Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
június
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Itt vagyok: Főoldal » Napi recept
Receptek
Vegetáriánus és vegán receptek
„Karizom-erősítő” mezőménesi kenyér
Erdélyben járva egy természetes gyógymódokkal - a "8 doktorral" gyógyító szanatóriumban tanultam ezt a receptet.Ha valaki rendszeresen ezt a kenyeret süti otthon, felesleges lesz súlyzóznia. A kenyér kitűnő állagát ebben az esetben az alapos, hosszan tartó dagasztással érjük el, hiszen e művelet segítségével dolgozunk a tésztába sokkal több levegőt, melyet a jó minőségű sikérszerkezet meg is tart majd. Ötlet: Van még egy trükk, mellyel laza szerkezetű kenyeret kapunk: ha az élesztő felfuttatását kevés vízzel végezzük, de magát a kidagasztást szén-dioxiddal dúsított, azaz buborékos ásványvízzel. A képen látható gyönyörű kerámiákat Korondról hoztam, ahogy a terítőt és a fonott kosárkát is.
2011. február 25. | Kenyerek, pogácsák
Zöldséges földimogyoró pástétom
A földimogyorót vagy amerikai mogyorót – ahogy a neve is mutatja – Amerikából hozták be Európába a spanyol hódítók a XVI. század közepén. Őshazája Bolívia. Az aztékok és az inkák ősi táplálékát legalább 2500 éve termesztik. Kilencven faja ismert, de sajnos a nagyobb hozam elérése érdekében az egyszerű nemesítések mellett genetikailag is manipulálhatják, aminek messzemenő következményei között az allergén hatása talán a legveszélyesebb. Így akiknek az allergiára, szénanáthára hajlamuk van, tartózkodjanak fogyasztásától. Botanikailag nem mogyoró, hanem egy föld alatti hüvelytermés, ezért, miként a hüvelyesek, hőkezelés nélkül nem emészthető. A földimogyorót használják az édes-, a növényolaj- és a kozmetikai iparban is. Egyes közel- és távol-keleti országokban liszt helyett az ételek habarására, illetve rántott ételek panírozására is használják. Vitamin- és tápanyagtartalma: A termése 20-30%-ban tartalmaz fehérjét, és 40-50%-ban olajat, 12%-ban telítetlen zsírsavakat. Igen magas az A-vitamin- és linolsavtartalma.
2011. február 24. | Pástétomok
Tárkonyos krumpligombóc leves
Ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb levesrecept. Előző este megfőztem a krumplit, így nagyon gyorsan elkészült.
2011. február 23. | Levesek
Kapros zöldbabfőzelék
A zöldbab szintén magas flavonoidtartalommal rendelkezik. (A flavonoidok felelősek egy-egy zöldség vagy gyümölcs ízéért, színéért, esetleges frissítő hatásáért. Hatásukat vizsgálva a kutatók megállapították, hogy igen erőteljes gyulladásgátlók. Daganat-, vírus-, és baktériumellenes hatásuk ugyanúgy ismeretes, mint értágító, vagy a „rossz” LDL-koleszterincsökkentő hatásuk.) A babfélékben található rutin nevű flavonoid meggátolja, hogy a bevitt C-vitamint az oxidáció tönkretegye, megakadályozza a fogínyvérzést, segít a fertőzésekkel szembeni védekezésben. Erősíti a hajszálerek falát, véd a véraláfutások kialakulásától, segít az ödéma kezelésében.
2011. február 21. | Zöldséges egytálételek
Kreol saláta
A paprika őshazája az amerikai kontinens középső és déli része, ezen belül is Mexikó déli területe. Az őslakos indiánok már Amerika felfedezése előtt 3000 évvel termesztették. Kolumbusz Amerikából visszatérő hajóin ebből a különösen finom növény magjából is vitt haza, először Portugáliában és Spanyolországban vetették el. Bár sokáig csak dísz-, majd később gyógynövényként használták, a XVI. század második felében már eljutott a balkáni országokba, majd török közvetítéssel Magyarországra is. A Szeged és Kalocsa környéki bolgárkertészek kezdték el termelni a XVII. században, és ők voltak azok, akik az erősebb fajtákat keresztezték a spanyol édesebb fajtákkal. A magyar Szent-Györgyi Albert professzor orvosi Nobel-díját a szegedi fűszerpaprikában található C-vitamin kinyeréséért kapta.
2011. február 20. | Saláták
Káposztafőzelék gabona-zöldség-dió fasírttal
Tegnap olyan finom fasírtot ettünk rokonainknál, hogy eszembe jutott, már régen készítettem, pedig minden alapanyagunk megvan hozzá (hiszen mindig abból készül a fasírt, ami van itthon, néha köles az alapja, néha árpa, most éppen barna rizsből van több, ill. zöldségekből). Mivel a gabonához megy az olajos mag (együtt a legjobb, teljes értékű a szervezet számára), az nem is volt kérdés, hogy kerüljön-e bele. A káposzta nem újdonság, szép lassan ennünk kell, ha nem akarjuk, hogy megromoljon.
2011. február 19. | Húspótlók
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„A tiszteletet nem kierőszakolni, hanem megszolgálni kell.”
Gracián
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.



Keresés