Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
szeptember
18-én.
A tartalomból:
Újra eljöhet a "háborúk kora"?
Emberi létünk alapja: az önbecsülés
A szeretet iskolája
Orvoslátogatóból a szeméttelep "plébánosa"
Baranyi Ferenccel
Testközelben a halállal
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Visszakapott szabadság
„Ej, ráérünk arra még?” Miért halogatunk? (2.)
Írásunk első részében feltártuk a halogatás lehetséges okait. Beszéltünk a perfekcionizmus szerepéről, érintettük a félelmet és a gyávaságot, amely mindenfajta halogatás hátterében fellelhető, végül a lustaság szerepéről. Innen vesszük fel az előző számunkban megkezdett vizsgálódásunk fonalát.
„Ej, ráérünk arra még?”
„Ábrándozás az élet megrontója, /Mely, kancsalul, festett egekbe néz” – Vörösmarty Mihály „A merengőhöz” c. versében akár így is fogalmazhatott volna: Halogatás az élet megrontója… Ábrándozás és halogatás közel állnak egymáshoz. Ugyanis amikor halogatunk, akkor általában ábrándozással töltjük az időnket. Például azzal, hogy milyen szép tisztaság lesz a szobánkban. Ez önmagában jó, csak nem biztos, hogy épp akkor kellene nekikezdeni a takarításnak, amikor már csak két nap van hátra egy vizsgáig vagy bármilyen egyéb feladatunk határidejéig.
A társfüggőség lélektana (1. rész)
Sokak számára teljesen ismeretlen a társfüggőség fogalma. A leggyakrabban azzal a jelenséggel keverik össze, amikor valaki nem tudja párkapcsolat nélkül elképzelni az életét, ezért egyik kapcsolatból a másikba ugrik. Kimondhatjuk, egy alig ismert vagy épp erősen félreismert függőségről van tehát szó. Nem is gondolnánk, mennyi személyes konfliktusunk, belső szorongásunk, lelki problémánk mélyén a társfüggés húzódik meg, csak épp nem tudunk róla. Ezért fontos, hogy alaposan feltérképezzük most ezt a függőséget.
Visszakapott szabadság 2017. június 15.
A zene hatása a jellemre
A zene a hétköznapok meghatározó kelléke lett. Zenét hallgatunk az autóban utazva, bevásárlás közben, a televízió, az internet elő ülve, ha pedig mindez még nem lenne elég, jöhet az okos telefon és a headset. Minden lehetséges műfaj, a kora gregorián zenétől a modern elektronikus zenéig egy gombnyomásra elérhető. Mi lehet akkor az oka annak, hogy egyes műfajokat sokkal többen keresnek és igényelnek? A zene minősége, befogadhatósága, szépsége, érzelmessége lenne e titok nyitja?
Visszakapott szabadság 2016. december 28.
A láthatatlan ellenség: AZ ÖNSAJNÁLAT
Talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné tapasztalatból az önsajnálatot. Lehet, hogy még nem szembesült vele, mert roppant ravasz módon leplezi magát. Miről ismerhető fel az önsajnálat? Sajnálatra vagy inkább szeretetre vágyik az önsajnálatban lévő ember? Mi miatt nehéz felismerni ezt az érzelmi zsákutcát, és kijutni abból?
Visszakapott szabadság 2016. december 28.
KILÉPÉS a szerepekből
Pár évvel ezelőtt találkoztam a megfelelési kényszer egy roppant találó megfogalmazásával: Olyan dolgokat vásárolunk, amire nincs is szükségünk, olyan pénzen, ami nem is a miénk, hogy olyan embereket nyűgözzünk le, akiket valójában nem is kedvelünk. Fején találja a szöget? Miért és honnan van bennünk ez a sokszor legyőzhetetlennek tűnő kényszer? Hogyan lehet megszabadulni belőle? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.
Visszakapott szabadság 2016. augusztus 30.
SZERETETET keresek!
Aligha van elcsépeltebb fogalmunk a szeretetnél. Szállóigeként emlegetjük: „Nem beszélni kell róla, hanem cselekedni.” Ösztönösen szeretünk, de vajon ez így jó-e a másik embernek? Hogyan kell „jól” szeretni? Vágyunk a szeretetre, mégis oly gyakran megbántjuk egymást azzal, ahogyan viszonyulunk a másik érzelmeinek kifejezéséhez. A szeretet az ösztönök nyelvén szól a legszebben vagy esetleg ezen a téren is tanulásra szorulunk.
Visszakapott szabadság 2016. február 24.
Az önvád mint a legnagyobb ellenség – A hamis lelkiismeret útvesztői III., Gyökössy Endre: A tolvaj
Ha van olyan lelki magatartás, amely ellen igazán nehéz felvenni a küzdelmet, akkor az az önvád. A környezetünkből érkező vádak is érzékenyen érinthetnek bennünket, de a helyzet objektív elemzésével könnyen eljuthatunk arra a felismerésre, hogy a minket érő vád egyszerűen nem igaz. Mindannyian használunk különböző ún. énvédő mechanizmusokat,
Visszakapott szabadság 2015. július 05.
Kiáltás a pokolból
A huszonhárom éves fiatalember, Dani, alkoholista családban nőtt fel. Mondhatni sorsszerű, hogy az ő élete is összekapcsolódott az alkohollal és a droggal, már egészen fiatalon. Azonban többéves mélyrepülés és zuhanás után utolérte a csoda: szembesülése az állapotával és emberfeletti küzdelme a gyógyulásáért.
Visszakapott szabadság 2013. február 27.
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„Az időkben semmi nagyság,
Az ember mind csak pénzes zsák
szólni hozzá hasztalan:
Szíve nincs, csak szíjja van”
Arany János
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2018 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés