Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » 24. óra » Miért fogynak a családok?

Miért fogynak a családok?

Interjú két neves hazai szakemberrel, Czeizel Endre genetikus orvosprofesszorral és Vekerdy Tamás gyermekpszichológus tanárral.
24. óra 2010. augusztus 24., kedd 07:02
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Hasonló cikkek

– Sajnos a rendszerváltozás óta a többi volt szocialista országhoz hasonlóan Magyarországon is igen nagymértékben visszaesett a születésszám, amely manapság a reprodukcióhoz szükséges szint kétharmadát sem éri el. Ez az arány az európai országokkal összevetve is alacsony. A házasságkötések aránya mintegy a felére esett vissza. Ön miben látja ennek az okát? – kérdezem Czeizel Endre genetikus-orvosprofesszort.

– A társadalom legfontosabb egysége a család, mivel ez jelent optimális körülményeket a gyermekek felneveléséhez, amely pedig a társadalmak fennmaradásának alapvető feltétele.
Az elmúlt évtizedek óriási társadalmi, kulturális, gazdasági változásai azonban nagymértékben megingatták a családok fundamentumait.
A 20. században a nők társadalmi helyzete is alaposan megváltozott. Egyrészt a munkaerejüket mindinkább igénybe vették a házon kívül is, másrészt meghonosodott a születéskorlátozás. A nők korábban átlagosan 11 gyermeket szültek, és életidejük mintegy 70 %-át a gyermeknevelésre fordították. Jelenleg Magyarországon a családonkénti átlagos gyermekszám 1-3 – sajnos, emiatt a nők életüknek és energiájuknak már csak 7 %-át fordítják gyermekeikre.

– Ön az utóbbi évtizedekben sokat tett azért, hogy a fiatal házasok tudatosan álljanak a családtervezés és a gyermekvállalás kérdéséhez. Hogyan összegezné az elmúlt évtizedek tapasztalatait? Lát-e fejlődést az idő előrehaladtával?

– Sajnos e téren a rendszerváltás rossz következményekkel járt. Az 1984-ben bevezetett Optimális Családtervezési Modell bevált, ezért 1989-ben országos hálózattá bővítették Optimális Családtervezési Szolgáltatás néven. A rendszerváltás után azonban a kormányok és a helyi önkormányzatok nem adták meg e hálózatnak azt az anyagi és erkölcsi támogatást, amellyel fennmaradhatott volna.

– Világszerte és hazánkban is terjedő jelenség, hogy egyre több fiatal a házasság helyett inkább élettársi kapcsolatban kíván élni. Ön szerint miért menekülnek az emberek a házasság elől?

– Az természetes, hogy a gyerekeknek megtanítjuk a Pitagorasz-tételt, a nyelvtani szabályokat, a számítógép kezelését, az idegen nyelveket, de milyen furcsa, hogy arra a közhelyre nem jön rá a társadalom, hogy a családi életre való felkészítést is meg kell tanítani. Az a nagy kihívás, hogy a szerelem elmúltával hogyan tud két ember együtt maradni, mert hiszen nagyon szerethetik egymást, becsülhetik egymást, és kialakul közöttük egy munkamegosztás, a közös kulturális légkör, tehát szerelem nélkül is nagyon jól lehet együtt élni. De nekem ezt például sose mondták el gyerekkoromban, és akkor, amikor elmúlt a szerelem, nagyon erősen éreztem azt a kihívást, hogy melyik a nagyobb áldozat: hűségesen továbbélni egy kicsit takaréklángon, vagy venni a bátorságot, és új szerelmet keresni és abban újra boldognak lenni. Azt gondolom, ezzel minden ember szembesül az élete folyamán.

– Nemrégiben felfedeztek a tudósok egy úgynevezett mitokondriális DNS-t, amelyről bebizonyították, hogy ez a bizonyos gén minden emberben megtalálható. Ha jól tudom elnevezték mitokondriális Évának. Ezzel tulajdonképpen igazolható a Biblia őstörténeti leírása, miszerint az egész emberiség egy anyától származik? Mit tudhatunk erről?

– A mitokondriális gének az anyai ágú öröklődést példázzák, és a népességgenetikai kutatások igazolták, hogy minden jelenleg élő asszony egy nőtől, „Évától” származik. Az Y nemi kromoszóma bizonyos génjeinek vizsgálata az apai ágú öröklődés vizsgálatára alkalmas, és az is kiderült, hogy minden jelenleg élő férfi egy ősapától, „Ádámtól” származik.

– Ahogy látjuk a világban a hatalmas technikai fejlődést, optimizmus tölthet el, másrészről erős aggodalom is, ha az erkölcsi viszonyokat szemléljük. Vajon nem áll mindezek hátterében az, hogy az utóbbi évtizedekben sokat romlott az emberiség génállománya? Mi lesz, ha ez a tendencia tovább folytatódik? Végeztek-e ez irányban kutatásokat?

– Az orvoslás fejlődése kettős következménnyel jár. Egyfelől egyre kevesebb genetikai betegségben szenvedő ember születik meg. Másrészt a különböző orvosi beavatkozások és társadalmi hatások miatt növekszik az emberiség úgynevezett genetikai terheltsége, és ennek majd a távoli jövőben veszélyes következményei lehetnek.

Termékenység, házasodás és válás Magyarországon
1960 és 2006 között
Megjegyzés: a grafikon bal oldalán a termékenység, a jobb oldalán a házasodás és a válás mérőszámainak skálája látható.VEKERDY TAMÁS

A Pedagógiai Alternatívák Oktatási Központjában, az Üröm határában helyet kapó épület egyik csendes tanári szobájában fogad az elfoglalt, de ugyanakkor kedves, közvetlen nevelési szakember. A családok, a családi értékek fokozatos felbomlásának okáról beszélgetünk Vekerdy Tamás gyermekpszichológussal.

– Az utóbbi időben elterjedt, hogy a nők nem kapnak elég társadalmi megbecsülést, a másik nemhez viszonyítva gyakran éri őket hátrányos megkülönböztetés. Néhány éve felerősödni látszik az ún. „gender” mozgalom, ami a közéletben vagy bárhol tapasztalható nemi alapú diszkrimináció ellen kíván fellépni. Mi a véleménye erről?

– Nem fenntartatható az, hogy a nő alacsonyabb rendű, kevesebbet ér, kevesebb bért érdemel stb. Súlyos hiba az a feudális felfogás, ha úgy tetszik, magyar patriarchális felfogás, hogy egy férfi nyugodtan mondhatja: „azt sem tudom, merre van a konyha. Én egy pohár vizet nem tudok behozni magamnak”, és erre még büszke is. Ez nonszensz. A hatvanas években jártam először külföldön, Angliában, és ott azt láttam, hogy egy nagy vendégség után a férfiak mosogatnak. Le voltam nyűgözve. Ez Magyarországon elképzelhetetlen volt. Ha az előkészületeket a nők végzik, akkor az utómunkát a férfiaknak kellene vállalni. Ennyiről van szó.

– Bizonyos egyházak jelentős veszélynek látják az úgynevezett „gender” ideológiát, amely a társadalmi egyenlőségért való küzdelem hátterében a nemek eredeti biológia adottságának megtagadását vagy éppen a nemek felcserélését vélik felfedezni.

– Igaz lenne az a mondás, hogy pénz számolva, asszony verve jó? Vagy, hogy hosszú haj, rövid ész? Szerintem nem igaz. A példához hasonlóan ezek társadalmi előítéletek, tévedések, melyek nem tarthatók fenn. Ez egy téves felfogás. Ha a gyerekeket helyesen nevelik, akkor csak egy nagyon kis részének lesz problémája a maga nemével. Angliai vizsgálatokból tudjuk, hogy a nők feltehetően azért élnek tovább, mert többet sírnak. Megengedik maguknak az érzelmeik megélését. Ha a férfiak is többet sírnának, kevesebb lenne az infarktus és egyéb tünetek. Megbízható vizsgálatokból tudjuk, hogy a nemi identitás a kromoszómák bizonyos 28. karjáig leágazóan genetikusan is determinál. Sőt, akik vitatják, hogy a környezetnek vagy a kromoszómáknak van-e ebben nagyobb szerepük, ők is azt mondják, a kromoszómaalap vitathatatlan. Ez nem azt jelenti, hogy a lányokat fiúkká vagy a fiúkat lányokká akarnánk tenni.

– 2008. szeptember 3-án az Európai Parlament döntést hozott arról, hogy a tankönyvekből, számítógépes játékokból, marketingből, plakátokról száműzni kell a sztereotip férfi és női magatartásformák megjelenítését. Például ne használjanak nyilvánosan a nemi jellegre vonatkozó kifejezést. Az iskolákban a diákok ne mondják azt, hogy tanár úr vagy tanárnő, egyszerűen legyen csak tanerő. Spanyolországban azt tanítják a diákoknak, hogy a házasság nem feltételezi a nemek különbözőségét. 2009-ben az USA aláírt egy ENSZ-nyilatkozatot, amely a szabad szexuális orientáció egész világra kiterjedő védelmére szólít fel.

