kitűnik a maga nyers kegyetlenségével. Az önvád nem ismer kegyelmet, soha nem hoz felmentő végzést. Valójában egy önmagunk felett kimondott ítéletről van szó, amely végül, mintegy önbeteljesítő jóslat, megvalósul.
Visszakapott szabadság 2019. január 07.
„Ej, ráérünk arra még?” Miért halogatunk? (2.)
Írásunk első részében feltártuk a halogatás lehetséges okait. Beszéltünk a perfekcionizmus szerepéről, érintettük a félelmet és a gyávaságot, amely mindenfajta halogatás hátterében fellelhető, végül a lustaság szerepéről. Innen vesszük fel az előző számunkban megkezdett vizsgálódásunk fonalát.
Visszakapott szabadság 2018. május 16.
„Ej, ráérünk arra még?”
„Ábrándozás az élet megrontója, /Mely, kancsalul, festett egekbe néz” – Vörösmarty Mihály „A merengőhöz” c. versében akár így is fogalmazhatott volna: Halogatás az élet megrontója… Ábrándozás és halogatás közel állnak egymáshoz. Ugyanis amikor halogatunk, akkor általában ábrándozással töltjük az időnket. Például azzal, hogy milyen szép tisztaság lesz a szobánkban. Ez önmagában jó, csak nem biztos, hogy épp akkor kellene nekikezdeni a takarításnak, amikor már csak két nap van hátra egy vizsgáig vagy bármilyen egyéb feladatunk határidejéig.
Visszakapott szabadság 2018. február 19.
A társfüggőség lélektana (1. rész)
Sokak számára teljesen ismeretlen a társfüggőség fogalma. A leggyakrabban azzal a jelenséggel keverik össze, amikor valaki nem tudja párkapcsolat nélkül elképzelni az életét, ezért egyik kapcsolatból a másikba ugrik. Kimondhatjuk, egy alig ismert vagy épp erősen félreismert függőségről van tehát szó. Nem is gondolnánk, mennyi személyes konfliktusunk, belső szorongásunk, lelki problémánk mélyén a társfüggés húzódik meg, csak épp nem tudunk róla. Ezért fontos, hogy alaposan feltérképezzük most ezt a függőséget.
Visszakapott szabadság 2017. június 15.
A zene hatása a jellemre
A zene a hétköznapok meghatározó kelléke lett. Zenét hallgatunk az autóban utazva, bevásárlás közben, a televízió, az internet elő ülve, ha pedig mindez még nem lenne elég, jöhet az okos telefon és a headset. Minden lehetséges műfaj, a kora gregorián zenétől a modern elektronikus zenéig egy gombnyomásra elérhető. Mi lehet akkor az oka annak, hogy egyes műfajokat sokkal többen keresnek és igényelnek? A zene minősége, befogadhatósága, szépsége, érzelmessége lenne e titok nyitja?
Visszakapott szabadság 2016. december 28.
A láthatatlan ellenség: AZ ÖNSAJNÁLAT
Talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné tapasztalatból az önsajnálatot. Lehet, hogy még nem szembesült vele, mert roppant ravasz módon leplezi magát. Miről ismerhető fel az önsajnálat? Sajnálatra vagy inkább szeretetre vágyik az önsajnálatban lévő ember? Mi miatt nehéz felismerni ezt az érzelmi zsákutcát, és kijutni abból?
Visszakapott szabadság 2016. december 28.
KILÉPÉS a szerepekből
Pár évvel ezelőtt találkoztam a megfelelési kényszer egy roppant találó megfogalmazásával: Olyan dolgokat vásárolunk, amire nincs is szükségünk, olyan pénzen, ami nem is a miénk, hogy olyan embereket nyűgözzünk le, akiket valójában nem is kedvelünk. Fején találja a szöget? Miért és honnan van bennünk ez a sokszor legyőzhetetlennek tűnő kényszer? Hogyan lehet megszabadulni belőle? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.
Visszakapott szabadság 2016. augusztus 30.
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.”
Rousseau
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés