Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Egymásra hangolva » Mitől fagyhat be egy házasság?

Mitől fagyhat be egy házasság?

Küzdelem a negativitás ellen

Akárcsak a természet világának, kapcsolatainknak is egyfajta érzelmi ökológiája van. Ha elsavasodik vagy túl lúgossá válik a talaj, nem terem meg benne az, ami egy jó házasság sava- borsát, zamatát adja – mindaz, amiért annak idején olyan jó volt a párnak egybekelnie. S hogy mitől válik savassá vagy szennyezetté kapcsolataink „táptalaja”? A kérdés megválaszolásához John Gottman népszerű és kiváló pszichiáter, párkapcsolati szakértő felismeréseit hívjuk segítségül. Ha megismerjük a kapcsolatok leggyakoribb buktatóit, figyelmünk homlokterében tartva jó esélyünk van rá, hogy el is kerülhetjük ezeket.
Egymásra hangolva 2019. április 09., kedd 21:31
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

 Minden házasságban szükség van némi munkára ahhoz, hogy a kapcsolat megfelelő mederben folyjon. A párkapcsolatok érzelmi ökológiája folyamatos nyomásnak van kitéve az együtt tartó és a szétválasztó erők révén. Még akkor is, ha úgy érezzük, sikerült a párunkkal elérni egy stabil állapotot, érdemes ügyelni a figyelmeztető jelekre, melyek egyfajta lassú eróziót fejtenek ki az egészséges párkapcsolatban. A házasságot kikezdő folyamatok legmérgezőbb ellensége a negativitás. Ha elburjánzik, eltörölhet minden pozitív okot, amiért a szerelmesek annak idején egybekeltek. Aki éppen egy boldogtalan házasságban sínylődik, annak úgy tűnik, nehézségei nemcsak hogy egyediek, de szinte lehetetlen is őket megoldani. A boldogtalan házasságok igazából számos fontos szempontból hasonlítanak egymáshoz. Mindegyiknek megvan a maga személyisége és dinamikája, de egy nagyon lényeges szempontból mégis egyformák: pontosan ugyanazt a konkrét, lefelé tartó spirált követik a szomorú vég előtt. A párkapcsolatok tönkremenetelének négy végzetes módja, amely ellehetetleníti a kommunikációt: a kritika, a megvetés, a védekezés és a visszavonulás. Nézzünk mindegyikre példát, és a diagnózis után keressünk megoldást!
A kritika
Amikor Tamás és Júlia az egyetem befejezése után összeházasodtak, tudták, évek hosszú sora vár rájuk, mielőtt megengedhetnek maguknak egy házat, úgyhogy elhatározták, spórolni fognak. Hamarosan nyilvánvalóvá vált, mennyire eltérő elképzeléseik vannak a spórolásról. Tamás úgy érezte, már azzal is eleget tesz a megállapodásuknak, ha belemegy, hogy kisebb lakást béreljenek, mint szeretett volna, és elhalasztja az olyan nagyobb beszerzéseket, mint például az autó.
Júlia számára a spórolás azt is jelentette, hogy kuponokat vagdos, és még az olcsóbb termékeket is csak akciósan veszi meg. A pár a következő évben sok boldog pillanatot élt meg, de néha veszekedek is. Szinte mindig a pénz miatt. Júlia újra és újra panaszkodni kezdett Tamás szokásai miatt, ahogya spóroláshoz hozzáállt: a férje nem mindig kapcsolta le a lámpát, amikor kiment a szobából, egyszer a távolsági hívások díjának este 11 órai csökkenése előtt hívta fel a testvérét, ráadásul új bőrkesztyűt vett, pedig a régi is jó állapotban volt még. Tamás nem tartotta igazságosnak felesége panaszait – végtére is ezek csak apróbb összegek voltak. Már így is sokkal többet félretettek, mint amit reméltek. Persze vigyázniuk kellett, de messze voltak a tönkremenéstől.
Ahogy telt-múlt az idő, Júlia rájött, hogy megjegyzései mit sem változtatnak Tamás spórolási szokásain. Ekkor olyasmi ütötte fel a fejét, ami komoly károkat tudott okozni a kapcsolatukban. Most már nem a férje tetteire panaszkodott, hanem őt magát kezdte hibáztatni. A pénzszórás többé vált egyszerű véleménykülönbségnél. Amikor rájött, hogy Tamás új súlyzókat vett, betelt a pohár: „Miért vetted meg, amikor tudod, hogy én az egész telet új sál nélkül húztam le? Mindig ezt csinálod – folyton csak magadra és a saját szükségleteidre gondolsz! Nekem mindig meg kell tagadnom magamtól dolgokat, mert te olyan sokat költesz! Egyszerűen oda sem figyelsz rám!”
Figyeljünk a panaszokra!
A nézeteltérések kinyilvánítása, a panaszkodás hozzátartozik a házasságok ökológiájához. Nem kellemes, de hosszú távon erőssé teszi a párkapcsolatokat, nem úgy, mint a sérelmek elfojtása. Baj akkor van, ha az ember úgy érzi, a panaszaira ügyet sem vetnek, és párja tovább űzi bántó szokásait, így az elégedetlenség átvált kritizálásba.
Mi a különbség a panasz és a kritika között? A kritikában hibáztatás is van, a másik személye ellen irányuló támadás vagy vád, míg a panasz
egy negatív megjegyzés valamire, ami másképp is lehetne. A kritika a másik személyét támadja, nem pedig a viselkedését. Leegyszerűsítve: a panaszokat gyakran egyes szám első személyben fogalmazzuk meg, a kritikát pedig egyes szám második személyben...

Egymásra hangolva 2019. április 09., kedd 21:31
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Mitől fagyhat be egy házasság?

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés