Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Életmód » Alternatívák a rákgyógyászatban 2.

Alternatívák a rákgyógyászatban 2.

A rák kialakulásának okát egyrészt a környezeti hatásokra vezethetjük vissza. A vegyi szennyeződések, a káros sugárzás nyomán úgynevezett génsebek keletkeznek, a génspirál károsodik.
Életmód 2009. december 07., hétfő 10:08
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

Viszonylag kevesebbet beszélünk azokról a kockázati tényezőkről, melyeket az életvitelünkkel okozunk, holott ez a betegség kialakulásához vezető kockázati tényezőknek mintegy az ötven százalékát teszi ki.Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek ráksejtek, azonban az immunrendszer irányítása alatt működő falósejtek elpusztítják azokat. Védekező rendszerünk naponta 15-20 ezerszer végzi el ezt a tisztogatást. Otto Wartburg kétszeres Nobel-díjas tudós felismerése, hogy ha a szervezet immunrendszere jól működik, akkor a szervezetbe bekerült kórokozókat elpusztítja, illetve kordában tartja. Megfigyelte, hogy a szervezetnek azon pontjain alakul ki daganat, ahol alacsony az oxigénnyomás – vagyis a sejtanyagcsere lassú. Kutatási eredmények igazolják azt is, hogy az elsavasodott szervezet sokkal hajlamosabb a rákbetegségre. A Cornell Egyetem, az Oxford Egyetem és a kínai Preventív Orvostudományi Akadémia együttműködésében jött létre az úgynevezett Kína-tanulmány. Ebben bizonyítást nyert, hogy a rákbetegség egyik jelentős kockázati tényezője a nagymennyiségű állati eredetű fehérje bevitele. Állatkísérletekben kimutatták, hogy ha a normál kalóriabevitel 20 százalékát eléri vagy meghaladja az állati fehérjéből származó kalória, akkor szinte biztos az állat rákos megbetegedése. A Kína-tanulmányban a kutatók megerősítették, hogy embereknél is erőteljesen nő a rákos megbetegedések száma az elfogyasztott állati fehérje arányában. Ugyanígy, az esszenciális zsírsavak (ómega-3) hiánya, az immunitást gyengítő étrendek, a szteroid hormonok hatására és az oxidációs károsodás következtében (dohányzás, fast food ételek fogyasztása, hevített zsiradékban sütött ételek, vegyszerek használata következtében) szintén kialakul sejtdeformitás. A stressz és a kezeletlen krónikus gyulladások is kockázati tényezőt jelentenek.

 Mi az alternatív rákterápia?

Az orvosi protokoll részét képező, ismert kezelési módszerek mellett még számos alternatív gyógymód létezik a tumoros betegségek leküzdésére. Egy-egy alternatív módszer alkalmazása általában önmagában még nem elég hatékony, azonban ha a többféle kezelés hatása összeadódik, jelentős javulás vagy gyógyulás állhat be a beteg állapotában. Az alternatív rákgyógyászat az onkológiai kezelések alkalmazásakor nyújthat jelentős segítséget a betegnek. Például a kemoterápiának és a sugárterápiának számos mellékhatása van. Azonban növényi hatóanyagokkal – vitaminokkal, antioxidánsokkal, specifikus fitokemikáliákkal (C-vitamin, Q10, Resveratrol stb.) – nemcsak csökkenteni lehet a mellékhatásokat, hanem akár fokozni az alkalmazott kezelések hatékonyságát. Mindez kiegészülhet a lázterápiával, az enzimterápiával is, de jelentősen megtámogathatja a rákdiéta, a léböjtök, tisztítókúrák alkalmazása. Természetesen csakis felügyelet mellett, szakember által meghatározott mennyisében és időtartamban alkalmazva. Míg a hagyományos orvoslás inkább csak passzív részvételt kíván a betegtől, az alternatív gyógymódokhoz folyamodók együttműködőbbek a gyógyulás érdekében. Képesek áldozatokat is hozni, káros dolgokról lemondani, önmérsékletet tanúsítani, miközben lelkileg is megerősödnek, s nem csak együttérzésre, megértésre vágynak. Az eredmény természetesen elképzelhetetlen a gyógyulásba vetett hit és komoly életcél nélkül. Ha az alábbiakban részletezett alternatívákat az orvosi protokollal összehangolva alkalmazzuk, komoly eredmények érhetők el. Most tekintsünk át néhány alternatív gyógyászati lehetőséget!

Tisztítókúrák – Méregtelenítés

Az alternatív rákterápia első és legfontosabb eleme a méregtelenítés. Megfigyelhető, hogy ha egy gép vagy műszer meghibásodik, sokszor elég alaposan megtisztítani, és újra tökéletesen fog működni. Ugyanígy, a szervezetünknek is szüksége van az erekben, a belekben vagy a húgyutakban lerakódott salakanyagoktól való megtisztításra, hogy újra felpezsdüljön az anyagcserénk, és a jó vérellátás következtében minden szervünk jobban fog működni. Elsősorban a táplálkozásunk, egészségtelen életmódunk és a környezeti hatások okozzák a sejtek, majd a szervrendszerek elszennyeződését. A helytelen táplálkozás következtében a szervezet megtelik anyagcsere-törmelékekkel. A metabolitok felhalmozódnak a kötőszövetekben és a zsírszövetekben, ugyanígy a szintetikus toxinok, amelyek káros hatással vannak a szervezetre, például fenntartják az elhízást. A mérgekkel teli szervezet számára lehetetlenné teszik a fogyást és a gyógyulást. A mozgáshiányos életmód következtében szintén lelassul a sejtanyagcsere, a szervezet méregtelenítési funkciói nem működnek hatékonyan. A toxikus anyagok hatása gátolja a hormonrendszer és az immunrendszer megfelelő működését is. A szervezetet terhelő toxikus anyagokat leghatékonyabban célzott terápiákkal tisztíthatjuk meg. A megfelelő ideig és módon alkalmazott böjt/léböjt után az anyagcsere átalakul. Sokféle böjt létezik. A legismertebbek közé tartozik a fehérjeböjt, a cukorböjt, de a legkomplexebb a teljes böjt. Igen intenzív hatásfokú a zöldség- és gyümölcsléalapú léböjtkúra különféle gyógyteákkal kiegészítve, amelynek előnye, hogy fenntartja az anyagcserét, és nincs éhezés a kúra alatt. Naponta több kilogramm zöldség és gyümölcs levének az elfogyasztása bőséggel tartalmaz vitamint, ásványi anyagokat, enzimeket és fitokemikáliákat. A kúra alatt általában mindössze 3-4 kg súlycsökkenés figyelhető meg. Ez idő alatt a beteg nem gyengül le, teljes értékkel végezhet munkát. A méregtelenítés sorrendje fontos tényező a kúra sikeréhez. A legfontosabb a lelki felkészülés, a ráhangolódás. A hatékony tisztítókúra kitartást, önuralmat és elhatározást igényel, enélkül kudarcba fullad. A szervezet méregtelenítése lehetőleg szakember felügyelete mellett történjék, amit sokkal könnyebb szervezett léböjttáborok keretében végezni. Először a kiválasztócsatornákat, a beleket, veseutakat kell megnyitni, s csak utána következhet a vér és a máj tisztítása.

A szervezet pH-egyensúlyának helyreállítása – A lúgosítás tudománya

A helytelen táplálkozás és a stressz következtében a szervezet sav-bázis egyensúlya savas irányba tolódik el. Egyes toxikus vegyszerek, melyek mérgező hatással vannak a sejtekre, olyan alacsony pH-értékkel rendelkeznek, amit a vese nem tud kiválasztani. A savas környezet melegágya a tumorsejtek kialakulásának, ezért célszerű egészségesen is odafigyelnünk rá. A szervezet lúgosítása az egészséges életmód iránt érdeklődők körében nagy divat mostanában. A lúgos ásványok bevitelétől a savak semlegesítését várják, de ez sokszor nem jut el a sejtekig, csak a kötőszövetek szintjén marad. Mi az oka annak, hogy lúgosítanak, de a betegség mégis megmarad? A stressz, a betegségek, gyógyszeres kezelések, a helytelen életmód és táplálkozás, valamint a káros környezeti hatások növelik a lúgos ásványok szükségletét a szervezeten belül. Ha ezekből a pozitívan ionizált ásványokból hiány keletkezik, a szervezet más ionokkal helyetessíti a lúgos ásványokat. Ezek az ionok, főleg a H+ (hidrogén) bekerülnek a sejtekbe. Ott azonban nem tudják a lúgos ásványok szerepét betölteni. Így fokozatosan nő a sejt elektromos potenciálja – amely eredetileg 60 mV körül van. Ha tartósan fennállnak az előnytelen körülmények, a sejtnek magas pozitív töltése lesz. Ha a (pozitív töltésű) lúgos ásványok ilyen sejt közelébe kerülnek, nem történik semmi. Habár élettanilag szükség lenne az ásványokra, mégsem szívódnak fel, mivel a két pozitív töltés egymást taszítja. Ez a sejt végleges működésképtelenségéhez vezethet, mely a krónikus betegségek melegágya. Regenerálás csak akkor jöhet létre, ha sikerül a sejten belüli pozitív töltést semlegesíteni. Kíváló módja ennek a negatívan ionizált víz fogyasztása, mert sok OH-t tartalmaz. Az OH reakcióba lép a sejteken belüli pozitív hidrogénionnal (így lesz belőle H2O), melynek következtében fokozatosan csökken a sejt elektromos töltése, míg végül az egészséges – 60 mV-ot eléri. Ekkor újra jól működik a sejtanyagcsere. A gyakorlatban ezért célszerű lúgos vizet fogyasztani, például ionizált vizet. Minél magasabb a víz pH-értéke, annál kevesebbet kell belőle fogyasztani.

A B17-vitamin és az enzimterápia

A B17-vitamin felfedezése az első világháború utáni időkre tehető. Akkor tombolt a spanyolnáthajárvány, amely több emberáldozatot követelt, mint a háború. Dr. Krebs (a híres Krebs-ciklus felfedezője) egy – indiánoktól kapott – gyógynövénykeverék segítségével minden betegét meggyógyította. Szerette volna megérteni a csodát, ezért a járványt követően a növények hatóanyagainak kutatására szentelt sok időt. Élethosszig tartó kutatásaihoz később fia is csatlakozott, aki bár más hatóanyagot keresett, felfedezte a B17-vitamint.
Ez az anyag, amelyet nitrilozidnak is nevezünk, nagyon sajátos hatásmechanizmussal rendelkezik. A B17 ciánmolekulából, benzaldehidből és két glükózmolekulából áll, mely az emberi szervezetben viszonylag stabil marad. Ha azonban a glükozidáz nevű enzimmel érintkezik, szétesik, és két igen erős toxint hagy maga után – a ciánt és a benzaldehidet. Mindkét anyaggal végeztek vizsgálatokat, melyekből kiderült, hogy képesek a tumoros sejteket elpusztítani. Érdekes módon pont a rosszindulatú tumorok állítják elő ezt az enzimet mérhetetlen cukoréhségük miatt. Egyes kutatások szerint ez az enzim a tumorok környékén ezerszeres koncentrációban van jelen.
Bizonyos ásványok más enzimek segítségével szintén képesek metabolizálni ezt a molekulát, amelyből kikerülnek vérnyomáscsökkentő és antiszeptikus hatóanyagok.
A B17 tulajdonképpen úgy hat, mint egy célirányos kemoterápia. Természetesen nem minden ráktípus esetén hatásos, de a betegek számos pozitív tapasztalatról számolnak be. Egyes orvosok akár prevencióként is ajánlják a B17-et. A hivatalos orvostudomány azonban nem hajlandó ezt a hatóanyagot egy elfogulatlan vizsgálatnak alávetni. A rendelkezésre álló adatok sajnos az Egyesült Államok egyik legnagyobb tudománybotrányának árnyékában vannak. Aki erről többet szeretne tudni, érdemes A világ rák nélkül című könyvet elolvasnia. A B17-vitamin természetes formában megtalálható a kölesben, a barack- és almamagban, a búzafűben és a keserűmandulában.
C-vitamin-terápiával a szabad gyökök ellen
A jobbára a helytelen életmód következtében keletkező szabad gyökök egyik elsődleges rizikófaktorai a rák kialakulásának. A szabad gyökök olyan toxikus vegyületek, amelyek ha elszaporodnak a szervezetben, oxidációs károsodást okoznak. Maga az immunrendszer is rengeteg szabad gyököt használ a kórokozók és az elpusztítandó sejtek megjelölésére. Probléma akkor jelentkezik, ha az antioxidánsok és a szabad gyökök közötti egyensúly a szabad gyökök irányába eltolódik (lásd dohányzás, stressz, helytelen étkezés stb.).
Az orvostársadalom véleménye megoszlik a C-vitamin alkalmazását illetően.
Ellenzői arra hivatkoznak, hogy a kemoterápia során alkalmazott citosztatikumok – főleg a régebbiek – azon az elven működnek, hogy a tumoros sejteket a szabad gyökök képzésével igyekeznek megölni. Ezért e szerek hatását semlegesítheti, ha használatukkal párhuzamosan antioxidáns jellegű szert kap a beteg. Például a kezelés előtt bevett egyszerű, gyógyszertárban kapható multivitaminok valóban csökkenthetik a kemoterápia hatásfokát.
Figyelemre méltó azonban dr. Prasad megállapítása: „Néhány tanulmány azt mutatta, hogy antioxidánsok, annak változatai és egyes endogén antioxidánsok megvédik a tumoros és normál sejteket, ha olyan dózisban adagolják, hogy ez nem befolyásolja a sejtek proliferációját (burjánzását).” Ezért azt javasolja: „antioxidánsokat nagy dózisban, és már néhány nappal a sugárkezelés megkezdése előtt és után kell alkalmazni”.
A vitamin alkalmazása elleni érvelés másik oka a tudományos részrehajlás. Míg például a szájon át szedett C-vitamin csak egy bizonyos plazmaszintet (vérszintet) tud előállítani, addig a vénás alkalmazás sokkal magasabb szinteket tud produkálni. 5000–50 000 mg-ot szoktak adni egyes orvosok – és így akár önmagában hatékony a tumorok ellen. Ha csak azokat a kutatásokat veszik figyelembe, ahol a C-vitamint orálisan adták, akkor ez nem lehet más, mint részrehajlás. Szükség lenne kiegyensúlyozott, tudományos megközelítésekre, kettős vak vizsgálatokra, ahol a jelenlegi felszínes vélemények és feltételezések cáfolhatatlan tudományos eredményekre találnának. Az érdek-ösz-szefonódások miatt ezek a kutatások valoszínűleg még sokáig nem nyernek támogatást.
A gyakorlat azonban számos esetben azt igazolta, hogy azoknak a betegeknek az életében, akiknél az orvosi eljárások már nem segítettek, a vénásan beadott, nagydózisú C-vitamin jótékony hatású volt.

Táplálkozási tanácsok

A helyes táplálkozási szokások kialakítása nagy lépés az egészség megtartása vagy helyreállítása érdekében. Kialakult betegség esetén a megfelelő étrend fokozottan fontos. Míg a rákétrendek többnyire arra korlátozódnak, hogy a beteg sajátságos igényeit és problémáit veszi figyelembe (például nyelési nehézségek, bélműtétek, gyulladások, étvágytalanság stb.), kevesen használják ki a táplálkozás gyógyító szerepét. A legfontosabb alapelv a stabil vércukorszint fenntartása. A sok egyszerű szénhidrát (cukor, fehér liszt, és az ebből készített tészták, péksütemények, méz, nagy mennyiségű, cukorban gazdag gyümölcs) a vércukorszint hullámzásához vezet, aminek következtében az inzulinszint is állandóan ingadozik. A magas inzulin- és vércukorszint komoly tumornövelő tényező, ami az amúgy is legyengült hasnyálmirigy további kifárasztását eredményezi. A rák elleni étrend ezért csak teljes értékű (azaz komplex) szénhidrátokat tartalmazzon. A teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, zöldségek a bőséges rosttartalom mellett kitűnően kielégítik a szénhidrátszükségletet.

Lelki gyógyulás

A lelki egyensúly megbillenése negatívan hat a szervezet működésére. A stresszhatás elsavasít, a fölösleges stresszhormonok pedig szteroid hatást fejtenek ki. Hibát követünk el, ha a test funk-
cióit külön akarjuk választani a lelki tényezőktől. A csüggedés, az élet céljának, értelmének elvesztése kihat a testi folyamatokra is. A magát elhagyó beteg immunrendszere gyengül, és gyógyulási esélyei is csökkennek. A felépüléshez szükség van az élet igenlésére, az pedig tervek, értelmes célok nélkül nem lehetséges.

Wolfgang Köbel
Életmód 2009. december 07., hétfő 10:08
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Alternatívák a rákgyógyászatban 2.

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés