Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Életmód » Konyhák az interneten - Fittanyuka konyhája

Konyhák az interneten - Fittanyuka konyhája

Az interneten gasztroblogot vezető háziasszonyok sorában most Fittanyukát mutatjuk be. Blogja itt olvasható: www.fittanyuka.blogspot.hu
Életmód 2012. október 09., kedd 16:29
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

– Mióta és miért főzöl egészségesen?
– Gyerekkorom óta oda kellett figyelnem az étkezésemre epe- és májproblémák miatt. Tudatosan 16 éves koromban kezdtem utána olvasni a miérteknek, az okoknak. Már akkor megtanultam, hogy „ az vagy, amit megeszel”, és hogy a civilizált táplálkozás mennyi egészségügyi probléma okozója. A vegán táplálkozással részben az egészségügyi problémáim is megszűntek. Azóta tudatosan képzem magam és minden természetes gyógymód érdekel, ami javítja az egészségünket.
– Mit szólt és szól ehhez a családod?
– A családomban először az anyukám csatlakozott hozzám. Azóta nagyon sok receptet együtt kreálunk. Férjem már így „kapott”, habár már ő sem mindenevő, de a munkája miatt nem tudott teljesen áttérni erre a táplálkozásra. Szereti a főztömet, és az ő táplálékának nagy részét is az egészséges ételek fogyasztása teszi ki. Ha munkája miatt távol van, érzi a mindenevés káros hatásait. Kislányom 5 éves, vele nem volt nehéz dolgom, mert szeret enni, így vele már azonnal a zöldségeket, gyümölcsöket szerettetem meg, az anyatejes táplálás után. Tej- és tojásérzékenysége miatt amúgy sem fogyasztja ezeket az állati fehérjéket. Mint minden gyerek, ő is édesszájú, így a kezdetektől odafigyelek, mivel édesítem a nyalánkságokat. Főleg nyírfacukorral, steviával és agavesziruppal édesítek. Habár én nem vagyok édesszájú, önálló sütemény- és tortareceptekkel tudtam kiteljesedni ezen a területen.
– Mikor és miért indítottad el a blogod írását?
– 2009-ben kezdtem el a blogírást. Kislányom születése után kezdtek el még jobban érdekelni a receptek. Hogyan tudok dolgozó anyaként és feleségként minél finomabb, egészségesebb ételeket varázsolni a családi asztalra? Tapasztalataimat, saját receptjeimet osztottam meg az interneten. Ez abban is segített, hogy megismerkedjem másokkal is, akik hasonló cipőben jártak. Nem gondoltam, hogy receptjeim másokat is érdekelni fognak. Két éve indítottam a főzőtanfolyamaimat, csoportosat és egyénit egyaránt. Szeretnék segíteni a többi anyukának, mert nagy felelősség van rajtunk, anyákon: rajtunk múlik, mit teszünk a családi asztalra, milyen ízekhez, ételekhez szoktatjuk gyerekeinket. A mai anyukáknak több területen kell megfelelni: munka, család, háztartás stb. Innen a név (Fittanyuka), mert ezekhez a feladatokhoz valóban fittnek kell lennie − maradnia − egy nőnek!
– Mik a legkedveltebb alapanyagaid?
– Nálam a kedvencek a zöldségek, mert ha van otthon zöldség, egy másik hozzávalóval párosítva máris készen van egy egészséges főétel. Második helyen a gabonák állnak: köles, tönköly, hajdina, barnarizs. Növényi fehérjék közül pedig a csicseriborsót, a tönkölyfehérjét és a tofut részesítem előnyben.
– Milyen eredményeket mondhatsz el ezzel kapcsolatban?
– A blog létrehozását követően viszonylag gyorsan megtaláltam azt a néhány területet az egészséges életmód, táplálkozás kapcsán, amelyre építkezhetek. Ma már főállásban foglakozom ezzel és képzem magam a természetgyógyászat területén. Az egyik terület az, hogy főzőtanfolyamokat tartok anyukáknak. Ide olyan anyák jönnek, akik szeretnék egészségesebb ételekkel táplálni gyerekeiket, vagy pedig a gyermek valamilyen ételallergiában szenved. Együtt főzünk, sütünk. A másik csoport pedig olyanokból áll, akik szeretnének életmódot váltani, fogyni, egészségesebben, fitten élni. Számukra egyénre szabott menü-koordinációt állítok össze, utána megismertetem velük az alapanyagokat, ezt követően pedig főzünk.
– Milyen terveid vannak még?
– Hamarosan szeretném elindítani a reform sütödémet, ahol a receptjeim szerint sütjük majd a tej-, tojás-, cukor-, glutén- és adalékanyag-mentes, kizárólag természetes, és nagyrészt bio alapanyagokból készült süteményeket, tortákat. Célom, hogy a Fittanyuka csomagolt sütemények eljussanak a bio- és naturaboltok polcaira.

 

Diós-cukkinis palacsinta csőben sütve

Hozzávalók:
Palacsinta
400 g világos tönköly liszt
1 l növényi tej vagy víz
1 csipet só
1 késhegynyi szódabikarbóna
2-3 ek. kókuszolaj
Töltelék
1 db közepes cukkini
1/2 fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
5 ek. hidegen sajtolt olívaolaj
300 ml szójatejszín (vagy más növényi tejszín)
1-2 ek. kukoricakeményítő
3-4 szál friss petrezselyemzöld
1/2 kk. tengeri só
4 ek. darált dió
Elkészítés:
A palacsinta összetevőiből palacsintatésztát kavarunk. Majd egyenként kisütjük, félretesszük picit hűlni. A töltelékhez a felaprított hagymát vízen megpároljuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott cukkinit (le is reszelhetjük), és pár perc alatt puhára pároljuk. Majd felöntjük a növényi tejszínnel, viszont csak a felét használjuk fel. Sóval fűszerezzük, a felaprított petrezselyemzölddel és a préselt fokhagymával ízesítjük. Amikor forr, beleszórjuk a darált diót, amitől picit besűrűsödik, és készen is van. A palacsintáinkat megtöltjük a cukkinis töltelékkel, egyenként átlósan félbe vágjuk, majd egy kiolajozott jénai tálba ízlésesen lerakjuk őket. A növényi tejszín másik felét elkeverjük 3 evőkanál olívaolajjal, keményítővel, egy csipet sóval, és a palacsintákra öntjük.
Előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon kb. 25 percig sütjük.

 

Életmód 2012. október 09., kedd 16:29
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Konyhák az interneten - Fittanyuka konyhája

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.



Keresés