Április 26. Péntek, Ervin

Olvad az ítéletnap gleccser, és ezt mindannyian megszívjuk

Éghajlat
2020. február 02. 13:00
null

Ismeri az ítéletnap-gleccsert? Nem? Ne ostorozza magát, nincs ezzel egyedül, hiszen eddig összesen csupán 50 ember járt ezen a területen, ami nem is csoda, hiszen a legközelebbi kutatóállomás is 1600 kilométerre található. Csak összehasonlításképpen: az űrben eddig 565 ember járt...

A legfontosabb gleccser

Az ítéletnap gleccserhivatalos neveThwaites-gleccser, és kiemelt jelentőségét annak köszönheti, hogy hatalmas jégtömegről beszélünk. Évi két kilométeres sebességgel csúszik bele az óceánba, ám olvadása a klímakatasztrófa következtében jelentősen felgyorsult, valamint alatta hatalmas üreg jelent meg.

kép: newscientist.com

A probléma a következő: ha az üreg összeomlik - márpedig ez előbb vagy utóbb bekövetkezik -, akkor a gleccser elképesztően gyorsan elolvad, és ez már önmagában is 65 cm-relemeli meg a világtengerek szintjét, ami érzékenyen fogja érinteni a legtöbb nagyvárost és kisebb települést, melyek a tengerek partjain fekszenek.

Ítéletnap

65 centi még nem a világ,attólazért nem kellene ennyire erős névvel illetniaajégtömeget. Csakhogy a tudósok szerint, akik most a lehető legtöbbet igyekeznek megtudni agelccserről, ez nyithatja meg a kaput a nyugati antarktiszi jégtömeg erőteljes és gyors olvadása előtt.

kép: rnz.co.nz

Hogy ez pontosan mit jelentene a világtengerek szintjére nézve, azt nehéz lenne megmondani. A legoptimistább becslések szerint azonban nagyjából 3 méteres vízszint emelkedéssel kell számolni néhány száz év alatt. Igaz, ez már nem a mi életünkben lesz, azonban az olyan szépségektől, mint például a Maldív-szigetek, érzékeny búcsút vehetünk, hiszen teljes egészében elmerülnek majd a tengerben. De ez a sors vár New York-ra, vagy Londonra is, arról már nem is beszélve, hogy mekkora migrációt vált ki az olvadás. Innen szemlélve pedig az ítéletnap-gleccser neve nem is olyan túlzó, mint az elsőre gondolnánk...

lead kép: foxnews.com

vízklímagleccseremberhaláljégolvadás