– Az ember egy kicsit mosolyog a „tanerő” kifejezésen. Én jobbnak tartom a tanárnőt, a tanárurat, szerintem nagyon kevés pedagógus van, aki ezt magára nézve sértőnek érzi. Nagyon nagy küzdelem folyik a világban női szervezetek részéről, egyrészt hogy a nőket ne jelenítsék meg sehol nemi felszólító jelleggel. A plakátokon, a mosóportól a rágógumiig vagy a jégkrémekig, többnyire nőkkel reklámozzák az árukat, méghozzá szexuális felszólító jellegű mozdulatban, pózban, mimikába, hajviseletben, ruhában. Ez ellen tiltakoznak.

– Ön szerint a nemi identitás választhatósága vagy cserélgetése nem jelent ma komoly erkölcsi kihívást?

– Ez egy létező probléma, de hogy mennyire jelenhet meg egy társadalomban, az kérdés. Azt például mindenki maga mondhatja meg, milyen nemzetiségű: én magyar vagyok.

– És ha egy nő azt mondja, hogy én férfi vagyok, vagy fordítva, ez lehet akár természetes is?

– Nem gondolom, de úgyis ezt fogja tenni, legfeljebb ha egy olyan társadalomban él, ahol tiltott, rejtegetni fogja ezt a hajlamát. A nemünket magunk választjuk meg, abban a vonatkozásban legalábbis, hogy hogyan fogjuk azt kiélni – gondolom én.

– Véleményem szerint a nemünk egy megváltoztathatatlan adottság.

– Biológiailag adottság, Csak azt választhatom meg a legújabb kutatások szerint, hogy felvállalom-e a biológiai nemi identitásom által meghatározott nemi magatartást. Felvállalhatom ott, ahol a társadalom ezt lehetővé teszi. Annyiban egyetértek a katolikus egyházzal, hogy azokat az embertársainkat, akik erről nem tehetnek, teljes értékű embertársként kell elfogadnunk. Abban, hogy nekik tilos ezt a hajlamukat kiélniük vagy megélniük, nem értek egyet. Viszont a másik ember erkölcsében én nem vájkálhatok. Az egyház egy rendkívül csattanós pofont kapott nemrégiben az Egyesült Államoktól Írországon át Németországig és Ausztriáig. Az említett országokban az elmúlt hetekben harmincezren szüntették meg az egyháztagságukat. Mindenütt kiderült, hogy a legsúlyosabb szadisztikus, homoszexuális, pedofil, pederaszta bűncselekményekben vett részt sok pap, amit számos magasan kvalifikált főpap eltussolni igyekezett. Nem hiszem, hogy az egyháznak joga lenne ítélkezni és mások erkölcsében kotorászni.

– Az Ön által képviselt gyermeknevelési elvek mire épülnek: a gyermek születésétől fogva jó, csak a felnőtt társadalom teszi tönkre, vagy a gyermek az énközpontúság erőteljes hajlamával születik – amit a Biblia is állít?

– Sajnos szerintem mind a kettő igaz. Nagyon sokat ront a társadalom a gyerekeken, de természetesen a gyermekekben is ott van menetkészen egy csomó dolog, amelyek, ha nem megfelelőek a körülmények és nem megfelelő nevelést kap a gyermek, könnyebben felszínre törnek. Rendkívül bonyolult lény az ember. Nekünk négy felnőtt gyermekünk van, ráadásul a feleségem is pszichológus. Szentül elhatároztuk, hogy itthon csak és kizárólag civilek leszünk, mert megőrülnénk önmagunktól, a gyerekeink pedig tőlünk, ha otthon pszichológusként élnénk. Tudom a pszichológiából, hogy minden este mesélni kell, és tapasztaltam is, és persze teszem. De nem kell görcsölnünk, ha a körülmények miatt ez nem lehetséges.

– De ki neveli meg a nevelőket? – teszi fel a kérdést Rousseau is a nevelésről szóló értekezésében.

– Hát ez a nagy kérdés! Jung azt mondja, hogy Európa alapproblémája, hogy neveletlen felnőttek nevelnek neveletlen gyerekeket. Ez pontosan így van. Régen külső szabályozás szerint éltek az emberek. Isten Mózes által 618 törvényt adott Izrael választott népe számára. „Isten országa tibennetek van” – olvassuk Lukácsnál. Valami, ami egykor kívül volt, az belülre került. Európának volt egy középkora, ezt mondjuk én az Ótestamentum korának tekintem, amikor még egyfajta kívülről vezérlés biztosította a rendet. Karácsonyi Jánossal és Pestalozzival egyetértek abban, hogy ott kezdődik az igazi kereszténység, ebben a káoszban, amikor már belülről vezérel Valaki. Szerintem olyan korban élünk most, amikor már a külső vezérlés nem működik, egyszerűen felbomlott, szétbomlott, a belső vezérlés még nem működik. Tehát ez egy kaotikus kor, annak minden nehézségével.

Folytatás a magazin július-augusztusi számában olvasható.

24. óra 2010. augusztus 24., kedd 07:02
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Miért fogynak a családok?

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés